Maminka.czPoradna Homeopatie

PORADNA: Homeopatika v těhotenství. Kdy dokážou pomoct a jsou bezpečná?

Simona Procházková 5.  6.  2023
Na nejdůležitější otázky týkající se užívání léčebných homeopatických přípravků během těhotenství odpovídá MUDr. Lucie Kozáková, odborný poradce a lektorka Homeopatické lékařské asociace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

OTÁZKA:

Jsem v 9. týdnu těhotenství, čekám první miminko a musím říct, že první týdny nejsou vůbec jednoduché. Trápí mě silné nevolnosti, v podstatě denně zvracím, jsem velmi unavená, cítím se naprosto vyčerpaně, pořád bych jen spala. Často se mi zamotá hlava, nemám vůbec chuť k jídlu… Slyšela jsem, že by mi mohla s některými obtížemi pomoct homeopatika, tak uvažuji, že je vyzkouším. Je jejich užívání v jiném stavu opravdu bezpečné a při jakých problémech mi mohou ulevit? Od puberty mám autoimunitní onemocnění štítné žlázy, kvůli kterému musím denně užívat léky, tak nechci polykat ještě další a homeopatie je údajně velmi šetrná.  Kateřina V.

VIDEO: Podcast Maminka: Jak si vybrat porodnici?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Lucie Kozáková, lektorka Homeopatické lékařské asociace a odborný poradce, svethomeopatie.cz

Všechny budoucí maminky si samozřejmě přejí, aby jejich těhotenství probíhalo bez starostí a komplikací. Zároveň nechtějí miminko zatěžovat více, než je nutné, pokud se objeví nějaký zdravotní problém. A právě to splňuje léčba pomocí homeopatie. Homeopatická léčba nabízí šetrný a neinvazivní přístup ke zdraví bez nežádoucích účinků, působí jak na úrovni fyzické, tak i mentální a emocionální, povzbuzuje obranné mechanismy, které jsou našemu tělu vlastní.

Homeopatie jako léčebná metoda je bezpečná pro těhotné i kojící maminky. Nemá žádné nežádoucí účinky, povzbuzuje vlastní imunitní systém k reakci, vnímá člověka jako celek. A i když žena musí v těhotenství užívat léky z důvodu chronického onemocnění, homeopatie je vhodnou doplňkovou léčbou, která účinek klasických léků nikterak neovlivňuje.

Začátek těhotenství, první trimestr, je spojen s hormonálním přelaďováním, a tyto změny mohou být doprovázeny adaptačními obtížemi, jako jsou ranní nevolnost a zvracení, změna chutí. Skvělým homeopatickým průvodcem pro první tři měsíce těhotenství je Sepia officinalis 15C 1x denně 5 granulí ráno. Pokud by zvracení nepolevovalo, je vhodné doplnit o Ipeca 9C 5 granulí opakovaně během dne v rytmu zvracení. Pokud se u vás dostaví výrazná únava, slabost, závratě, nespavost, zvolte lék Cocculus indicus 9C 5 granulí v rytmu zvracení nebo 1x až 2x denně při závratích a nespavosti.

Nejen ve druhém trimestru, v období stability a pohody, se mohou objevit hemoroidy v důsledku tlaku rostoucí dělohy a plodu. Kombinace Arnica montana 9C a Aescullus hippocastanum 9C uleví od bolestí, tlaků a krvácení z oblasti hemoroidů, a tím se zlepší i peristaltika střeva.

Těhotenství většinou blokuje odtok moče, ve které se následně snadněji pomnoží bakterie, které mohou způsobit zánět močových cest. To se projevuje nepříjemnými pocity pálení a řezání, neustálým nucením na močení, bolestmi v podbřišku. Kromě zvýšeného pitného režimu v podobě minimálně 1,5 až 2 litrů urologického čaje přichází úleva po užití Cantharis 9C 3x až 5x denně 5 granulí.

Ani respirační infekce se budoucím maminkám nevyhýbají, proto můžete šetrně léčit tyto příznaky. K podpoře imunity na začátku onemocnění je dobré zvolit Oscilococcinum 3x denně, 1 tubičku po tři dny a další homeopatika vybrat podle aktuálních příznaků. Při únavě, pobolívání krku, hlavy, počínající rýmě a postupně se zvyšující teplotě do 38 stupňů je tu Ferrum phosphoricum 9C 4x denně 5 granulí, pokud se bolest v krku prohloubí, sliznice jsou zarudlé, bolesti při polykání vystřelují do uší, zvětší se krční uzliny, doplníme o lék Phytolacca decandra 9C 4x denně 5 granulí. Toto homeopatikum lze v budoucnu také využít při případném zánětu prsu při kojení projevujícím se zatvrdlinami či prasklinkami, které mohou mokvat, prsy jsou velmi bolestivé.

Ve třetím trimestru se mohou objevit obtíže, které souvisí s rostoucí dělohou. 14 dní před plánovaným termínem porodu je vhodné připravit porodní cesty na porod kombinací Arnica montana 15C, Caulophyllum 15C, Actaea racemosa 15C – 1x denně 5 granulí od všech uvedených. Děložní sval tak nachystáme pro práci při porodu, zlepšíme prokrvení a okysličení tkání včetně placenty, zmírníme tzv. poslíčky, nepravidelné děložní stahy.

Blížící se termín porodu může vzbuzovat obavy, strach, ty eliminuje Gelsemium sempervivens 15C, zklidní psychiku, zmírní úzkost z porodu. Homeopatika skvěle využijete rovněž v poporodním období, kdy pomohou při rekonvalescenci, podpoří zavinování dělohy, hojení porodních poranění i začátky kojení.

Klepněte pro větší obrázek
MUDr. Lucie Kozáková, lektorka Homeopatické lékařské asociace a odborný poradce, svethomeopatie.cz
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Gynekologie a porodnictví (poradna), Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Poradna Homeopatie, Zdraví žen, Homeopatie, Granule, Zvracení, MUDr., Počin, Lektorka, Odborný poradce, Homeopatikum, Zdraví na Heureka.cz