Maminka.czBatole

Poradna: Jsou sluneční brýle pro děti v létě nezbytné?

Jana Knaislová 3.  8.  2016
Na dotaz odpovídá oční lékařka Mudr. Gabriela Pilková z dětského očního centra Kukátko v Praze.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Otázka: Je třeba, aby malé dítě nosilo v létě sluneční brýle?

Mudr. Gabriela Pilková: Sluneční záření a UV paprsky jsou pro oči, zejména pro ty dětské, velmi nebezpečné. Obzvlášť to platí na horách a u moře, kde se UV záření odráží od sněhu a vodní plochy.

UV záření může způsobit popálení kůže, zánět rohovky či spojivek. To se projevuje bolestí v očích, slzením, světloplachostí až neschopností otevřít oči. V případě těchto obtíží je nutná návštěva oftalmologa a následná léčba.

Dětské sluneční brýle
Pediatrie (poradna)

Dětské sluneční brýle


U dětí je důležité myslet na to, že jejich oči jsou zranitelnější než oči dospělých, neboť mají v poměru k oku širší a průhlednější čočku. Děti jsou neposedné a častokrát se stává, že brýle odmítají. Proto u menších dětí do jednoho až dvou let volíme jako ochranu kšiltovky nebo kloboučku.

Všeobecně ale platí, že čím dříve naučíme dítě nosit brýle, tím dříve si na ně zvykne. Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UVA i UVB zářením.

Doporučený je UV 400. Při pobytu u moře se doporučuje zatmavení brýlí na 50 % až 60 %. Úplně tmavá skla nejsou vhodná. Způsobují to, že se zorničky ještě více rozšíří a do oka proniká více UV záření.

Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší si nechat změřit UV filtr ve specializované optice.

Sluneční brýle pro miminko?
Pediatrie (poradna)

Sluneční brýle pro miminko?

Aby slunce neškodilo…
Jak ochránit miminko v kočárku před sluníčkem?

 

 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, pořad, brýle, Sluneční brýle, Poradna, Následná léčba, Gabriela Pilková, UVB, Let, Pór, Zdraví na Heureka.cz