Maminka.czTěhotenská poradna

PORADNA: Kdy začít nakupovat těhotenské oblečení a jaké kousky budete skutečně potřebovat?

Simona Procházková 1.  5.  2023
Kdy je ten nejlepší čas začít nakupovat těhotenské oblečení, které kousky skutečně užijete a bez kterých se obejdete? A na co hledět v první řadě, když jde o prádlo a módu pro nastávající maminky? Poradí a vysvětlí Jaroslava Šnejdarová, zakladatelka značky udržitelné těhotenské módy WO-MUM.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

OTÁZKA:

Jsem v 7. týdnu těhotenství a vím, že je možná brzy, ale řeším už otázku, co budu nosit, až mi bříško povyroste. Kdy je čas pořídit si těhotenské oblečení? Co vlastně budu skutečně potřebovat, abych zbytečně neutrácela? Nevystačím si s kalhotami v pase na gumu nebo volnější košilí? A když už se rozhodnu investovat peníze, co nejvíce využiji a co mi vydrží až do porodu?  Klára S.

ODPOVĚĎ:

Jaroslava Šnejdarová, zakladatelka značky udržitelné těhotenské módy WO-MUM

Nejlepší čas, kdy začít nakupovat těhotenské oblečení, je obvykle ve druhém trimestru těhotenství. Do té doby se vaše bříško ještě pravděpodobně nezačne ukazovat, což znamená, že většina oblečení vám bude ještě sedět.

Nezapomeňte však, že žádná dvě těla nejsou stejná a těhotenstvím prochází každá žena jinak. To může znamenat, že možná budete mít pocit, že je čas začít pořizovat těhotenské oblečení mnohem dříve nebo později než na začátku druhého trimestru. A to je v pořádku. Mnoho žen projde až do pozdějších stadií těhotenství bez toho, aby jejich bříško bylo výrazně znatelné, a bříško jim začne růst rychle až v posledních měsících. Naopak jsou také nastávající maminky, které se z postupně rostoucího bříška těší už poměrně brzy.

Při zvažování, kdy začít nakupovat těhotenské oblečení, je důležité se nejprve podívat na své vlastní tělo. Jak se cítíte ve svém současném oblečení? Je vám v něm pohodlně? Pokud si nejste jistá, jak posoudit pohodlnost oblečení, zvažte několik klíčových ukazatelů. Toto vám napoví, že možná nastal čas pořídit těhotenské kousky: vaše trička zcela nezakrývají bříško, už nemůžete zapnout horní část kalhot a oblečení, které vám dříve volněji sedělo, je nyní těsné.

Než cokoli nakoupíte, oblečení si vyzkoušejte. Těhotenské velikosti mohou být hodně komplikované, každá nastávající maminka roste jinak a v jiných oblastech. Může být proto těžké odhadnout, jak se vaše nově se měnící tělo vejde do těhotenských modelů. Poslední věc, kterou chcete, je skončit s novým šatníkem, který vám nevyhovuje. A vy se necítíte ani krásně, ani pohodlně... Při nákupu dbejte na to, aby bylo vše praktické a ideálně s vámi vydrželo nejen celé těhotenství, ale abyste mohla tyto kousky využít i po porodu.

Mezi základní kousky těhotenského šatníku určitě patří pohodlné a elastické legíny, těhotenské džíny s pružným pasem nebo podpůrným břišním panelem, splývavé šaty, těhotenské podpůrné podprsenky a pohodlné spodní prádlo z měkké, pružné látky, ideálně s podpůrným pásem, který se nachází pod břichem.

Klepněte pro větší obrázek
Jaroslava Šnejdarová, zakladatelka značky udržitelné těhotenské módy WO-MUM

VIDEO: Podcast Maminka: Je porod krásný a naplňující zážitek? A jak se na něj připravit?

Témata: Těhotenství, Mateřství, Od těhotenství k porodu, Jen pro maminku, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenská poradna, Móda, Těhotenská móda, Poradna, Kousek, Oblečení, Maminka, Zakladatelka, Bříško, Oblečení a móda na Heureka.cz