Maminka.czKojení

Poradna: Kojím v těhotenství, ale ubývá mi mléko. Co s tím?

11.  7.  2017
Na dotaz odpovídá Bc. Lucie Marková, soukromá porodní asistentka a laktační poradkyně. maternity-care.cz

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Veronika B.: Mám osmiměsíční dceru a jsem ve 14. týdnu těhotenství. Kojím večer kolem dvaadvacáté hodiny, v noci kolem čtvrté a pak ještě v sedm hodin ráno. Během dne má dcera příkrmy a před spaním kaši s tím, že před odpoledním spánkem ji ještě kojím. Poslední dobou mám ale pocit, že mi ubývá mléko. Mohu nějak podpořit laktaci v těhotenství? 

Bc. Lucie Marková, laktační poradkyně:

Děkuji vám za dotaz. Jednou z hlavních možností, jak můžete podpořit tvorbu mateřského mléka, je co nejčastější frekvence kojení. V případě, že vaše těhotenství probíhá fyziologicky, není kojení v této době absolutně žádnou překážkou. Těhotenské hormony ale můžou způsobit snížení tvorby mléka. Někdy dojde k tomu, že se dítě samo kvůli tomuto nedostatku odstaví, což se může ale po porodu zase změnit. Věřím, že se vám to s dcerou povede a po porodu si budete užívat tandemové kojení. 

Australská senátorka nakojila dceru přímo při jednání Senátu. Podívejte se:

Kdy začít s příkrmy a jak dlouho se doporučuje kojit? Známe odpověď
Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?
Jak připravovat umělé mléko? 7 tipů pro spokojeného strávníka
Témata: Těhotenství, Kojení, Kojenec, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenská poradna, pořad, Mateřské mléko, Poradna, Těhotenský hormon, Pór, Strávník, Poradkyně, Dotaz, Mléko, Porodní asistentka, Dcera, Lucie Marková, Australská senátorka, Odpolední spánek, Poslední doba, Umělé mléko, Osmiměsíční dcera, Senátor, Senát, Senátorka