Maminka.czZdraví

Poradna: Mám nezhoubný nádor v prsu, tzv. fibroadenom. Mám se bát?

Simona Procházková 11.  5.  2017
Na dotaz odpovídá Mudr. Stanislav Strolený, který působí v mamologické poradně a věnuje se prevenci a léčbě nádorových onemocnění prsu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

KATEŘINA B.: Před několika měsíci jsem si nahmatala v prsu bouličku. Hned jsem navštívila gynekologa, který mě odeslal na sonografické vyšetření. Podle výsledků mi lékař sdělil, že mám v prsu nezhoubný nádor, takzvaný fibroadenom. Jenže mi bohužel neřekl více. Opravdu se nemusím bát?

MUDr. Stanislav Strolený:

Fibroadenomy jsou benigní, tedy nezhoubné, obvykle dobře ohraničené útvary převážně vazivového charakteru. Mohou mít různou velikost a podle velikosti a uložení v prsní žláze se mohou projevit hmatným útvarem nebo mohou být zjištěny náhodně při preventivním ultrazvukovém vyšetření.

Při nejasnosti nálezu lze doplnit k definitivnímu určení diagnózy odběr vzorku z ložiska v místním znecitlivění pod USG kontrolou s mikroskopickým a histopatologickým vyšetřením.

Takto dovyšetřená ložiska se nezmění v jiné onemocnění. Pokud se velikost fibroadenomů po jejich nálezu nemění a neobtěžují tlakem nebo citlivostí, léčba není nutná.

U mladých žen a dívek může dojít k jejich zmenšení. S věkem se pravděpodobnost vzniku dalších ložisek snižuje. Není jasná příčina jejich vytvoření a neexistuje prevence, která by tomu zabránila. Možná je ultrazvuková kontrola k posouzení změn po jednom až dvou letech.

Rakovina prsu se nemusí projevit jen bulkou. Varovné příznaky nepodceňujte
Rakovina prsu: i v těhotenství ji lze účinně léčit
Péči o prsa nepodceňujte. Jakmile se svěsí, už je zpět nedostanete
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, pořad, Rakovina prsu, Pór, Nezhoubný nádor, Příčina, Sonografické vyšetření, Hmat, Nádor, Stanislav, Ultrazvuková kontrola, Poradna, Zdraví na Heureka.cz