Maminka.czNovorozenec

Poradna: Monitor dechu a syndrom náhlého úmrtí kojence

Jana Knaislová 4.  10.  2016
Na otázku odpovídá praktická dětská lékařka Mudr. Marie Polášková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Karla H.: Jsem v sedmém měsíci těhotenství, čekám své první dítě a velmi se obávám syndromu náhlého úmrtí kojence. Jaké máme přijmout opatření, abychom se mu vyhnuli? Máme si pořídit monitor dechu?  A jak dlouho by se měl používat?

Mudr. Marie Polášková: Myslím, že nejdůležitější je teď pro vás psychická pohoda a klid, zbytečně se nestresovat možnými nemocemi a potížemi, naopak je potřeba těšit se na miminko a pozitivně se motivovat.

Vaše rozpoložení se pochopitelně odráží a bude odrážet na pohodě vašeho miminka, takže se neobávejte věcí, které by v naprosto výjimečných případech mohly nastat.... Syndrom náhlého úmrtí je raritní věc, a pokud je miminko donošené, kojené, vámi dobře opečovávané a jinak klinicky zdravé, je toto prakticky nepravděpodobné.

Jestliže máte přesto obavy, pořiďte si pro svůj klid monitor dechu, ale vězte, že monitor může hlásit falešný poplach, takže monitory doporučuji opravdu jen u nedonošených dětí nebo na doporučení neonatologů a podobně. Falešný poplach vás vyděsí a zbytečně pak zmatkujete. Pokud ale budete mít s monitorem lepší pocit, je to na vás.

 

Monitor dechu a dušení
Pediatrie (poradna)

Monitor dechu a dušení

Mám se v poradně zmínit, že nám v noci často houká monitor dechu?
Monitor dechu – dobrá investice, nebo vyhozené peníze?

 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Syn, pořad, Syndrom náhlého úmrtí, Psychická pohoda, Náhlé úmrtí, Syndrom, Monitor, Úmrtí kojence, Poplach, Marie Polášková, Dech, Poradna, Úmrtí, Pór, Falešný poplach, Zdraví na Heureka.cz