Maminka.czZdraví

Poradna: Můžu sportovat i v těhotenství?

Jana Knaislová 3.  9.  2016
Na dotaz odpovídá Doc. Mudr. Tonko Mardešic, CSc., ředitel pro odbornou péči a odborný zástupce pro obory gynekologie, porodnictví a reprodukční medicínu PRONATAL.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dotaz: Jsem na začátku těhotenství, před otěhotněním jsem hodně sportovala, hlavně tenis, golf. Jsou tyto sporty vhodné i v těhotenství? A může se v těhotenství sportovat?

Doc. Mudr.Tonko Mardešic, CSc.: Pokud těhotenství probíhá zcela fyziologicky  bez komplikací, není nutné zásadně měnit životní styl, pouze je s ohledem na jiný stav poupravit. Fyzická aktivita je v těhotenství nejenom možná, ale i vhodná, zejména v prvním a druhém trimestru gravidity.

Nevhodné jsou však sporty spojené s většími otřesy, dopady a pády, ideální jsou strečinkové aktivity a plavání. Z vámi zmíněných sportů golf představuje zátěž především na lumbosakrální páteř, která je zejména ve druhé polovině tehotenství velmi namáhaná. Pokud s páteří nemáte problém, procházky po golfovém greenu jsou jistě příjemnou pohybovou aktivitou. Výkonnostní tenis v těhotenství vhodnou aktivitou není, rekreační odehrávání míčků vaše těhotenství neohrozí.

V případě jakýchkoliv obtíží je nutno konzultovat s lékařem v prenatální poradně. V poslední třetině těhotenství řada porodnic nabízí takzvaný těhotenský tělocvik, kde těhotné cvičí pod zkušeným dohledem a posilují a učí se ovládat především partie těla aktivní při porodu.

Sport v těhotenství: Jóga vám pomůže s dýcháním při porodu
GALERIE: Hazard nebo sport? V těhotenství vzpírá těžké činky
Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Sport, pořad, Pór, Muž, Těhotenský tělocvik, Poradna, Fyzická aktivita, Spor, Třetí těhotenství, Zdraví na Heureka.cz