Maminka.czVánoce 2017

Poradna: Nákup dárků v eshopech. Jak řešit výměnu zboží?

Simona Procházková 24.  11.  2017
Na dotaz odpovídá Barbora Pospíšilová, ředitelka úseku likvidace škod z pojišťovny Právní ochrany D.A.S.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Petra Š.: Nakupuji vánoční dárky téměř výhradně přes internet. Zajímalo by mě, jak naložit s těmi, kterými se třeba tak úplně "netrefím" do vkusu? Dají se ještě po Vánocích vrátit nebo vyměnit? Má prodejce povinnost vrátit peníze nebo zboží vyměnit?

Barbora Pospíšilová, ředitelka úseku likvidace škod z pojišťovny Právní ochrany D.A.S., www.das.cz:

Pokud se jedná o dárky nakoupené v internetových obchodech, kdy k uzavření kupní smlouvy došlo distančním způsobem, tj. za použití prostředků komunikace na dálku, můžete od kupní smlouvy odstoupit, a to standardně do 14 dní ode dne, kdy jste kupované zboží převzala. Odstoupením od kupní smlouvy se tato ruší, což znamená, že vy musíte prodejci vrátit zakoupené zboží a on vám oproti tomu musí vrátit zaplacenou kupní cenu za zboží.

Samozřejmě pokud se místo toho dohodnete s prodejcem, že vám zboží vymění za jiné, je to možné. Pak se ale určitě také s prodejcem domluvte, jakým způsobem výměna zboží proběhne, neboť zákon tuto variantu v případě, kdy se nejedná o výměnu zboží v rámci uplatnění odpovědnosti z vadného plnění, blíže neupravuje.

Jestliže zákonnou lhůtu pro odstoupení od smlouvy nestihnete, záleží pouze na prodejci, zda vámi dříve zakoupené zboží převezme zpět a vám vrátí peníze, či zda se s vámi dohodne na jeho výměně za jiné zboží.  

Vhodné je zmínit, že výše popsaná možnost odstoupení od smlouvy ve lhůtě 14 dnů se týká pouze spotřebitelů. V případě, že jste zboží koupila jako podnikatelka (laicky tzv. na IČO), zákonnou lhůtu pro vrácení zboží zakoupeného distančním způsobem nemůžete využít. 

 

Tipy na nejlepší dárky pod stromeček pro děti od šesti do dvanácti měsíců
Dárek pro kamarádku? Co takhle diář, praktický a originální dárek v jednom
Témata: Časopis Maminka, Praktické rady, pořad, Vánoce 2017, Právní ochrana, Ředitelka úseku, Internetový obchod, Nákup dárků, Podnikatelka, Zboží, Prodejce, Dárek, Pospíšil, Zakoupené zboží, Výměna, Jak, Pór, Vánoční dárek, Eshop, Spotřebitel, Likvidace škod, Barbora Pospíšilová