Maminka.czGynekologie a porodnictví (poradna)

PORADNA: Jak ohrožuje těhotenská cukrovka těhotnou maminku i miminko v děloze?

Simona Procházková 6.  2.  2023
Kdy vzniká těhotenská cukrovka a jak moc je nebezpečná pro zdraví nastávající maminky i plodu? Jaká rizika přináší neléčená cukrovka po porodu? A proč je důležité podstoupit vyšetření OGTT (orální glukózový toleranční test)? Vysvětlí MUDr. Zuzana Solarová z centra DiaVize.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dotaz:

Při tolerančním glukózovém testu (vyšetření OGTT) mi byla zjištěna těhotenská cukrovka, jsem z toho trochu vyděšená. Jak moc je to pro mě i děťátko nebezpečné? Musím dodržovat striktní dietu a pravidelně si měřit hladinu glukózy. Je pravda, že po porodu by se vše mělo srovnat?

Odpovídá:

MUDr. Zuzana Solarová, lékařka z centra pro léčbu diabetu a endokrinologických onemocnění DiaVize

Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes mellitus (GDM) je zvýšená hladina cukru v krvi (glykémie) poprvé zjištěná v těhotenství. Začíná nejčastěji v jeho druhé polovině a ve většině případů po porodu odezní. Hlavní příčinou GDM je totiž přítomnost placenty, která produkuje látky způsobující necitlivost tkání k inzulinu (hormon vznikající v naší slinivce břišní), který je zodpovědný za snižování glykémie tím, že usnadňuje vstup cukru (glukózy) z krve do buněk. Riziko vzniku těhotenské cukrovky se zvyšuje s věkem.

Výskyt GDM ovlivňují náš životní styl (nedostatek pohybu, stres, nezdravé stravovací návyky), obezita, nicméně rovněž vrozená dispozice. Fyzicky se obvykle těhotenská cukrovka neprojevuje vůbec nijak. Proto je nutné ji aktivně vyhledávat pomocí zátěžového testu (OGTT testu), kdy těhotná žena vypije sladký roztok a následně se odběrem krve zjistí, jak se její organismus se zátěží vypořádal.

Po stanovení diagnózy je nutné pravidelně měřit glykémii a dodržovat doporučenou dietu, jejíž striktnost závisí na tom, do jaké míry je glykémie zvýšená. Když samotná dieta nestačí, přijdou na řadu tablety nebo je nutné zahájit léčbu inzulinem.

Dobře léčená cukrovka neohrožuje dítě ani matku a do termínu porodu obvykle není třeba zasahovat. Pokud však není správně léčena, představuje vážná rizika pro oba. U matek zvyšuje riziko vzniku dalších těhotenských komplikací, např. vysokého krevního tlaku, preeklampsie, infekcí a porodního poranění. U dítěte jsou rizika rovněž nezanedbatelná. Zvýšené množství glukózy v krvi matky totiž volně prostupuje placentou do krevního oběhu dítěte. Jeho organismus zareaguje zvýšenou produkcí vlastního inzulinu.

Cukr je zdrojem energie a inzulin je růstový hormon, proto dítě rychleji roste a přibývá na váze – zvětšují se jeho zásoby tuku, rostou svaly a kosti. Porodní váha takových dětí bývá více než 4000 g. Při spontánním porodu potom hrozí poranění ramínek, zlomenina klíční kosti dítěte a u matky větší porodní poranění hráze.

Často se proto volí porod císařským řezem. Dítě je velké, ale jeho vnitřní orgány mohou ve vývoji zaostávat. Po porodu se proto u dítěte mohou objevit dechové obtíže, poruchy srdečního rytmu, horší průběh novorozenecké žloutenky a další komplikace.

Miminko je v prvních dnech také ohroženo sníženým obsahem cukru v krvi (hypoglykémií). Bylo totiž zvyklé na zvýšený přísun cukru od maminky, který přestřižením pupeční šňůry skončil. Hladina inzulinu v jeho těle je však ještě nějakou dobu zvýšená a způsobí náhlý pokles glykémie.

Závažná hypoglykémie se projeví křečemi a poruchou vědomí. Soubor těchto příznaků u dítěte matky se špatně léčenou cukrovkou (velký novorozenec s nejrůznějšími poporodními komplikacemi) se nazývá diabetická fetopatie. Nejzávažnější komplikací nedostatečně léčené cukrovky je úmrtí plodu v děloze.

Riziko narůstá koncem těhotenství, proto se u žen s horší kompenzací cukrovky nedoporučuje přenášet. Porod se vyvolává nejpozději v termínu porodu nebo dříve. Do budoucna mohou být tyto děti ohroženy dalšími komplikacemi – vyšší riziko mozkové dysfunkce, syndromu poruchy pozornosti a hyperaktivity (ADHD), dětské obezity a v dospělosti také cukrovky 2. typu.

Pokud u vás byla těhotenská cukrovka diagnostikována, neměla byste její rizika podceňovat. Určitě doporučuji navštívit diabetologickou poradnu, kde vás proškolí o tom, jak postupovat, doporučí vám dietu, navrhnou vhodný způsob léčby a budou provádět pravidelné kontroly toho, zda je nastavená léčba dostatečná.

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Gynekologie a porodnictví (poradna), Od těhotenství k porodu, Zdraví žen, dieta, cukrovka, obezita, diabetes, inzulin, Inzulín, Maminka, OGTT, Děloha, Pokles, Poradna, DiaVize