Maminka.czRecepty

Pořádný stejk, vejce a žampiony pro nejlepší mámy na světě a jejich šampiony!

Veronika Zenklová 9.  5.  2021
Pořádný stejk, vejce a žampiony pro nejlepší mámy na světě a jejich šampiony!
Není dneska ten den dát si pozdní, postelovou a pořádnou snídani? Koko vás naučí originální recept, který na internetech ani nikde jinde nenajdete. Hned uvidíte proč!
  • 180–200 g pravé hovězí svíčkové (steak ze střední části)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej na tepelnou úpravu
  • 2x lžička (přepuštěného) másla
  • hrst čerstvého baby špenátu
  • 2 lžičky smetanového sýra
  • pár kousků sýra s modrou plísní
  • větvička rozmarýnu
  • stroužek česneku
  • 1 hnědý žampion
  • žloutek
  • hashbrown jako příloha

Postup

  • Odkrojte zhruba 4–5 centimetrů z hovězí svíčkové. Váleček trochu vytvarujte a splácněte. Zbytek svíčkové zabalte vakuovačkou do pytlíku a dále skladujte v lednici.
  • Na rozehřátou pánev se silným dnem dejte lžičku másla, nejlépe přepuštěného, a k tomu velkou dámskou hrst čerstvého baby špenátu. Nechte ho minutu povolit, zjihne skoro okamžitě.
  • Přichází na řadu sýry, ty špenát i osolí – ideální je kombinace smetanového a rozdroleného sýru s modrou plísní. Vmíchejte je, aby se rozpustily a všechno se spojilo dohromady.
  • Poté dejte stranou a pánev omyjte. Steak mezi tím pochytil pokojovou teplotu, až teď ho pořádně osolte, opepřete, a to i po stranách, a vymačkejte ho do původního tvaru.
  • Připravte ho pomocí olivového oleje na tepelnou úpravu – olej musí pokrýt celý povrch masa. K tomu si nachystejte větvičku rozmarýnu, stroužek česneku rozpulte a oloupejte, žampion rozkrojte na tři plátky. Tohle všechno poslouží jako voňavý podklad pro steak.
  • Rozpalte pánev – musí se z ní viditelně kouřit, než na ni vložíte maso. Na první straně opékejte zhruba minutu a půl, pořádně dohněda. Otočte stejk a opět mu dejte další minutu až dvě. Maso je třeba zatáhnout i po stranách pomocí kuchyňských kleští, postačí chvilka. Biftek odložte a pánev nechte vychladnout a vytřete ji papírovou utěrkou.
  • Když je pánev stále ještě horká, vložte do ní kousek másla, rozmarýn, česneky řeznou stranou dolů a žampion – tím máme ustláno pro stejk. Maso položte navrch. A hezky ho přikryjte připravenou špenátovo-sýrovou směsí. Uprostřed vytvořte jemný důlek – zatím ale zůstane prázdný.
  • Pánev vložte na pět minut do trouby předehřáté na 180 °C (horký vzduch) nebo 200 °C (klasické pečení). Rozklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Žloutek vložte do důlku na stejku a pečte ještě dalších 5–6 minut, během kterých se žloutek zatáhne na povrchu, ohřeje se, ale nestihne zatuhnout uvnitř. Sýry ve špenátu začnou místy chytat barvu.
  • Hotovo a ven z trouby! Žloutek ještě osolte a opepřete. 11minutový pobyt v troubě nechá špenát ještě luxusně zelený.
  • Zbývá jediná otázka – jak to vypadá uvnitř? Nebuďte netrpěliví a každopádně nechte stejk ještě 4 minuty odpočinout, než se do něj pustíte. Mezitím i se všemi komponenty naservírujte na předehřátý talíř.
  • Podložte přílohou – hashbrownem, který si můžete připravit podle bonusového videa. Ovšem, k tomuto stejku příloha není ani třeba. S hashbrownem to bude prostě jen dokonalé! Dobrou chuť!
Témata: Recepty, jídlo, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Den matek, Box, Máslo, Špenát, Rozmarýn, Vejce, Sýr, Snídaně, Nejlepší máma, Recept, Šampion, Žampion, Svíčková, Pánev, Steak
Mohlo by vás zajímat
Herečka Jennifer Love Hewitt je potřetí matkou! Její bříško pobavilo fanoušky i všechny na porodním sále
Formánková Simona
Instagram