Maminka.czKojenec

Poraďte si s moučnivkou

Martina Machová 15.  12.  2015
Moučnivku neboli orální kandidózu, poznáte snadno – vypadá, jako by děťátku někdo do pusinky nasypal mouku. Možná ale už nevíte, že moučnivka souvisí s imunitou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moučnivka (soor) neboli orální kandidóza je mykotické onemocnění, které nejčastěji způsobují kvasinky Candida albicans. Ano, ty kvasinky, které se ženám občas přemnoží na zcela jiných místech. Moučně bílé, někdy lehce nažloutlé povlaky či mapy se děťátku utvoří nejčastěji na jazyku, v závažnějších případech se nepěkný kvasinkový povlak objeví i na sliznici tvrdého i měkkého patra a sliznici tváří.

Lehčí formy děťátko obvykle nijak netrápí a ani pediatr mnohdy netrvá na nějaké konkrétní léčbě. Jednoduše nechá organismus (imunitní systém), ať si s kvasinkami poradí. „Pomouční-li“ však moučnivka nejen jazyk, ale i sliznice pater a tváří, mohou být postižená místa podrážděná a bolestivá. Po seškrábnutí povlaku může místo krvácet. Děťátko pak pochopitelně bývá plačtivé, neklidné, může ho bolet bříško a často se objevují také problémy při krmení (kojení). Moučnivka má bohužel tendenci se po vyléčení vracet.

  • POZOR: Děťátko může během kojení infikovat svou matku, přesněji její citlivé prsní dvorce a bradavky. Ty jsou pak zarudlé, extrémně citlivé, rozpraskané, kojení je značně bolestivé. V takovém případě je nutné léčit nejen miminko, ale i jeho matku. V rámci léčby i prevence je pak nezbytné nezapomenout na dokonalou hygienu hraček, saviček i dudlíků, které děťátko olizuje, aby nedošlo k opětovné infekci.

Trápení jménem kvasinky

Kvasinky druhu Candida albicans jsou přirozenou součástí ústní i střevní mikroflóry. Pokud je křehká rovnováha mikroflóry narušena, kvasinky se přemnoží a způsobují tolik známou a nepopulární kandidózu, kterou důvěrně známe v mnoha nepříjemných podobách.

„Moučnivka je běžná obtíž u malých miminek. Nemají ještě správně vyvinuté bakteriální složení na sliznicích zažívacího traktu, a proto v pusince snadno převládne plíseň, ta se pak přenese i na bradavky.“ tvrdí například pediatrička Nora Struková.

Bohužel lze předpokládat, že jsou-li kvasinky přemnožené v pusince, mohou být s určitou pravděpodobností přemnožené i zažívacím traktu. Děťátko pak v těchto případech trpí nejen moučnivkou, ale i bolením bříška a plynatostí. A nejen to, kvasinky mohou děťátko zcela zjevně trápit i na naprosto opačném konci zažívacího traktu v podobě opruzenin. Odpovídající hygiena, prodyšné pleny a oblečení by měly být v takovém případě samozřejmostí.

  • POZOR: Dermatologové se shodují na tom, že velmi časté používání parfemovaných hygienických ubrousků a přehnaná hygiena, mohou u dětí paradoxně přispět k výskytu kvasinkových onemocnění kůže. Proč? Ochranný kyselý film, který zabraňuje množení kvasinek, je neustále narušován a nemůže plnit svou ochrannou funkci.

Novorozenci v ohrožení

Z pohledu výskytu moučnivky jsou nejohroženější skupinou kojenců předčasně narozené děti, kojenci s velmi nízkou porodní hmotností a novorozenci. Jednoduše miminka s nezralou či oslabenou imunitou. Ohrožené jsou také děti, jejichž maminka zanedbala léčbu kvasinkové infekce během těhotenství a ony se pak jednoduše nakazí při průchodu porodními cestami.  

Je na uvážení pediatra, zda je dle jeho názoru moučnivka natolik rozsáhlá, aby dítěti i kojící mamince předepsal antimykotické masti, roztoky či gely k vnějšímu použití.

  • POZOR: Zvláště v těhotenství nepodceňujte léčbu gynekologických problémů. Máte-li k nim sklony, užívejte prebiotika a probiotika a snažte se vyvarovat velkému množství sladkostí ve stravě.

Objevuje se a mizí bez příčiny

V nekomplikovaných případech se často stane, že tak jako se moučnivka objevila, tak i zmizí. Pokud však do 3 – 4 dní spontánně neodezní, nebo je její výskyt masivní a děťátko má problémy při krmení, bývá nutné navštívit lékaře. Antimykotických přípravků je sice na trhu celá řada, ne všechny jsou však vhodné pro aplikaci u nejmenších.

Asi nejoblíbenějším léčebným přípravkem u dětí je poněkud kontroverzní genciánová violeť, která se například v Německu k tomuto účelu již nepoužívá. Přestože její karcinogenní účinky doposud nebyly zcela prokázány, je její používání k léčbě moučnivky považováno za poněkud zastaralé.

Někteří pediatři předepisují tablety Nizoral (roztokem se vytírá pusinka), přípravek Mycomax, tycinky Pagavit atd.  Velmi účinné jsou lokální přípravky s obsahem nystatinu, které lze běžně zakoupit v lékárnách v Německu, Rakousku a dalších zemích – k nám se bohužel nedováží. Někteří pediatři vám však předepíší recept na roztok, který vám namíchají v lékárně. Lékaři naklonění homeopatii nedají dopustit na homeopatika Borax či Monilia Albicans.

  • POZOR: „Vždy je potřeba léčit současně pusinku i bradavky.“ zdůrazňuje pediatrička Nora Struková. Na léčbu tedy nikdy nesmí zapomenout ani maminka, která má co do počtu nejrůznějších mastí a gelů mnohem větší možnosti léčby, než děťátko. S vhodnou volbou přípravku i jeho aplikací v takovém případě poradí lékař, lékárník či laktační poradkyně.
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, pořad, Plíseň, Pór, Candida albicans, Nekomplikovaný případ, Gynekologický problém, Vnější použití, Kvasinka, Karcinogen, Časté používání, Zdraví na Heureka.cz