Maminka.czNovorozenec

Porod bez bolesti, otěhotnět po jitroceli aneb Jedna bába povídala

Markéta Kotlánová 18.  1.  2012
Určitě jste je také slyšela. Zaručené informace, které vám mají usnadnit otěhotnění, devět měsíců čekání atd. Jenže, i když některé vycházejí z pravdivého základu, měli bychom si připustit, že žijeme na počátku třetího tisíciletí, a na babské rady se příliš nespoléhat. Jaké „nesmysly“ během těhotenství, porodu a šestinedělí slýcháme nejčastěji a co je na nich doopravdy „pravdy“?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

OBDOBÍ PŘED TĚHOTENSTVÍM

* Když budu před stykem popíjet čaj ze zázvoru a česneku, otěhotním

Pravděpodobný vznik: Zázvor i česnek vám podle některých maminek pomůžou přijít do jiného stavu díky svým ověřeným pozitivním účinkům.

Pravda:Obě tyto potraviny jsou sice zdravé, ale k těhotenství vám přímo nepomůžou. Možná naopak, když budete česnek konzumovat ve velkém, třeba na sex ani nedojde, na líbání rozhodně ne. Čaj ze zázvoru ale určitě pijte, má pozitivní vliv v mnoha oblastech a možná přece jen vyřeší vaše neduhy, kvůli kterým se vám nedaří otěhotnět. „Zaručených“ tipů, jak přijít do jiného stavu, jsem za dobu své kariéry zaslechla nespočet. Kdyby všechny tak fungovaly, bylo by to skvělé a kolegové v IVF centrech by neměli co dělat. Je ale fakt, že někdy více než samotný postup pro otěhotnění pomůže psychika, která dokáže divy. Pokud tedy věříte, že když budete pít odvary z různých bylin a třikrát oběhnete náměstí, vytoužené miminko na sebe nenechá čekat, tak to zkuste. Třeba to zrovna na vás zabere.

* Pohlaví potomka ovlivní načasování styku

Pravděpodobný vznik: Už snad od středověku se šíří různé fámy, jak ovlivnit pohlaví miminka. Některé vás však mohou stát i zdraví.

Pravda: Zda se vám narodí chlapeček nebo holčička lze opravdu ovlivnit pouze při umělém oplodnění. Tato výběrová metoda je u nás zakázána, v některých státech je však umožněna, pokud by žena přenášela závažnou chorobu na jedno z pohlaví, bylo by pak možné provést oplodnění spermií opačného pohlaví. Například v USA tato možnost výběru pohlaví existuje. Jedním z nejznámějších postupů je teorie, že mužské spermie jsou rychlejší, ale mají kratší životnost, zatímco ženské spermie jsou pomalejší, zato vytrvalejší. Podle požadovaného pohlaví je potom třeba naplánovat styk okolo doby ovulace. Další ze známých mýtů je okyselení organismu, pokud chcete holčičku, mělo by vám prý pomoci nakapat si do pochvy citron, nebo dokonce výplach octem. V rámci prevence podráždění, eventuálně jiného poškození, bych se tomuto postupu raději vyhnula.

Tip šéfredaktorky: Nefunguje nic! Za pohlaví vašeho dítěte může partner (vědecky dokázáno).

V PRŮBĚHU TĚHOTENSTVÍ

* Kouření plod nijak neovlivní

Pravděpodobný vznik: Je s podivem, že si toto i přes dnešní osvětu stále některé budoucí maminky myslí. Já nevěřím, že nevědí, jaká je pravda, spíše to nechtějí slyšet. Je snazší říct, že o riziku nevíte, než si přiznat, že sice víte, jaké účinky kouření má, ale cigaretu prostě chcete.

ČTĚTE TAKÉ: Považujete domácí porody za hazard se zdravím?

Pravda:Samozřejmě že kouření děťátku škodí – a hodně. Negativně totiž ovlivňuje vývoj plodu. Kromě jiných komplikací může dojít k tzv. hypotrofii, kdy miminko neodpovídá váhově svému „těhotenskému stáří“ a jeho hmotnost je nižší. Velmi brzy po porodu si takové děťátko projde abstinenčním syndromem, který se mimo jiné projevuje například silným pláčem, během kterého nelze dítko uklidnit.

* Na ranní nevolnosti zabírá pořádná snídaně

Pravděpodobný vznik: Některé maminky si myslí, že zvrací z hladu a je tedy nutné nevolnost „přejíst“.

Pravda:Zkuste si ráno udělat „pořádnou“ snídani a brzo zjistíte, že tenhle mýtus je opravdu výmysl. Během prvního trimestru snídejte naopak lehce, třeba oblíbenou sušenku, piškoty a podobně. A nezvedejte se z postele, dokud se rozbouřený žaludek neuklidní. S čištěním zubů vydržte chvíli po snídani, kdy už nebude tolik hrozit, že začnete zvracet.

ČTĚTE TAKÉ: Výpočet termínu porodu: Jaký způsob je nejpřesnější?

Tip šéfredaktorky:Skvělé jsou zamražené dílky mandarinek a ovocná zmrzlina obecně.

* Během gravidity nesmím mít pohlavní styk

Pravděpodobný vznik: K tomuto mýtu vede nejčastěji myšlenka, že pohyby při styku se děťátko může „potlouct“ a že si tedy ublíží.

Pravda: Nebudete-li předvádět nějaké extrémní výkony a dohodnete se s partnerem na něžném sexu, pak není důvod si cokoli odpírat. Jestliže byste přenášela, tak vám naopak lékař naordinuje pravidelný, častý styk, který může „spustit“ porod. Neznamená to ale, že pokud máte sex s partnerem během těhotenství, porodíte předčasně. Prostaglandiny obsažené ve spermatu porod spustí pouze v posledních pár týdnech těhotenství a ještě je nutné, abyste tuto činnost opakovala minimálně třikrát po sobě – s ejakulací. Jeden pohlavní styk nemůže porod vyvolat.

Tip šéfredaktorky: Prostaglandiny fungují, musí jich být ale hodně. Můj gynekolog poradil, že jestli chcete metodu využít, měl by být váš partner před akcí alespoň týden sexuálně zdrženlivý – účinek bude větší.

Pokračování >>>

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Než otěhotníte, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Bolest, Bába, Jitrocel, Pořádná snídaně, Jed, Extrémní výkon, Povídal, Pór, Zaručený tip, Pravidelný čas, Vytoužené miminko