Maminka.czZdraví

Porod do vody: Úleva pro rodičky, obavy porodníků...

Zuzana Labudová 6.  11.  2015
Zatímco první doba porodní strávená ve vodě není v českých podmínkách v posledních letech nic zvláštního, skutečný porod do vody je zatím pořád spíše výjimkou. Pro koho se hodí a jaká jsou jeho pro a proti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Především je třeba si hned na začátku ujasnit, o čem je řeč. „V případě tzv. porodu do vody je nutné rozlišit mezi pobytem těhotné ženy ve vodní lázni v průběhu porodu a samotným vypuzením plodu pod vodní hladinu. Zatímco pobyt ve vodní lázni je ve většině porodnic vybavených porodní vanou zcela rutinní záležitostí, k samotnému porodu pod vodní hladinu dochází velmi zřídka,“ říká Jan Řičánek, gynekolog z Třebíče.

Žena má mít porod takový, jaký si přeje

 MUDr. Jan Řičánek gynekolog 

„Příznivců i odpůrců porodů do vody je dost. Rád bych oba mnohdy nesmiřitelné tábory usmířil. Je dokázáno, že porod do vody nemá žádné negativní ani žádné pozitivní účinky na novorozence. Tudíž umožněme každé ženě zvolit si bez odsudků takový porod, jaký si sama přeje. Život i dlouhodobá praxe mne naučily pokoře a přesvědčily mne, že intuitivní rozhodnutí ženy, jak rodit, je mnohdy správnější než sofistikované rozhodnutí lékaře.“ 

„Rodička zpravidla tráví v porodní vaně tzv. první dobu porodní, kdy využívá relaxačního a analgetického účinku vody. Před vstupem do lázně je optimální z pochopitelných důvodů podat očistné klyzma. Rodičce je pak umožněno zaujmout libovolnou polohu, může z lázně kdykoli vystoupit, vyšetření personálem je možné i ve vodě, jakož i protržení vaku blan. Při delším pobytu ve vaně je dobré hradit ztráty tekutin vzniklé pocením slazeným čajem či minerální vodou. V případě hrozící tísně plodu je však nutno porodní vanu opustit,“ popisuje běžnou praxi doktor Řičánek. 

Epidurál do vody nepatří

Porod do vody je podle doktora Řičánka jednou z porodních variant pro jakoukoli zdravou ženu s normálně probíhajícím těhotenstvím, která má při vstupu na porodní sál normální příjmový nález, a to včetně kardiotokografického záznamu. Existují ovšem i důvody, kdy porod do vody připustit nelze (tíseň plodu, známé infekční onemocnění matky, například zánět jater, a rovněž epidurální analgezie).

Každá žena žádající porod do vody by měla být seznámena s výhodami i riziky, současně většinou podle zvyklostí konkrétního pracoviště podepíše tzv. informovaný souhlas. Voda v lázni nesmí přesáhnout teplotu 38 stupňů a nepoužívá se žádná speciální voda, jde o pitnou, nijak neupravovanou vodu z vodovodního řadu. U těhotné musí být po celou dobu přítomna další osoba, která jí kdykoli pomůže z lázně ven. 

Čeho se bojí porodníci...

„Za pětadvacet let praxe na porodním sále vím, že porodní personál má mnohdy z porodu do vody neodůvodněné obavy a na druhé straně těhotné ženy zase mívají nereálná očekávání,“ vysvětluje gynekolog. Personál se podle něj bojí, že nebude těhotnou moct dostatečně sledovat, nezvládne kontrolovat stav plodu, nebude moct provést potřebné protržení vaku blan nebo nástřih hráze.

Možná rizika rození do vody: 

  • Bakteriální infekce: Při porodu odchází do vody, v níž rodička leží a kam plod následně vypudí, také krev, stolice a moč.
  • Zpomalení porodu: Na některé ženy působí teplá lázeň opačně, než si přejí. Prevencí je vstoupit do lázně až poté, co jsou porodní cesty otevřené minimálně na pět centimetrů.
  • Snížená možnost kontroly ztráty krve: Doporučuje se proto rodit placentu již mimo vanu.
  • Komplikovaný přesun: V případě zhoršení stavu rodičky nebo plodu. 

Velké obavy panují z toho, že plod vdechne nejen plodovou vodu, ale i vodu z porodní vany. Tyto obavy jsou podle doktora Řičánka neopodstatněné. Pravdou na druhé straně je, že se při těchto porodech provádí méně nástřihů hráze a méně se podávají léky. 

…A co očekávají matky 

„Abychom byli spravedliví, je opravdu potřeba dodat, že některé maminky mají i přes poučení personálem zcela nereálné představy o účincích porodu do vody. 
Očekávají, že nebudou cítit bolesti, že se porod změní v jakýsi relaxační zážitek, že prožijí něco zcela nadpozemsky mimořádného. Skutečnost je ovšem taková, že lidé sice byli vždy přitahováni vodou, ale chceme-li souznít s přírodou, je nutno si uvědomit, že savci s výjimkou velryby pod vodní hladinou nerodí.

A tak to vypadá i na porodním sále: mnoho těhotných žen využívá výhod vody v první době porodní a před jejím koncem řada z nich zcela náhle vedena svou intuicí vystupuje z vodní lázně, a to nikoli proto, že by je neuvědomělý či ofenzivní personál nutil rodit na pro něj pohodlném porodnickém lůžku, ale prostě proto, že odvěké přírodní zákonitosti ženě velí najít si suché a klidné místo k porodu,“ popisuje své zkušenosti doktor Řičánek.

Výhody pro matku i dítě: 

  • Účinné tlumení bolesti - teplou vodou 
  • Urychlující efekt teplé lázně - zejména ke konci první doby porodní.
  • Méně častý nástřih hráze - tkáně jsou ve vodě pružnější a nástřih je z pohledu personálu komplikovanějším zákrokem.
  • Uklidňující a známé prostředí - pro kojence právě opouštějícího dělohu. 

„Mnohokrát jsem se těšil, že spatřím plod porozený pod vodou a že spolu s rodičkou zažiji ono neopakovatelné vzrušení, které jsem cítil, když jsem plaval se svou ani ne šestiměsíční dcerou pod vodní hladinou za dohledu zkušených instruktorek kurzů plavání s miminky. Bohužel. Nikdy se nic takového nestalo, neboť rodící žena vždy bez ohledu na ujištění personálu, že může v lázni zůstat, z ní sama vystoupila. A protože respektuji přání ženy porodit ve vodě, respektuji pak stejně i její přání vylézt,“ dodává. 

Kde se rodí do vody? 

Porod do vody v současné době umožňuje asi 25 porodnic v České republice (např. v Břeclavi, Frýdlantu či Litomyšli). V porodnici v Kadani mohou podle svých webových stránek do vody rodit těhotné s fyziologicky probíhajícím těhotenstvím, jedním plodem v poloze hlavičkou dolů po ukončeném 37. týdnu gravidity.

Nastávající maminka musí mít při příjmu fyziologický nález a děťátko musí mít normální ozvy na monitoru. Pokud tyto podmínky žena splňuje, nebyla jí podána během posledních čtyř hodin analgetika nebo epidurál, nemá žádnou infekci a podepíše informovaný souhlas, porodnice se porodu do vody nebrání. Od května 2005 nabízí možnost porodit do vody také krnovská porodnice. 

Příště zase 

Do vody rodila i třiatřicetiletá Kamila. „Mně osobně dělala voda neskutečně dobře. Porod ale trval dost dlouho, a když jsem konečně mohla tlačit, malinko mi dělala problém ta nadnášející voda. Musela jsem se chytit okrajů vany a pořádně se zapřít nohama, podařilo se mi to až při třetím pokusu. 

Vanu jsem rozhodně opustit nehodlala, tak jsem sebrala poslední zbytky sil a zatlačila tak, že najednou byla hlavička venku, ale stále pod vodou. Pak přišla další kontrakce a tělíčko vyklouzlo celé, porodní asistentka malou vytáhla, ona se okamžitě nadechla a začala křičet. Bylo to prostě moc fajn. Příště chci rodit opět do vody,“ dodává závěrem Kamila. 

 

Témata: Zdraví, Porod, Než otěhotníte, Časopis Maminka, Krnov, Porod do vody, Úleva, Bakteriální infekce, Epidurální analgezie, Třebíč, Informovaný souhlas, Kadaň, Porodník, Frýdlant, Třetí pokus, Rodící žena, Břeclav, Probíhající těhotenství, Pór, Slazený čaj, Protržení, Litomyšl, Krnovská porodnice, Klidné místo, Známé prostředí, Zdraví na Heureka.cz

Video