Maminka.czPorod

Porod jako noční můra

Tereza Víchová 14.  7.  2016
Přirozený, fyziologický jev, který může zanechat krásný a posilující zážitek na celý zbytek života. Nebo také vzbuzující strach až paniku natolik, že se některá žena dobrovolně rozhodne raději neotěhotnět. Porod totiž vzbuzuje škálu nejsilnějších emocí. Pokud jsou jen negativní, je namístě s nimi pracovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Z obálek časopisů nebo letáků o kojení se usmívají maminky se spokojenými miminky v náručí a blaženými výrazy ve tváři, ale vy možná patříte k těm, které si to v tuhle chvíli vůbec nedokážou představit.

Vaše myšlenky končí u dne „P“ a ochromující paniky, která může mít mnoho důvodů: Bojím se, že to nezvládnu, a když bude v rozhodující chvíli všechno na mně, třeba omdlím. Bojím se, že to bude trvat příliš dlouho. Bojím se, jak budu vypadat před svým manželem. A tak moc se bojím té zodpovědnosti za celý proces, kterému sice lékaři mohou pomoct, ale ve výsledku je všechno jen na mně. Bojím se natolik, že chci raději porod císařským řezem...

„Já ještě ani nejsem těhotná, ale už teď mám hrozný strach z přirozeného porodu,“ svěřuje se Markéta. „Ani ne tolik kontrakcí, ale neuvěřitelně se bojím, že mě budou muset nastřihnout a šít, to prý dokonce bolí skoro víc než porod. Pak se týdny neposadit, mít problémy se sexem, protože to bolí… Tyhle myšlenky mi nedají pokoj a jsem si jistá, že jestli otěhotním, chci rodit císařským řezem.“

Proč se bojíme

„Ještě na počátku dvacátého století kolovalo úsloví ‚Těhotná žena nosí smrt za pasem‘. Nešlo o žádné přehánění, protože zhruba každá desátá v souvislosti s porodem či šestinedělím skutečně umírala,“ vysvětluje na svých stránkách historické souvislosti poradkyně pro oblast rodičovství Eva Labusová.

„V dnešní době již naštěstí nic podobného neplatí. Matky ani děti při porodu zpravidla neumírají a co se strachu z porodu týká, existují účinné způsoby, jak s ním pracovat. Tím spíše, že přibývá žen, které mají s porodem i opačnou zkušenost a vnímají ho jako nádherný a nezapomenutelný zážitek.“

Císařský řez: Na co se připravit po operaci

Pozitivní obraz porodu je ale ve společnosti zatím menšinový. Přirozené obavy žen ještě posilují typické a stereotypní mezigenerační „moudra“. Od „přežily jsme to všechny, přežiješ to taky“ přes hrůzostrašné příběhy o několika dnech nesnesitelných bolestí až po dlouhou rekonvalescenci a potíže s inkontinencí trvající dodnes. Kdo by se pak nebál?! „Mýty, které ve společnosti okolo porodu panují, ženskou schopnost nebo neschopnost porodit z vlastní síly nesmírně ovlivňují,“ vysvětluje Eva Labusová s tím, že v současnosti rozhodně existují možnosti, jak se na porod připravit i po psychické stránce a jak nepromarnit šanci, kdy se spolu s dítětem zrodí také sama matka.

„Není-li porod a následný bonding uměle narušován, dochází k hormonálně podpořenému vzájemnému emočnímu vyladění matek a dětí, takže matky lépe intuitivně rozumějí signálům a potřebám svého miminka, snáze kojí a celkově šetrněji prožívají náročnost prvních týdnů s miminkem,“ dodává Eva Labusová.

Utéct? Není kam

„Strach z porodu má přesto opodstatnění: na rozdíl od mnoha jiných situací, z nichž můžeme při vážnějších obavách nějak vycouvat, v případě porodu není kam utéct. Existuje jediné řešení a jediný směr: miminko musí z těla matky ven. Za normálních okolností tedy leží veškerá tíha porodní práce a vyčerpání pouze na ní.
Nepřijdou-li na řadu invazivní medicínské zásahy, uprchnout není kam,“ říká Eva Labusová.

Císařský řez na přání: Měly, nebo neměly bychom se rozhodovat samy?

Existuje řešení? Změnit pohled na porod. Přehodnotit představu útrap a bolestí a nahlédnout na porod tak, že jde především o výjimečnou práci a tvořivé dílo. Zpětné vnímání, tedy bolestivost nebo euforii, vždy ovlivňuje to, za jakých okolností se porod odehrál a kolik podpory se rodící ženě dostalo. V českých porodnicích to však s psychologickou podporou bohužel zatím spíše vázne.

A to je škoda, protože pokud jsou okolnosti porodu laskavé a pro ženu podpůrné, snáze se podle oslovené odbornice dostane do změněného stavu vědomí, který k přirozenému porodu patří.

„Dochází-li ke spontánnímu vyplavování oxytocinu, žena zpětně nevnímá porod jako tolik bolestivý, ale naopak na něj vzpomíná jako na mimořádný zážitek. Extatický nebo orgasmický porod není výmysl, i v České republice přibývá žen, které s ním mají osobní zkušenost,“ povzbuzuje odbornice.

Jak se strachem pracovat

Mírné nebo i větší obavy z porodu jsou normální jev, který prožije téměř každá těhotná. Vše se dá zvládnout informovaností, třeba návštěvou předporodních kurzů, kde získáte všechny potřebné informace, jež pomohou překonat nejistotu. Nebojte se vyptat na všechno kolem porodu nejlépe své porodní asistentky nebo zkušených rodiček, které svůj porod prožily pozitivně.

Ovládáte strach z porodu?

Dnes existuje mnoho kurzů, které se na práci se strachem, respektive na aktivaci vnitřní síly přímo soustředí. Skvělou a stále častěji vyhledávanou pomocnicí je dula neboli profesionální průvodkyně porodem, která se stará o psychické i fyzické pohodlí a bezpečí ženy. Avšak asi dvě procenta žen trpí takzvanou tokofobií čili chorobným strachem z porodu.

V českých porodnicích to s psychologickou podporou bohužel zatím spíše vázne.

 

Její léčba by měla začít již před početím v ordinaci psychologa, těžší případy pak kromě terapie vyžadují i speciální léky z rukou psychiatra. „Má kamarádka kvůli tokofobii vyhledala psycholožku a po roce trpělivé práce se její obavy výrazně zmenšily,“ vypravuje Tereza. „Hodně jí také pomohl rozhovor s dobrou dulou.
Myslím, že vydat se touhle cestou není vůbec špatné.“

Objednávám jednoho císaře...

Chcete svůj strach řešit císařským řezem na přání? Důvodem pro jeho provedení by nemělo být „pouze“ přání matky. Mezi zdravotní indikace patří třeba nepoměr velikosti hlavičky plodu a pánve, nepravidelné uložení plodu či některá celková onemocnění matky.

Že se ale „důvod vždycky najde“, je jasné a i mezi porodníky panují různé názory třeba v případě starších rodiček, kterých rok od roku přibývá a kde jsou možné komplikace při přirozeném porodu očekávanější. I když se jedná o operaci, přece jen pak nad porodem existuje větší míra kontroly než u spontánního průběhu.

Kromě všech důsledků velké břišní operace tu jsou ale ve hře také ty pro miminko a na ty by se nemělo zapomínat: „Myslím si, že plánovaný císař je pro to dítě strašný šok, prostě z ničeho nic, aniž by vůbec děloha začala pracovat a dítě se tak nějak ‚připravilo‘, je vytaženo na světlo, odděleno od matky… Na dětskou psychiku to může mít opravdu ošklivé následky, u starší dcerky to vidím dodnes,“ svěřuje se Daniela, která zažila spontánní porod i císařský řez.

Překonejte strach z porodu. Císařský řez není jediné řešení

„U sekce je horší možnost podpory bondingu, obzvláště po celkové anestezii. První vazba mezi matkou a dítětem pak vzniká daleko obtížněji. Instinkty jsou potlačené, šestinedělí nebo delší doba probrečené jak ze strany matky, tak ze strany dítěte. Nerada na to vzpomínám a vidím, o co lehčí bylo všechno po přirozeném porodu u druhého dítěte.“

Volte zlatou střední cestu

Než volit dopředu porod sekcí raději si sežeňte všechny informace, které potřebujete, a na porod se připravte tělesně i duševně. Už proto, že strach je velkým nepřítelem přirozeného porodu a může vás přímo ochromit. „Zkušenosti ukazují, že strach negativně ovlivňuje spontánní porodní činnost. Rodičky, které jsou v klidu a ve vlídném prostředí, rodí nesrovnatelně lépe než rodičky sevřené hrůzou a nepohodou,“ objasňuje Eva Labusová.

Než dopředu volit císařský řez, raději se zkuste na porod připravit tělesně i duševně.

 

„Ač se o tom u nás zatím běžně nemluví, porod není jen tělesná záležitost. Dokážeme-li to vnímat, prožíváme při něm i hluboký duševní zážitek a získáváme zkušenost, která nás přivádí až na samu existenciální hranici našeho bytí. Pro všechny zúčastněné je to veliká příležitost a životní výzva, která se nevrací, když ji zbytečně promarníme.“

Z čeho máme před porodem největší strach?

  • nesnesitelné bolesti
  • dlouhotrvající porod
  • panika a ztráta kontroly nad sebou
  • pocit neschopnosti a nezpůsobilosti
  • natrhnutí nebo nastřižení hráze
  • nesprávné tlačení a dýchání
  • pozdní dojezd do porodnice

Císařské řezy na přání?
Prof. MUDr. Pavel Calda, gynekolog a porodník

Lze udělat v ČR císařský řez na přání matky? Císařský řez je chirurgická operace, asi jako operace slepého střeva či žlučníku. Jak chirurgický výkon, tak anestezie může mít i závažné komplikace, proto lékař, který o operaci rozhodne, musí zvážit přínosy tohoto operačního postupu.

Samotné přání matky není dostatečným důvodem k provedení této operace. Pokud má těhotná obavy z bolesti spojené s porodem, je možné zvolit například epidurální anestezii, která se používá také při císařském řezu, a snížit bolestivé vnímání porodu. Na druhé straně, počet důvodů k provedení císařského řezu v posledních letech významně stoupl, takže naopak řada těhotných ho spíše odmítá, než že by o něj žádala. Setkáváte se s žádostmi o sekci?

A co ženy obvykle uvádějí jako nejčastější důvod obav? Občas se s tím setkávám, ale prakticky vždy se mi podařilo najít s těhotnou společnou řeč a zbavit ji jak obavy, tak i nedělat císařský řez zbytečně. Mezi nejčastější požadavky na císařský řez patří obava z bolesti. Bolest je však řešitelná jinými způsoby, například porodem s epidurální anestezií. Usilovat o císařský řez z tohoto důvodu je zbytečné.

 

Článek vyšel v časopise Maminka 6/2016.

 
Císařský řez: Znáte jeho hlavní výhody a nevýhody?
Všechno jinak: Plánovaný císař skončil fyziologickým porodem
Překonejte strach z porodu! Určitě to přežijete
Fóbie z porodu opravdu existuje
Témata: Porod, Časopis Maminka, Císařský řez, Blažený výraz, Chirurgický výkon, Orgasmický porod, Anestezie, Zkušený rodič, Normální jev, Spontánní porod, Eva Lábusová, Lábus, Jak, Pór, Mura, Noční můra, Fyziologický porod, Pavel Calda, Dílo, Vlídné prostředí, Nezapomenutelný zážitek, Nejčastější důvod, Životní výzva, Vyladění, Sekce

Video