Maminka.czPorod

Těchto 6 věcí často komplikuje průběh porodu: Co a jak je třeba ohlídat předem?

Tereza Víchová 9.  11.  2022
Přirozený porod, který může být i krásným zážitkem a tím nejlepším startem do života i mateřství, chce prožít čím dál více maminek. Překvapivě to bývají zdánlivé maličkosti, které mohou jeho průběh narušit nebo porod i zcela zastavit. Spousta z nich se dá předem „ošetřit”. Které to jsou a jak je řešit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Milion otázek

Maminka s pravidelnými kontrakcemi, které už bolí třeba tak, že se potřebuje soustředit jen sama na sebe. A k tomu spousta otázek: Odkdy trvají? Jak dlouho? Odtekla plodová voda? Jste na něco alergická? Personál porodnice ale odpovědi znát potřebuje. Jak z toho ven? Základem je co nejvíce věcí vyřídit předem, třeba sepsání porodopisu. Do většiny porodnic se můžete dostavit několik týdnů před porodem a formální náležitosti vyřídit. A na ty akutní věci je nejlepší pomocí doprovod u porodu. Ať už partner nebo dula či kamarádka. Věříte jim a spoustu otázek mohou zodpovědět za vás.

„Obecně platí pravidlo, že cokoli ženu při porodu ruší, porod brzdí. Takže je třeba zaměřit se na podmínky, ve kterých žena rodí, aby ji nic nerušilo. To je často role tatínků při porodu. Komunikovat s personálem,” potvrzuje i porodní asistentka a psycholožka Kristina Zemánková na svém webu strom-zivota.net.

Klepněte pro větší obrázek

VIDEO: Jak řešit bolesti břicha v těhotenství?

Témata: Porod, Porodnice, Mateřství, Tipy a rady porod, Porodní asistentka, Bulovka, internet, Chci si rodit po svém, Krásný zážitek, Kristina Zemánková, Kristin Zemánková, Zemánková, Zdánlivá maličkost, Mira, Maminka, Element, Uklízeč, Standard, Fakultní nemocnice Brno, Centr porodní asistence, Nemocnice Bulovka, Asistentka