Maminka.czTěhotenství

Porod se blíží a vy děláte tyhle podivnosti? Nejste v tom sama!

Simona Procházková 17.  7.  2019
Poslední týdny těhotenství jsou fyzicky i psychicky vyčerpávající, to potvrdí každá maminka. Je přirozené, že vás mohou přepadnout obavy a stres. Hlavně nepanikařte, když věci nejdou úplně podle vašich představ. Jak zjistíte, že vytoužený konec devítiměsíčního maratonu se blíží? Možná začnete dělat a prožívat tyhle podivnosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Začnete nakupovat do zásoby

Čím více se bude blížit termín porodu, začnete mít neodbytnější pocit, že je nutné být připravena na všechny možnosti. Bezhlavě nakupujete zásoby kojeneckého mléka, lahviček, dudlíků a plenek. Spousta takových neuvážených nákupů je jen zbytečným vyhazováním peněz. Mléčnou výživu i veškeré další pomůcky zvládnete bez potíží pořídit až ve chvíli, kdy budete mít miminko doma. První měsíce budete stejně nejspíše kojit, a kdyby se kojení nedařilo, díky internetu a rychlým dodacím lhůtám obchodů si v případě potřeby rychle poradíte. A proč utrácet za tunu plenek v jedné velikosti, když vám pak možná několik balíků zbude na dně skříně, protože ratolest povyroste jako z vody? Dopředu se nevyplatí kupovat ani nejrůznější příkrmy, kaše a podobně, nechcete přeci, aby mezitím, než na ně dojde, prošla záruční doba spotřeby?

Zmenší se strach z porodu

Spousta nastávajících maminek si stěžuje, že jim krásné období očekávání potomka často znepříjemňoval strach týkající se porodu. Výjimkou nejsou ani noční můry a děsivé sny, některé ženy dokonce přiznávají, že se jim hlavou honily myšlenky typu „Proč jsem si vlastně tak šíleně přála být těhotná? Stojí mi to dítě za to?“ A to vše kvůli obavám z velké bolesti, kterou očekáváte. Jakmile se ale těhotenství začne chýlit ke konci, cítíte se neohrabaně, tlustě, trápí vás otoky nebo jiné zdravotní komplikace, nemůžete spát, ačkoli jste v jednom kuse unavená, příroda to umí zařídit přímo dokonale. Strach z porodu a s ním související bolesti ustoupí do pozadí a nahradí ho touha mít to už všechno šťastně za sebou a necítit se tolik nepohodlně. Těšíte se, že se vaše tělo vrátí do normálu, přestanou vás bolet záda, zase se bez problémů ohnete a nebudete si připadat jako velryba.

Nejen obří pupík! Co ještě na těle v těhotenství pořádně nabobtná?

Šílíte, že nemáte co na sebe

Ale opravdu vůbec nic! Jediný model mateřských džín, za které jste utratila hříšné peníze, se roztrhl při posledním pokusu se do nich s mega pupíkem a osmnácti kily navíc nacpat, nahradily nevzhledné a vytahané legíny. Ano, kdysi udělaly výbornou službu při lekcích pilates i jógy. Jenže v těch přeci nemůžete vyjít na ulici. Po pár hodinách ale rozhodnutí přehodnotíte a veškerý stud jde stranou. No a co? Z většiny vašich šatů se staly spíše volné haleny a jako univerzálně využitelný kus oděvu se jasně ukazují manželovy košile. 

Jako nafouknutý balon

Otoky jsou jednou z typických nepříjemností, které s sebou pozdější měsíce těhotenství přinášejí. Máte opuchlý obličej, jako by vám právě zubař vytrhl zuby moudrosti, kotníky se někam ztratily a prstýnky jste musela sundat, protože se zařezávaly do nateklých prstů? Nevejdete se do žádných bot, takže jste odkázána na pantofle a žabky, ale ze všeho nejraději byste chodila všude bosa. Otoky mohou být nejen nepříjemné, ale také dost bolestivé a uleví jen chladivý obklad nebo sprcha a odpočinek s nohama položenýma ve vyvýšené poloze.

Čelíte rádoby vtipným poznámkám

Komentáře nejen rodinných příslušníků a přátel, ale také náhodných kolemjdoucích nebo spolucestujících v městské hromadné dopravě či lidí míjejících vás v obchodě, jsou často hodně netaktní a nevybíravé. Možná budete muset občas hodně zhluboka dýchat, abyste přidrzlé vtipálky rovnou neodkázala do patřičných mezí, když vás atakují poznámkami typu, že vypadáte, jako byste měla porodit v příští minutě rovnou v uličce mezi regály s jogurty. Případně se rovnou neváhají zeptat, zda máte skutečně v tom obrovském bříšku jen jedno miminko. Kromě toho dozajista dostanete milion nevyžádaných a „dobře míněných“ rad, co byste měla nebo neměla dělat a na co všechno se připravit…

6 věcí, které nemá cenu pořizovat dřív, než se dítě narodí

Začnete hnízdit

Ano, je to tak, a ať chcete nebo ne, málokterá těhotná dokáže tomuto přirozenému instinktu vzdorovat. Čím blíže k datu porodu, tím více budete šílet. Vyvářet do zásoby jako slavná Martha Stewart po šesti šálcích silného espresa, cídit doma každý kout, dokola přepírat a žehlit miminkovskou garderobu, donutíte partnera umýt okna a vymalovat ložnici, případně si k tomu všemu ještě založíte blog, kde budete své počínání dokumentovat a chlubit se čerstvě upečenými koláčem a načančaným dětským pokojíčkem.

Budete prakticky náměsíčná

Permanentní únava a pocity naprosté vyčerpanosti vás budou v posledních týdnech gravidity provázet věrně a spolehlivě. V noci se pravděpodobně kvůli nepohodlí a velkému bříšku příliš dobře nevyspíte, zato přes den jste pak schopna usnout na požádání kdykoli a kdekoli. S klidným svědomím strávíte celé odpoledne na gauči a večerní film nejspíše spokojeně proklimbáte. Spěte, jak potřebujete, tělo si samo řekne a energii a sílu budete po narození ratolesti potřebovat.

Rezignujete na všechny plány

Až v této fází těhotenství naplno pochopíte, že veškeré plánování příliš dopředu je úplně k ničemu. Neplýtvejte zbytečně energií a žijte ze dne na den, na nejbližší dobu raději nikomu nic neslibujte, přestaňte se zaobírat svými představami, diář pro příští měsíce nechte raději prázdný. Nepřemýšlejte nad tím „co by, kdyby“, vnímejte jen přítomnost a užijte si každý okamžik, než vypukne velké finále.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Sam, Legíny, Pór, Velryba, Pilates, Gauč, Moudro, Poslední týden, Bříško, Maminka, Martha Stewart, Vyhazování, Poznámka typu, Zásoby, Těhotenství týden po týdnu, Otok, Zub moudrosti, Internet, NEJ, Podivnost, Zdraví na Heureka.cz