Maminka.czSlavné maminky

Porod se rozbíhal několik dní. V závěru jsem většinu času strávila ve vaně, svěřila se Lilia Khousnoutdinová

Tereza Víchová 24.  5.  2021
Jak prožívala své těhotenství a porod a co je podle ní opravdu důležité, aby si žena svůj velký den užila a neměla spíš traumatizující zkušenost? Lilia Khousnoutdinová, partnerka Karla Janečka, se s podrobnostmi svěřila časopisu Maminka. „S miminkem se sžíváme krásně, je to nádherný chlapeček,” říká maminka tří dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porody doma vzbuzují silné emoce. Lilia Khousnoutdinová patří k ženám, které tuto možnost zvolily. A v rozhovoru podrobně popisuje, jak vše probíhalo.

VIDEO: Lilia Khousnoutdinová o narození syna Karla George

O co jiné je těhotenství, když je překvapením a ne plánované?

Jiný je v podstatě jen začátek. Ten okamžik, kdy přijde první podezření, které se následně potvrdí druhou čárkou na testu a život se rázem obrací vzhůru nohama. Nicméně ve chvíli, kdy se žena rozhodne s neplánovaným těhotenstvím pokračovat, vyvíjí se to, minimálně z mé zkušenosti, velmi podobně.

Jak probíhala příprava na porod? Určitě jste se jí věnovala pečlivě.

Několik týdnů před porodem jsem se odstěhovala na krásné místo v přírodě, kde jsem si připravila perfektní zázemí, které v podstatě odpovídá tomu, jak bych si představovala ideální vybavení porodního domu. Dala jsem si opravdu velmi záležet na tom, abychom měli všechny praktické a funkční pomůcky, takže nejrůznější míče, zavěšovací provazy, samozřejmě vanu a také vybavení pro případ komplikací, které je možné v rámci domácího prostředí využívat. Pochopitelně jsem nezanedbávala ani estetickou stránku věci. Chtěla jsem, aby se syn narodil do prostoru velmi krásného, útulného, plného květin. 

A co velký den „P”? Podělte se o ten zážitek.

Porod jako takový se rozbíhal několik dnů, kdy tu a tam přicházely příjemné kontrakce, které ale jasně naznačovaly, že už se pomalu blížíme do finále. Pamatuji si, že ten den jsem kolem jedenácté v noci ještě posílala inspirace ohledně plánování výsadeb na zahradě. Někdy kolem půlnoci jsem se potom odebrala do svého porodního domku. Malý se narodil v 1:21. Mezitím jsem stihla většinu času pobýt ve vaně, v teplé vodě, která z mé zkušenosti obrovsky pomáhá při tlumení jakýchkoli příliš intenzivních pocitů, které prožívám při kontrakcích. 

Došlo i na připravené pomůcky, které jste zmiňovala?

S velkou chutí jsem využívala různé zavěšovací polohy na šátcích a provazech, které jsem hodně ocenila. Ve finále jsme se spolu s porodní asistentkou chystaly na procházku na čerstvý vzduch a cestou z vany ke dveřím jsem porodila na podlaze, opřená o postel. Zrovna jsme větraly, takže byly otevřené dveře, zároveň dohrál playlist. Nakonec jsem tedy porodila za překrásného šumu řeky, který zaplňoval celý domeček.

Máte tři děti. Dá se porod malého Karla George srovnat s předchozími dvěma?

V něčem mi tento porod velmi připomínal porod Isabelky. Ten měl také dlouhý, příjemný rozjezd, po němž pak přišla krátká, intenzivní doba silných stahů. Ve všech třech případech jsem strávila hodně času ve vodě, takže shledávám mnoho společného. U všech porodů mě každopádně fascinuje, jak moc dokonalé ženské tělo a celý porodní proces jsou, protože vlastně umožní něco, co je téměř za hranicemi možného. A zároveň to vše může probíhat tak krásně příjemně, jako velmi posilující zkušenost. 

Byl u porodu i partner?

Toto byl první porod, u něhož jsem neměla muže. Respektive, chvíli jsme to zkoušeli s Karlem, ale nějak to nefungovalo, a tak jsem nakonec raději porodila jen s porodní asistentkou. Na jednu stranu to bylo smutné. Většina mých porodních „plánů“ se totiž vždy uchyluje k tomu, jak nádherné je rodit spolu jako pár v láskyplné intimitě. Už jen proto, že můj první porod byl přesně v tomto duchu. To jsou ostatně chvíle, na které si i po deseti letech živě pamatuji a vždy na ně vzpomínám s obrovskou vděčností a láskou. Na druhou stranu vím dobře, že u porodu je dobré dělat to, co funguje. Jsem tedy velmi ráda, že jsem zvolila to, co mi přišlo v danou chvíli jako nejvíc podporující. A to bylo rodit sama, jen za účasti úžasné porodní báby.

Lilia Khousnoutdinová porodila Karlu Janečkovi další dítě. Je to syn, nebo dcera?

Co podle vás úplně nejvíce ovlivní průběh porodu?

Nejzásadnější je určitě pocit bezpečí a důvěry. Čím víc se žena cítí v bezpečí a čím víc důvěry může cítit k lidem, kteří ji během porodu obklopují, tím lépe bude rodit. To je fakt, který lze snadno vysvětlit z pohledu biochemie a který dokládá mnoho studií. Bezpečí pak záleží samozřejmě na prostoru. Je důležité, aby se v něm žena cítila nepozorovaná a ne zbytečně rušená. Aby tam bylo teplo, přítmí… Zkrátka daný prostor má odpovídat jejím fyziologickým potřebám. 

Dlouhodobě prosazujete vznik porodních domů. Přesně tak si jej asi můžeme představovat. Co je ještě důležité?

Rodičku by měl podporovat někdo, koho zná, ideálně delší dobu. Tady se bavíme o konceptu kontinuální porodní péče, kterou u nás v současnosti poskytuje ze  zdravotníků v podstatě jen komunitní porodní asistence. A nebo potom lidé blízcí, takže dula, manžel, případně jiný rodinný příslušník. 

Jak tohle všechno na ženu pak zapůsobí?

Myslím si, že ve chvíli, kdy se nám podaří optimalizovat prostor a poskytnout ženě podporu, které může hluboce důvěřovat, máme z poloviny vyhráno. Protože žena za takových podmínek porodí maximálně efektivně, neboli jednoduše. Neznamená to, že to bude nutně fantastický, orgasmický, vaginální a přirozený porod. Nicméně, rozhodně tím pravděpodobnost takového kladného výsledku maximalizujeme.

Jak se sžíváte s miminkem?

S miminkem se sžíváme krásně, je to nádherný chlapeček. Tohle byl můj třetí porod a zároveň jsem měla tu čest provázet při porodu i jiné ženy. Nikdy mě nepřestane fascinovat zázrak toho, že se ze dvou buněk stane malý tvoreček, který následně dokáže tak přirozeně a snadno vyklouznout z ženské pánve do náruče. Pak otevře oči a v nich je, alespoň za mě, vidět úplně všechno. Samozřejmě tu lásku, která se probouzí i skrze hormonální bouři, kterou žena přirozeně po porodu zažívá, lze těžko srovnat s čímkoli, co v běžném životě známe. Je to čistá blaženost. Kromě miminka se samozřejmě věnuji i starším dětem. Řeším samozřejmě i to, jak teď skloubit práci s tím, že se chci věnovat malému. Zabýváme se i otázkami života a nějaké logistiky obecně. Neříkám tedy, že je to úplně jednoduché. Ale zároveň je na tom něco tak výjimečně krásného, že se to jen těžko dává do slov.

VIDEO: Jak probíhá předporodní rituál

Dula, nebo porodní asistentka? Lilia Khousnoutdinová vám vysvětlí rozdíl
Lilia Khousnoutdinová: Synovu placentu jsem pohřbila pod ořech, na dceřině roste lípa
Témata: Těhotenství, Porod, Slavné maminky, Miminko, Rozhovor, Mateřství, Po porodu, Lilia Khousnoutdinova, Porodní dům, Maminka, Khousnoutdinova, Karel Janeček, Přítmí, Lilium Khousnoutdinová, Vana, Karel George, Malý, Chlapeček