Maminka.czPorod

Porod třeba v kleče, podpora a intimita jako základ: Slovensko zavádí nové standardy péče v porodnictví

Tereza Víchová 8.  12.  2021
Kdy dorazí takový pokrok i k nám a nebudeme muset pátrat po vstřícné porodnici? „Všichni jsme to nějak přežili, hlavně, že je miminko zdravé.” Za tuhle kouzelnou větu se dá schovat úplně všechno. A čerstvá máma může být vlastně vděčná za to, že je její dítě v pořádku a ona přece také, nějaký ten šrám na těle i na duši se kvůli miminku „musí vytrpět, maminko”.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není to nic navíc, ale standardní péče

To, co je u nás vyhledáváno na mnoha místech ještě stále jako „alternativní přístup” a ženy za tím neváhají i cestovat přes půl republiky, bude na Slovensku standardem. K novinkám, které tu zavádějí jako běžné praktiky v porodnicích napříč celou zemí, už ostatně Slovensku oficiálně gratulovala i česká uznávaná organizace UNIPA (Unie porodních asistentek). Co se tedy na Slovensku přesně zavádí jako běžná praxe?

Poloha v aktivní části druhé doby porodní se řídí přáním rodičky a možnostmi porodnického zařízení. Není medicínský důkaz pro preferenci kterékoliv porodní polohy v závěru druhé doby porodní.

Realita mnoha českých porodnic? V našem novém podcastu ji popisovala koordinátorka Průvodce porodnicemi spolku Aperio Miloslava Kramná: ve zkratce sice vybavení v porodnicích často je a sliby také, ale v závěru je spousta žen doslova vmanipulována na porodnické křeslo.

VIDEO: Jak vybrat porodnici?

Stres, strach a zoufalost potlačují porodní činnost prostřednictvím vysokých hladin adrenalinu. Proto je při porodu potřebná neustálá kontinuální podpůrná aktivita nejen personálu, ale i doprovodných osob. Ideální je individuální starostlivost jedné konkrétní porodní asistentky o jednu rodičku v první době porodní.

Realita mnoha českých porodnic? Často ani není jasné, kdo je kdo v rámci personálu. Péče jedné porodní asistentky je postupně zaváděna třeba v Centrech porodní asistence (FN Bulovka, FN Brno) a obvykle je navíc zpoplatněná.

Lékař u přirozeného porodu nemá co dělat, ten je plně v kompetenci porodní asistentky. Tak to bude v Brně, v novém Centru porodní asistence

Při spontánním vaginálním porodu se nedoporučuje rutinní vykonávání epiziotomie („nástřih”), stejně tak ho nedoporučuje ani Světová zdravotnická organizace. Momentálně hlavní a základní indikací k vykonání epiziotomie je plánované provedení vaginální extrakcí operace.

Realita mnoha českých porodnic? V České republice procento epiziotomií klesá pomalu. V roce 2015 tento chirurgický zákrok podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR podstoupilo přibližně 37 % žen. V zemích, které mají lepší nebo stejné perinatální výsledky jako ČR, je epiziotomie použita u maximálně 5-7 % všech vaginálních porodů, což koresponduje s množstvím operativních vaginálních porodů.

Snad se dočkáme i v České republice

Pokrok ve slovenském porodnictví komentovala i ombudsmanka Mária Patakyová: "Je třeba také zlepšit záruku práva na soukromí. Přítomnost cizích anonymních osob bez souhlasu rodičů, časté dispozice personálu, nepřátelské postoje či konflikty zásadně ovlivňují rodiště, ale i necitlivé poznámky personálu, vydírání, zastrašování, ale i nedostatek intimity. Podle přijatých norem nejsou tyto praktiky v současné době tou správnou formou poskytování zdravotní péče.”

Matoucí rady a málo podpory: Podpora kojení v porodnicích má velké mezery, za dva roky se to má změnit

Na lepší časy se snad blýská už i v České republice. Vláda nedávno rozhodla o tom, že se musí na porodnice více zaměřit. Nejpozději do června 2023 má na ministerstvu zdravotnictví vzniknout strategie k důsledné implementaci programu Baby-friendly Hospital Initiative (osvědčený program WHO a UNICEF, který staví na základních vědecky podložených postupech poporodní péče).

Témata: Porod, Miminko, Mateřství, Porodnice, Chci si rodit po svém, Bulovka, FN Brno, FN Bulovka, Unicef, UNIPA, Česká republika, Standard, Slovensko, Základ, Baby friendly hospitál, Porodnictví, Pec, Peřina, Intimita, Aperio, Centr porodní asistence, Klec, WHO, Miloslava Kramná, Kleč