Maminka.czOsmerčata

"Octomom" Nadya Suleman: Porodila 14 dětí, z toho jedna osmerčata. Jak vypadají dnes?

Dita Mrázková 13.  3.  2024
Tři potraty, dvě mimoděložní těhotenství, sedm let čekání na vytoužené dítě. Bývalá zdravotní sestra a herečka ve filmech pro dospělé se ale nakonec dočkala. Sen se jí splnil doslova čtrnáctinásobně! Otcem všech potomků je sice anonymní dárce, Nadya ale dává svým dětem lásky za dva!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Osmačtyřicetiletá Američanka je jedináček, a i když žila v harmonickém prostředí, celý život trpěla, že nemá sourozence. Se svým tehdejším partnerem Marcem snila o velké rodině, přáno jim ale nebylo.

VIDEO: Sourozenecká láska v podání čtyřčat

Dvakrát dvojčata


Cesta za vytouženým miminkem byla hodně trnitá. Nadya opakovaně potratila, prodělala i mimoděložní těhotenství. To všechno se podepsalo i na jejím vztahu. Rozhodla se podstoupit umělé oplodnění, ale Marc o něm nechtěl ani slyšet. Následoval rozchod, ale Nadya to nevzdala. Své první umělé oplodnění podstoupila v roce 1997, ale vyšlo to až o čtyři roky později. Na svět přivítala prvorozeného syna Elijaha. O pět let později se radovala z dcery Ameerah, následovala další umělá oplodnění a pak narození dvojčat Joshuy a Jonaha a Calyssy a Aidana. Poslední jmenovaný chlapec se narodil postižený, trpí těžkou formou autismu a je plně odkázán na máminu péči.

Z 12 embryí 8 rošťáků


Šest dětí, z toho jedno těžce postižené, to už musí být slušný kolotoč mateřských povinností. Jenže Nadya toužila po dalším dítěti. Podstoupila další umělé oplodnění, při kterém jí lékař zavedl dvanáct embryí. Později byl za toto hrubé porušení pravidel při IVF zbaven lékařské licence. Z dvanácti embryí se nakonec ujalo osm a v roce 2009 přivítala šestinásobná maminka za velkého mediálního zájmu na svět osmerčata: Nariyaha, Isaiaha, Maliyaha, Jeremiaha, Noaha, Josiaha, Jonaha a Makaie. 

Maminka paterčat: Sama nemám šanci tolik dětí zvládnout

Úctyhodný počin, nebo nezodpovědnost?

"Někdy toho mám až nad hlavu a nenávidím ten šílený řev, ale nikdy, nikdy jsem nelitovala! Jsem vděčná, že mám tak velkou rodinu, o kterou jsem vždycky usilovala," nechala se slyšet v jednom z dřívějších rozhovorů Nadya. 

Pro někoho úctyhodný počin, pro druhého nezodpovědnost. Na dva tábory se totiž rozdělila americká veřejnost. Jedni 14násobnou mámu vzývali jako bohyni plodnosti, jiní ji kritizovali za to, že zatěžuje všechny daňové poplatníky svými vysokými sociálními dávkami.

Ať tak či onak, respekt si Nadya Suleman určitě zaslouží. Na rodinných fotografiích uvidíte všechny její děti usměvavé a v pohodě. Jejich máma je prý učí především pokoře a úctě jednoho k druhému. A to není rozhodně málo.

V roce 2018  byla osmerčata v článku v New York Times popsána jako „malá na svůj věk, ale zdvořilá. Ráda vaří. Jsou vegani. Čtou dvě knihy za měsíc a dělají domácí úkoly, aniž by je někdo vyzýval.“

Své kuchařské umění děti předvedly i loni na Den díkůvzdání. 

V lednu tohoto roku sdílela zasloužilá maminka svým osmerčatům dojemný vzkaz k narozeninám. "Všechno nejlepší k 15. narozeninám Noe, Maliyah, Isaiah, Nariyah, Jeremiah, Jonah, Josiah a Makai! Jsem tak hrdá na to, jací z vás vyrůstají mladí dospělí! Zůstaňte věrní sami sobě, pokorní, laskaví a upřímní. Jsem tak vděčná za vaši lásku a jsem nesmírně požehnaná, že vás mám ve svém životě. Miluji vás."

Témata: Slavné maminky, Životy slavných, Děti a nemoci, Od těhotenství k porodu, Syn, Dcera, Dvojčata, Neplodnost a IVF, herečka, Umělé oplodnění, Autismus, Sam, zdravotní sestra, Osmerčata, Potrat, Embryo, Octomam, Jedináček, Noa, Nadya Suleman, Joshua, Marc, Jonah, Nadya, Smečka