Maminka.czPorod

Porodní asistentka radí: Čeho se maminky nejvíc bojí a proč nemusí

redakce 2.  5.  2012
Porodní asistentka radí: Čeho se maminky nejvíc bojí a proč nemusí
Na základě úspěchu textu, ve kterém jsme se věnovali mýtům kolem těhotenství a dětí, jsme se rozhodli připravit pro vás pokračování. Bavte se a inspirujte se tím, jak to být opravdu nemá:-) Nebo snad ano? Řiďte se především citem a rozumem. Sama poznáte, co je pro vaše dítě nejlepší. Čeho se maminky nejvíc bojí a proč nemusí, pro vás zachytila porodní asistentka Markéta Kotlánová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dítě je třeba přebalovat před kojením i po něm

Pravděpodobný vznik: Nejspíš nechcete, aby vaše děťátko bylo v „mokru“ a aby se mu oprudila kůže na zadečku.

Pravda: Ano i ne. Novorozenec se přebaluje pouze před kojením. Důvodem je to, že miminko má rozvolněné břišní svaly a při přebalování, kdy musíte nadzvednout nožky k bříšku, mačkáte děťátku žaludek, a ono to, co pracně vypilo, vyzvrací. Samozřejmě u kojenců už je potřeba přebalovat před kojením i po kojení.

Děťátko je tak křehké, že na něj smí sahat pouze matka, otec a ostatní by mu ublížili

Pravděpodobný vznik: To miminko, které před vámi leží, vám přijde tak malé (i když má více než 5 kg a měří jako tříměsíční kojenec), bezbranné a drobounké. Bojíte se, že mu nějak nechtěně ublížíte.

Pravda: Samozřejmě je potřeba se k ratolesti chovat jemně, ale nemusíte se bát, že se při dotyku „poláme“. Jestliže zvládne porod, pak už zvládne skoro vše. Když se budete bát omýt jí při přebalování zadeček, řekněte si, že dítku mnohem víc vadí, že je dlouho rozbalené, je mu zima a „nebaví“ ho to, než to, že jemně přitlačíte na kůži, abyste umyla zaschlou stolici.

Kýchání miminka je projevem nachlazení

Pravděpodobný vznik:Tento mýtus slyšíme od maminek každý den. Jsme zvyklí, že jedním z projevů nemocí je časté kýchání.

Pravda:Novorozenec nekýchá proto, že má rýmu či je nachlazený. Je to projev určité překážky v nose. Je to, jako když vás „něco“ lechtá v nose a vy potom kýcháte. U dětí bývá příčinou například mateřské mléko, které se dostalo do nosánku a zaschlo tam. Pokud vidíte, že se děťátku hůř dýchá, nebo přímo vidíte, že má ucpaný nos, jděte za dětskou sestřičkou, ta vás jej naučí čistit a příště budete vědět, jak kýchání „vyléčit“.

Tip: Perfektně zabírá propláchnout nosánek fyziologickým roztokem, třeba Libenarem, případně mořskou vodou ve spreji nebo vincentkou ve spreji.

Vyrážka, která se projeví u děťátka po porodu, je projevem alergie či atopické kůže

Pravděpodobný vznik: Vidíte, že má dítko na sobě vyrážku, a první, co vás samozřejmě napadá, je alergie, ať už na plenky, či kosmetiku, kterou používáte na kůži vašeho potomka.

Pravda: Nejde přímo o projev alergie. V děloze si děťátko pluje v plodové vodě a najednou je na světě, na vzduchu, kde je prach a podobně. Kůže někdy reaguje tak, že se „osype“. Může to znamenat, že v budoucnu bude mít sklony k alergiím, ale není to zákon. Léčba není nutná. Pokud má děťátko výraznou vyrážku, pak se využívá například koupel ve velmi zředěném hypermanganu.
Jak vyrážka vznikla, tak zase sama ustoupí. Je potřeba trpělivosti a nevyčerpávat pokožku kosmetickými přípravky. Nechte ji, ať se s prvním střetem se životem popere vlastními silami.

Dítě musí mít stolici každý den

Pravděpodobnost vzniku:Často se v nemocnici ptáte, jestli nemůže mít děťátko neprůchodná střeva či jiný vážný stav, pokud nemá plnou plenku alespoň jednou za den.

Pravda: Plně kojené dítě může mít stolici jednou za týden, ale i 2x denně. V zásadě bych se orientovala podle děťátka. Pokud ho trápí bolení bříška, které má třeba tvrdé, pak bych stav konzultovala s lékařem. Je-li ale spokojené, neobávala bych se, mateřské mléko je totiž prakticky plně stravitelné, takže miminko „nemá co kakat“.

Miminko potřebuje alespoň 26 °C, spíš více

Pravděpodobnost vzniku: V sedmdesátých letech se skutečně hlídalo, aby děťátka žila v přetopených místnostech.

Pravda: Stačí, když pro novorozence budete mít v bytě stálou teplotu 22 °C, pro kojence pak 21 °C. Pokud se vám bude zdát, že má chladné ruce či ouška, zahřejte ho látkovými rukavičkami nebo čepičkou, případně mu dejte jednu vrstvu oblečení navíc.
Přetopené a nevětrané místnosti vedou k oslabení imunity organismu, vydýchaný vzduch dětem nesvědčí! Je vám v místnosti přílišné teplo? Pak rozhodně o něco snižte výkon topení, jde i o prevenci syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS). Větráním ratolesti také nijak neublížíte. Naopak, v pokoji bude čerstvý vzduch. Samozřejmě to neplatí například v době inverzí. Informujte se na hygienické stanici.

V porodnici stačí kojit jen tehdy, když se dítko samo vzbudí

Pravděpodobnost vzniku: Hodně maminek argumentuje, že je dítě unavené po porodu, a tak se nesmí budit, aby odpočívalo.

Pravda:To je velký omyl. Novorozeně může být sice prvních asi 12 hodin po porodu spavé. Je ale potřeba je vždy po třech až čtyřech hodinách vzbudit a snažit se přiložit k prsu. V porodnici se také setkáváme často s tím, že pokud má děťátko žloutenku, maminka si proto myslí, že musí spát co nejdéle. Je to přesně naopak, je potřeba, aby miminko vypilo co nejvíce mateřského mléka, a žloutenku tzv. přepilo. Nemoc děťátko velmi vyčerpává a je na vás, abyste zajistila, že bude pravidelně u prsu. První mateřská starost :-)

Mlezivo není mléko, to miminku nestačí a je potřeba ho dokrmit

Pravděpodobný vznik: Maminky si často mylně myslí, že mlezivo jejich potomka nezasytí, a proto by ho hned chtěli dokrmit umělou výživou. A tu vyžadují na sestřičkách na oddělení šestinedělí.

Pravda: Snažte se trpělivě přikládat k prsu. Druhá a třetí noc bývá pro každou maminku nejhorší. Miminko se probudilo po porodu a pomalu mu docházejí zásoby „jídla“ ještě z dělohy. Dokrmením sice chvilkově vyřešíte pocit hladu, ale nijak tím nepodpoříte tvorbu mléka. Snažte se vydržet. Laktace se rozjede tím, že budete přikládat.

Novorozeně můžu nechat na posteli samotné

Pravděpodobný vznik: Maminky mají názor, ze kterého vstávají sestřičkám i pediatrům vlasy hrůzou na hlavě: „Je to přece novorozenec a ten se nehýbe, tak kam by padal, že?“

Pravda: Už v těhotenství jste si přečetla nespočet informací o bezpečí pro svého potomka a tohle je věta, kterou byste měla mít v hlavě vypálenou: NIKDY NENECHÁVEJTE SVÉ DÍTĚ BEZ DOZORU. Ratolest se může překulit na bříško a postupně se dostat na kraj postele. Bezpečné je dát ji vždycky do její postýlky. Nikdy neodcházejte od dítěte na posteli, přebalovacím pultu a podobně.
Hazardujete s jeho životem.

Novorozeneckou žloutenkou se dítě nakazilo v porodnici

Pravděpodobný vznik: Záměna přenosné infekční žloutenky se žloutenkou novorozeneckou.

Pravda:Novorozenecká žloutenka není přenosná. Vzniká zvýšeným množstvím bilirubinu, který způsobuje nažloutlou barvu děťátka. Pokud není jeho hodnota příliš vysoká, pak jako léčba postačí tzv. fototerapie denním světlem - přes den dáte miminko k zavřenému oknu tak, aby mu na holou hlavičku a holý hrudníček dopadalo denní světlo. Největší efekt je, když svítí slunce. Jestliže je už hodnota bilirubinu příliš vysoká, denní světlo nestačí a vaše zlatíčko bude muset pod speciální modré světlo, které mu od žloutenky pomůže. Jedná se o pár dní a pak bude bez následků úplně zdravé.

Dokud nedostanu první měsíčky, nemohu otěhotnět

Pravděpodobný vznik:Mnoho maminek si myslí, že přijít do jiného stavu lze až po první menstruaci.

Pravda: Rozhodně to tak není. Může se stát, že po porodu menstruaci nedostanete, a přesto otěhotníte. Kojení zpomaluje nástup pravidelné menstruace, během laktace ale můžete ovulovat, a pokud se strefíte do „plodného dne“, bude mít vaše novorozeně brzo sourozence. Kromě toho i jednodenní špinění po šestinedělí již může být slabou formou menstruace.
Nechte si tedy doporučit gynekologem při šestinedělní prohlídce nejvhodnější antikoncepci.

Čaj pro kojící matky mi zajistí tvorbu mléka

Pravděpodobný vznik:Pro podporu laktace udělají ženy spoustu věcí, jednou z nich je i pití bylinkových čajů.

Pravda:Čaj obsahuje byliny, které pomohou pozitivně při tvorbě mléka. Pokud ale máte například hormonální poruchu či jiný závažný problém, pak vás nezachrání. Je ale fakt, že díky speciálním bylinným směsím se prsy rychleji nalévají mlékem, navíc fenyklový čaj pomáhá novorozencům s větry a nadýmáním. Takže jeho konzumace je jistě chvályhodná, i když mohou nastat situace, kdy je zbytečná. Nejvíc pomáhá pozitivní přístup.

S epidurální analgezií při porodu nic neucítím

Pravděpodobný vznik: Nedostatečná informovanost.

Pravda: Během první doby porodní, kdy se otevírají vaše porodní cesty, vám epidurální analgezie pomůže od bolesti, kterou cítíte jako tupou a ne tak silnou. Maminky jsou schopné i pospávat a nabírat sílu na druhou dobu porodní. Při ní je ale už potřeba, abyste cítila tlak, který způsobuje hlavička, jež prochází poslední částí porodních cest. Pokud byste v tuto chvíli nedostatečně cítila kontrakce, nebyla byste schopna dostatečně spolupracovat, tlačit ve správný okamžik a přivést na svět dítě bez problémů.

Každé děťátko je potřeba naočkovat proti tuberkulóze

Pravděpodobný vznik: Dříve tomu tak bylo a každé miminko bylo bez výjimky očkováno.

Pravda: Už více než rok se očkují jen některá děťátka. Pro rozhodnutí, kdo to bude a kdo ne, slouží tzv. dotazník rizika tuberkulózy. Na jeho základě vás pediatr bude informovat, zda je potřeba vašeho potomka očkovat, anebo ne. Pokud dítě riziko má, neočkuje se už přímo na novorozeneckém oddělení. Pro více podrobností doporučuji kontaktovat pediatra.

VIDEO: Porodní asistentka radí: Jaký je rozdíl mezi dulou a porodní asistentkou?

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Porodní asistentka, Pór, NEJ, Poslední část, Tříměsíční kojenec, Velký omyl, Asistent, Přílišné teplo, Modré světlo, Asistentka, Vydýchaný vzduch, Vážný stav, Řád, Boj