Maminka.czPorodnice

Porodní dům v nemocnici? Jde to! Takhle se rodí Na Bulovce

Tereza Víchová 17.  9.  2019
Centrum porodní asistence, které se otevřelo v pražské Nemocnici Na Bulovce, nabízí budoucím maminkám rodit pouze za doprovodu porodní asistentky. V intimitě a přirozeně, bez zbytečných lékařských zásahů. To, co složitě sepisujeme do porodních přání, by se tak do budoucna mohlo stát běžnou záležitostí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vlastně jsem něco takového třikrát zažila a třikrát si (asi i díky tomu) užila hezký porod, na který ráda vzpomínám. Ale mít maminku porodní asistentku, která vše zkontroluje, odešle v pravý čas do porodnice, jede s vámi a u porodu je vám k ruce právě ona, se nepoštěstí každé z nás.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

To pak máte totiž v příjemném prostředí a důvěře v „pokyny“ a rady vlastní mámy jedno ze svých dětí u sebe za dvacet minut od příjezdu, další za dvě hodiny. Z praxe tak mohu potvrdit, že když vám okolnosti dovolí nechat tělo pracovat a stres se nemá odkud dostavit, hezky porodit může většina z nás. Pokud se tedy neobjeví nečekané okolnosti.

Ale co ty ostatní scénáře? Přijetí k porodu už večer, do rána bolesti. Střídání porodních asistentek a lékařů. Světla, hluk, uklízečky, další personál. Probírání porodních nálezů před hromadou lidí. Každý předá jinou informaci. Stres, únava, delší porod, medikace, komplikace. To všechno by mělo eliminovat Centrum porodní asistence v Nemocnici Na Bulovce (CPA).

Tyto trapasy se opravdu staly! Maminky přiznaly, jaké zážitky si odvezly z porodnice

Porodní asistentky: jaká je jejich role? 

Před třiceti lety to byly ony, porodní asistentky, které ženu provedly celým procesem porodu. Lékař přišel ke slovu až v momentě, když se objevil nějaký problém. Pak nastala doba porodu jako „medicínského zákroku“. Dnes se vracíme k přirozenosti: pokud nejsou zásahy do děje nutné, není třeba je dělat.

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce profesor Pavel Zikán zdůrazňuje podporu přirozených procesů za zachování vysoké odbornosti a bezpečí. „Vytváříme respektující prostředí. Žena je ta, kdo rodí, a my jsme tady jako porodní asistence. Porodní asistentky pomohou ženu provést zážitkem porodu. Zároveň jsou stanovena jasná pravidla a kritéria komplikací porodu, kdy může být přivolán okamžitě dostupný lékař," nastiňuje porodník. 

Rajský plyn u porodu. Jak funguje Entonox a jak se liší od epidurálu?

Ta „vaše“ porodní asistentka

„Kompetence porodních asistentek se poslední roky ztrácely v podmínkách porodů vedených lékařem,“ dodává porodní asistentka Jindřiška Foldynová, která stojí u počátků fungování Centra porodní asistence.

„My si ale s maminkami ještě během těhotenství vytváříme vazbu, stáváme se na chvíli součástí jejich rodiny a je to přirozené. Naším cílem je, aby maminky odcházely s miminkem a říkaly si, že porod pro ně byl ten nejkrásnější den v životě, a ne traumatický zážitek.“ V CPA máte možnost vybrat si „svou“ porodní asistentku. A když tuhle možnost nevyužijete (bude totiž za příplatek), i tak se o vás postará ta, která má právě službu.

„Kvalifikovaná porodní asistentka je ten nejlepší pečovatel, který má pomáhat ženě u porodu,“ potvrzuje lékař Pavel Zikán, že u fyziologického procesu vlastně zásahy lékaře nejsou třeba. Porodní asistentky z centra se podle něj budou dále vzdělávat v reformovaném programu na lékařské fakultě.

Co vás bude zajímat nejvíc?

  • Pokud chcete k porodu využít Centrum porodní asistence (CPA) v Nemocnici Na Bulovce, musíte tu být registrovaná k porodu.
  • Ve 36., respektive 37. týdnu těhotenství, budete svým gynekologem odeslána do péče porodnice.
  • Netrpíte-li onemocněním, které by mohlo mít vliv na vaše těhotenství a to probíhá normálně, můžete lékaře při první návštěvě v poradně požádat o objednání do CPA, první návštěva se bude odehrávat za přítomnosti lékaře.
  • CPA budete navštěvovat až do porodu, bude se o vás starat porodní asistentka, která je ve službě. Pokud budete chtít, můžete si vybrat jednu konkrétní, která pak bude i u vašeho porodu (tato služba už je ale zpoplatněna).
  • Váš příjem k porodu a péči při porodu a pobytu na porodním sále bude provádět porodní asistentka - poskytne vám maximálně individualní péči.

Lékař za rohem

CPA je jakýmsi „porodním domem v porodnici“. V otázce existence porodních domů je nejdiskutovanější věcí jejich vzdálenost od lékařského zázemí. I dobře probíhající porod se může během pár minut zkomplikovat tak, že půjde o život.

Na to ostatně lékaři dlouhodobě upozorňují i přes výtky příliš hlasitých zastánkyň přirozenosti, že jsou takové situace výjimečné. Stát se mohou a jejich následky mohou být fatální pro matku či dítě. V CPA, které, pokud se osvědčí, může být odrazovým můstkem pro další pracoviště a může tak znamenat reformu českého porodnictví, bude pro takové situace lékař v dosahu. Dostanete se sem (ale až) ve 36. týdnu těhotenství.


A na to poukazují odpůrci tohoto konceptu - je to podle nich krátká doba na vybudování vztahu s porodní asistentkou.

Aneta Krejčíková: Do porodů jsem se zamilovala, druhé dítě se narodí doma

Bonding? Samozřejmě

V praxi je ale zajištění intimního prostředí a jedné pečující osoby pro váš porod určitě výhodnější startovní pozice než anonymita, známá z posledních pár desetiletí. I bonding by už měl být normou, o kterou se ale bohužel na mnoha místech musí stále žádat nebo jej uvádět do porodního přání. „To, po čem maminky volají, tedy okamžitý kontakt a minimální separace, už se děje a jen na to navazujeme,“ říká primář Neonatologického oddělení MUDr. Martin Čihař. „Jsme rádi, že máme i vybavení, abychom jejich tužby splnili. Miminko ošetřujeme přímo u maminky na těle a mohou zůstat spolu první dvě hodiny, než se přesunou na oddělení šestinedělí.“ Díky tomu zažijete snadnější poporodní adaptaci a rozběhnutí laktace.

Jak se rodí v Příbrami: Podporují přirozené porody a bonding hned po porodu

Proč je to důležité

Po porodní alternativě při vedení fyziologického porodu volají dlouhodobě rodičky i porodní asistentky. CPA tak následuje evropský trend a je odrazem rostoucí poptávky po respektujícím přístupu k ženě, zvýšení jejího komfortu a soukromí u porodu. Proč je všechno tohle důležité? Protože porodit můžete v pohodě a ráda na to později vzpomínat.

„Porod je přirozená věc a většina rodiček má porod nastavený v hlavě,“ říká porodní asistentka Jindřiška Foldynová. „Žena je na něj pozitivně naladěná. Ale může dojít k přerušení tohoto naladění – více lidmi kolem, otevřenými dveřmi, když s rodičkou řešíme intimní věci. Pak se procento snižuje, nastávají komplikace. Když ta narušení co nejvíce odbouráme, pozitivní nastavení zůstane a naprostá většina porodů proběhne přirozeně,“ uzavírá odbornice.

Témata: Těhotenství, Porod, Porodnice, Šestinedělí, Tipy a rady porod, Hypnoporod, Porodní dům, rajský plyn, Nemocnice na Bulovce, TAK, Martin Čihař, Nemocnice, Nejkrásnější den, Zikán, Pór, Asistence, Bulovka, Přerušení, Příplatek, Porodní asistentka, Lékař, Maminka, Asistentka, Neonatologické oddělení, Nemo