Maminka.czTipy a rady porod

Porodní pozice: Nikdo vám nemůže zakázat rodit vstoje nebo v dřepu

Tereza Víchová 15.  10.  2019
Ano, instinkt vám napoví mnohé. Ale všechno neřekne. A pocit, že vás „hodinu nutili rodit vleže“, tak potom může vzniknout spíš z neznalosti, malé dávky asertivity nebo obyčejného strachu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve Studiu pro těhotné jsem se proto sešla s porodní asistentkou Dagmar Karbulkovou, která tu vede kurzy předporodní přípravy. A v krátkosti by se to, co maminky učila, dalo shrnout takto: Ono „nucení do lehu“ není nucení, spíš doporučení kvůli ochraně vás i miminka. Vleže se už opravdu nerodí, protože v porodnicích jsou polohovací lůžka. A hodiny tu nebudete, jde o poslední fázi porodu. Takže, jaké máme možnosti, aby nám bylo během porodu co nejlépe a bolest jsme považovaly za snesitelnou? Může se stát, že by vestoje miminko „vypadlo“? Proč se vyplatí mít u porodu svou soukromou porodní asistentku?

Jak rodit, když nechcete vleže? Každá porodní poloha má svou funkci

Tlačit vs. rodit

Máte za sebou pár hodin prodýchávání kontrakcí a váš porodní nález se posunul. Ideálně na ono kouzelné sousloví „branka zašlá“. To je okamžik, kdy jsou porodní cesty otevřené. Doteď jste třeba trávila čas ve sprše, chodila, jemně se pohupovala na balonu. „Miminko teď začíná vstupovat do porodních cest a rotovat,“ vysvětluje Dagmar Karbulková. „Hodně ale záleží na tom, v jakém je postavení, rozlišujeme přední, zadní, levé a pravé. To se hodnotí podle toho, kde je slyšet srdíčko. A podle postavení miminka se liší doba, po kterou bude maminka tlačit.“

Scénář té ideální verze je, že po větě „branka zašlá“ máte po několika kontrakcích miminko u sebe. Ale ne vždy to tak je. „Některé mamince trvá třeba ještě hodinu, než se miminko narodí. Déle než hodinu a půl by ale vše trvat nemělo,“ říká Dagmar Karbulková. A rozhodně vyvrací, že byste celou tu dobu musela trpět vleže.

Už můžete tlačit! Poslechnout povel, nebo důvěřovat svým pocitům?

Jak rodíme v porodnicích?

  • VĚTŠINA ŽEN dá přednost klasické porodní poloze na porodním lůžku v pololehu.
  • DALŠÍ MOŽNOSTÍ je porodní židle, takový porod ale vyžaduje velké zkušenosti porodní asistentky, ani lékaři jej nemají v oblibě.
  • VYUŽÍVAJÍ SE i porodní vaky, které vypadají jako nafouklé žíněnky, na které si maminka sedne a opírá se většinou o partnera. Pro a proti – alternativní porodní polohy

Poradí mi porodní asistentka? 

„V této době by měla u nastávající maminky už trvale zůstat porodní asistentka,“ zdůrazňuje Dagmar Karbulková. A zároveň dodává, že teorii nemusí potvrdit praxe. Stačí totiž, aby rodilo více žen najednou, a třeba v menší porodnici, kde slouží jedna porodní asistentka, nejde zařídit, aby tu s vámi byla nepřetržitě.

Přitom většina z nás potřebuje vést celým procesem. „Žena má v tuto dobu už během kontrakcí pocit tlaku do konečníku,“ vysvětluje porodní asistentka. „Ale času, než se miminko narodí, může být ještě relativně dost. Jeho cesta po otevření dělohy totiž vede přes kostěnou pánev. Pak vstupuje do pochvy dlouhé asi osm centimetrů.“ Do hry vstupuje kromě zmiňované rotace i míra vašeho uvolnění, prostupnost, velikost hlavičky a další faktory.

„Porodní asistentka může ženu každou chvíli vyšetřovat a informovat ji o postupujícím nálezu, díky zkušenostem má také určitý časový odhad. A rodička pak nemá obavy – třeba jestli miminko nevypadne,“ dodává Dagmar Karbulková.

V porodnicích se bohužel stále tlačí na povel, říká porodní asistentka

Na záda nemusíte!

Ve fázi, kdy tlakům zatím pouze „vyhovujete“ a není vůbec třeba tlačit aktivně, také není nutné trávit čas v obávané poloze na zádech. Představte si ale tuhle situaci: máte informaci o tom, že za chvíli budete rodit, tělo vám radí tlačit a porodní asistentka musela na chvíli odejít. Strach je velký, porodní lůžko na dosah. A zeptat se, zda teď můžete třeba chodit, vás už ani nenapadne nebo se ostýcháte. Četla jste, že porody na zádech jsou delší i o dvacet minut. Přesto jdete raději trpět do lehu.

 

Vleže na zádech se v porodnicích už nerodí. Postele jsou polohovací, miminko můžete rodit v pololehu s co nejvíce zvednutýma nohama...

 

„Tady by měla přijít ke slovu porodní asistentka, i proto je dobré, když ji může mít maminka s sebou, nebo dulu,“ radí Dagmar Karbulková. „Měla by mamince říct, že miminko není ještě dorotované, že by si měla spíš stoupnout, protože gravitace procesu pomůže. Ženě se také bude lépe tlačit, než kdyby ležela na zádech,“ doplňuje odbornice. „Může tu být ještě spousta času, po který je zbytečné, aby žena ze všech sil tlačila a navíc vleže na zádech.“ Po takhle stráveném čase totiž můžete být zbytečně a brzy vyčerpaná a na samotný opravdový závěr porodu už chybí síly.

Pro a proti – alternativní porodní polohy

  • Nikdo vám nemůže zakázat rodit vstoje, v kleku nebo třeba ve dřepu.
  • V žádné z těchto poloh ale porodník nemůže adekvátně chránit hráz, protože k ní nikdy nemá takový přístup jako v klasické poloze u porodu.
  • Především proto je to pro lékaře a porodní asistentky metoda, kterou jednoznačně doporučují.

Finále na porodním lůžku? 

„Musíte“ rodit na porodním lůžku? Nemusíte, ALE… V okamžiku, kdy je hlavička tzv. na hrázi, jde skutečně už o minuty. Postel, na které se běžně rodí a v porodnicích vás k tomu vyzvou, je polohovací, takže prakticky budete v polosedě – nejde tedy o žádné tlačení „do kopce“, kterým se často straší.

„Maminka si může i vybrat, zda si opře nohy, nebo si je přidrží – s pomocí partnera – zvednuté až pod hlavou,“ objasňuje další důležitá fakta Dagmar Karbulková. „To vše se předtím dozví na porodních kurzech a s těmi informacemi se už pak dá pracovat. I zdravotníci chtějí, aby žena porodila co nejrychleji. Klasická poloha je navíc tou nejlepší z hlediska ochrany hráze a řešení, zda je nutný nástřih. A může se tu nejlépe pomáhat i miminku, je-li to třeba.“

Fakt to tak bolí? Tohle rozhodně nikdy neříkejte rodící ženě!

Na čtyřech nebo ve dřepu

Porodní lůžko se dá navíc využít nejen pro klasickou polohu. I tady totiž můžete třeba klečet, být v dřepu nebo na boku. Vše záleží jen na vás a určitě také na informacích, které dostanete.

„Samozřejmě není v pořádku, kdyby tu rodící žena měla být třeba dvě hodiny v kuse v lehu nebo pololehu,“ uznává Dagmar Karbulková. „Ale to bývá často právě proto, že mamince nikdo neřekl, že to tak být nemusí.“ Hormony a jakýsi „jiný“ stav během porodu vám pak samozřejmě trochu rozostří vnímání a smysly a sama od sebe už většina žen neřeší, jak je jim pohodlněji a co by mohly dělat jinak, než se předpokládá.

Proč rodíme vleže? 

Jaké máte možnosti v druhé době porodní?

  1. ŠIROKÝ DŘEP – tato poloha není příliš příjemná všem, vyhovuje maminkám, které v těhotenství nepřibraly příliš na hmotnosti. Čím více dáte nohy k tělu, tím více se zkracuje porodní kanál a usnadňuje se cesta miminku.
  2. ZAPŘETE SE o stěnu, žebřiny nebo partnera, s nohama od sebe. Když přijde kontrakce, nadechněte se a „vyhovte jí“, to může probíhat v intervalech třeba půl hodiny.
  3. POKUD SE vám klepou nohy nebo se vám nechce stát, klekněte si a opřete se o balon. I tady můžete „přitlačovat“ během kontrakcí.
  4. IDEÁLNÍ porodní pozice je v pololehu, s nohama co nejvíce zvednutýma.
Témata: Porod, Miminko, Porodnice, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, porodní poloha, Pór, Gravitace, Kleč, Většina žen, Nik, Maminka, Kontrakce, Dřep, Verze, Asistentka, Lůžko, Poloha