Maminka.czPorod

Jak se rodí v Hořovicích: Intimní atmosféra i skvělé vybavení

Ivana Ašenbrenerová 11.  10.  2019
Nedávno jste na těhotenském testu objevila dvě čárky? Pak určitě přemýšlíte, kde svoje miminko přivedete na svět. Vypravili jsme se pro vás zjistit, jak probíhá obyčejný den v porodnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Osobně už žádný další porod neplánuji, protože tři děti mi bohatě stačí, ovšem kdybych si teď mohla vybrat, tak jedině porodnici v Hořovicích ve Středočeském kraji. Hořovickou porodnici jsme si vybrali i proto, že je mezi maminkami (a to i pražskými) vyhlášená.

I když Hořovice nejsou velké město, jejich porodnice U Sluneční brány patří k těm, o nichž stojí za to mluvit. Je sice nejmenší ve Středočeském kraji, ale má nejvíce porodů (kromě Prahy). Jen za loňský rok se tu narodilo 1599 dětí, z toho dokonce jedna trojčátka! Zdejší porodnice sem totiž budoucí maminky láká na moderní a příjemné zázemí a laskavý personál. 

8.00–10.00: Porod na operačním sále 

Před nemocnicí na nás čekají tiskový mluvčí nemocnice Kostas Tsivos a Kateřina Vicková z marketingu. Míříme do porodnice a cestou se moc nezdržujeme, protože primářka doktorka Věra Pavlů, se kterou strávíme téměř celý den, se připravuje na plánovaný císařský řez.

Klepněte pro větší obrázek

Sympatická lékařka se s námi vítá a ptá se, jestli chceme být u toho. Samozřejmě souhlasíme, takže se rychle převlékáme do modrých operačních mundúrů, dáváme si čepičky na hlavu a přes ústa si zavazujeme roušku. Kvůli soukromí ale zůstáváme v předsálí a vše sledujeme zpovzdálí. Na sále už je rušno, těhotná maminka leží na lůžku a čeká na operační tým.

Porody na přání? 

MUDr. Věra Pavlů, primářka porodnického oddělení, porodnice U Sluneční brány

Porodní plán: „Když to jde, rádi maminkám vyhovíme. V porodním boxu jsou vany, ale porod do vody neumožňujeme. Pokud ale chtějí rodit v jiné poloze, je to možné. Vycházíme vstříc i těm, které mají porodní plán. Samozřejmě ho s nimi konzultujeme a je opravdu jen minimum věcí, které tady u nás nejdou.“

Císařský řez na přání: „Ve světě to sice možné je, ale já osobně si myslím, že tudy cesta nevede. Musí se ale odhadnout, zda ta rodička skutečně nechce rodit spontánně a je to u ní už spíše psychologicko-psychiatrická záležitost, kdy je lepší jí raději vyhovět. Pokud jde o císařský řez v případě porodu koncem pánevním, zde si už maminka může vybrat, jestli bude rodit spontánně (když to jde a spontánní porod není kontraindikován), nebo chce císařský řez.“

Porody doma: „Tak to je kapitola sama o sobě. I sem k nám párkrát takové rodičky přivezly a vždycky to zatím dopadlo dobře. Já s tím rozhodně nesouhlasím, na druhou stranu, každý by si měl vzít zodpovědnost sám na sebe, ale ty následky mohou být tristní. Ani my totiž nejsme všemocní, natož když pak žena rodí doma.“ 

Ten tvoří celkem sedm osob. „Maminka rodí císařem podruhé, protože první porod byl také císařským řezem, tehdy pro polohu plodu koncem pánevním a pro nedostatečnost placenty. Přirozený porod by nebyl vhodný, vyskytly se důvody, kvůli kterým byla operace indikována,“ vysvětluje primářka Pavlů, a i když ji za pár minut čeká náročný operační výkon, usmívá se a je v pohodě. Narodí se kluk, nebo holka? „No, maminka to ví, já jsem to taky věděla, ale už jsem to zapomněla. Takže to pro mě bude překvapení,“ směje se.

Jak se rodí v Příbrami: Podporují přirozené porody a bonding hned po porodu

Pak už rychle míří na sál. Ačkoli nevidíme všechno, je jasné, že císařský řez není žádná procházka růžovou zahradou. Jde o operaci, při které teče krev, a může být pro rodičku rizikovější než spontánní porod. Přesně v 8.37 je malý Péťa na světě, 3280 gramů a 49 centimetrů, zdravý a krásný chlapeček křičí na celý sál. 

Neonatoložka Hana Tobrmanová spolu se sestřičkou z neonatologického oddělení ošetřují miminko a ukazují ho mamince, která rodila ve spinální analgezii, tedy je při vědomí. Atmosféra zrození je tak silná, že mi vběhnou slzy do očí. Péťu odnášejí na neonatologické oddělení, kde se bude 2 hodiny vyhřívat v inkubátoru. Primářka Pavlů na sále zůstává, čeká ji ta „náročnější“ část císařského řezu. Musí se vyndat placenta, zašívá se děloha i bříško. Nezdá se to, ale celá tahle „procedura“ trvá ještě skoro hodinu. 

Klepněte pro větší obrázek

Čekáme na paní primářku a mezitím přivážejí do jedné ze tří porodních místností další maminku. Porodní místnost tu nikdy nezůstává dlouho prázdná, rodičky se střídají rychlostí blesku. „Denně se tu narodí asi pět až šest dětí, to je taková naše norma. Dnes se tu od rána narodily už tři, tak budeme mít do oběda splněno,“ směje se sestřička na porodním sále. V 9.20 přichází primářka. Vypadá spokojeně, ale unaveně. 

„Teď musím napsat ještě operační protokol,“ říká a my směřujeme na další prohlídku porodnice: na neonatologické oddělení a oddělení šestinedělí. Cestou se seznamujeme s vrchní sestrou porodnice Mgr. Pavlou Fíkarovou, která právě dnes slaví narozeniny. „Co je nejdůležitější? Skvělý tým, a ten já mám,“ usmívá se. 

Co vše zařídit před a po porodu? Velký průvodce těhotenským papírováním

10.00–11.00: Prohlídka dalších oddělení 

Neonatologické oddělení spolu s šestinedělím jsou na jedné chodbě a vypadá to tu opravdu nádherně. I proto se ani nedivíme, když se dozvídáme, že za ni porodnice dostala cenu za design. Všechno je moderní a hlavně příjemné, takže čerstvé maminky se tu cítí jako doma. Neonatologické oddělení s intenzivní péčí bylo zařazeno v roce 2014 mezi perinatologická centra intermediární péče, a může tak směle konkurovat největším a nejmodernějším pražským porodnicím. 

Klepněte pro větší obrázek

Porody jsou tu možné od 32. týdne těhotenství. Procházíme se oddělením a nahlížíme do místnosti, kde se „vyhřívají“ čerstvě narozená miminka v inkubátorech a vyhřívaných lůžkách. Neonatoložka Hana Tobrmanová říká: „Po porodu se maminka osprchuje, než se dá do kupy, tak je miminko v inkubátoru, aby se prohřálo. Je napojené na monitor, který snímá okysličení a srdeční akci, pak se prohlédne, vykoupe a znovu se dá dohřát, aby neprochladlo, protože po porodu se termoregulace musí nastartovat.

Lenka: Porodu se už nebojím. Zvládnete to taky!

Když je maminka fit a čiperná, tak jde miminko k ní na pokoj.“ Pokud je maminka po císařském řezu, jako třeba maminka malého Péti, tak k ní miminko sestřičky nosí každé tři hodiny a přikládají ho k prsu, aby byla maminka s dítětem v kontaktu. „Všechno je tady velmi blízko, což je výhoda, protože v některých porodnicích je to složitější,“ doplňuje neonatoložka. 

V 10.20 tudy proběhne primářka Pavlů, aby zkontrolovala maminku, které ráno provedla císařský řez. Empaticky a s úsměvem se jí ptá, jak se cítí, zda je vše v pořádku. „Po operačním porodu se tady na intermediárních pokojích maminky monitorují, hlídá se, zda jsou v pořádku dreny, zda nekrvácí, zda mají dostatek moči, zda se zavinuje děloha, jestli nekrvácí z pochvy,“ vyjmenovává primářka Pavlů.

Klepněte pro větší obrázek

V 10.40 musí paní doktorka zpět na příjem, u těhotné v porodní místnosti číslo 3 „hrozí“ akutní císařský řez. Miminko v bříšku má chvilku pomalou srdeční akci, tzv. ozvy, takže je nutné maminku prohlédnout. „Otevřená je teprve na pět centimetrů, takže pokud by měla porodit hned, pak jedině císařem,“ říká lékařka. 

Klepněte pro větší obrázek

Vracíme se na neonatologické oddělení a oddělení šestinedělí, kde si prohlížíme pokoje. Vypadá to v nich opravdu jako doma. Chcete-li mít více soukromí, je zde k dispozici nadstandardní pokoj, který stojí 700 Kč/noc. V případě, že tu s vámi bude i partner, zaplatíte 1500 Kč. Oddělení fyziologických novorozenců má kapacitu 24 lůžek a děti jsou zde ošetřovány systémem roaming-in s maximální podporou kojení.

Klepněte pro větší obrázek

„Občas se sice vyskytne nějaká maminka, která si nepřeje kojit, ale obvykle ji přesvědčíme, aby to zkusila. Většina našich sester má kurzy laktačního poradenství, takže maminkám mohou v začátcích kojení pomoct,“ říká doktor David Frejlach, mladý lékař, který se v noci sám stal poprvé otcem. 

Jak si vybrat porodnici? Nevybírejte jen podle webovek, ale jděte na prohlídku

11.00–12.00: Šrumec? Nikdy nekončí 

Jdeme zpátky na příjem porodnice, kde nám paní primářka vysvětluje, jak to tady chodí. „Sem přijde každá maminka, která jde rodit. Sepíšeme zde příjmovou dokumentaci, lékař ji vyšetří, natočí se vstupní kardiotokograf. Pokud je nález pokročilý, maminka se přesune do porodní místnosti, pokud je to úplný začátek nebo planý poplach, tak jde na gynekologii. Není ale problém přesunout maminku z porodní místnosti na gynekologii a obráceně,“ říká Věra Pavlů.

A ještě jednu výhodu má hořovická porodnice: K porodu se nemusíte registrovat, obvykle stačí 1x před porodem navštívit zdejší gynekologickou ambulanci. 
Porodnice má tři samostatné plně vybavené porodní místnosti a jeden operační sál. Většinou je plno, a někdy dokonce tak, že je nutné improvizovat. „Rodíme tedy i na příjmu nebo na operačním sále, nedá se nic dělat,“ směje se primářka Pavlů.

Klepněte pro větší obrázek

Ptáme se, kdy je nejvíce porodů. „Hodně v létě, hlavně když je před frontou. Jakmile jsou změny počasí, blíží se třeba bouřka, víme, že budeme mít napilno. Ale není to pravidlo, příroda sama někdy neví, kde je spouštěč toho porodu. Existuje spousta teorií, ale žádná to nevysvětluje. Známe sice všechny biomechanismy, které vedou k porodu, ale co to nakonec spustí, to nevíme,“ usmívá se lékařka.

Sympatická primářka dělá tuhle práci už skoro třicet let a rozhodně nelituje. „Maminky jsou sice vzdělanější, ale porodnictví je starý obor, který je kromě přístrojového vybavení, jež se změnilo k lepšímu, pořád stejný.“ Je po dvanácté hodině a primářka Pavlů se po dlouhé směně chystá domů. Těší se, až si odpočine, aby další den mohla začít zase nanovo. S úsměvem, profesionálně a v klidu. 

Klepněte pro větší obrázek

Co je ještě dobré vědět...

Porod v hořovické porodnici probíhá v intimní atmosféře v moderně vybavených porodních místnostech s možností použití nejrůznějších relaxačních pomůcek a s moderním polohovatelným lůžkem. Samozřejmostí je přítomnost otce či jiné blízké osoby u porodu.

Porodnické oddělení pořádá pro nastávající maminky besedy. Jejich součástí jsou i novorozenecké předporodní kurzy, kde jsou maminky informovány o péči o miminko od porodu až po propuštění. K porodu není nutné se registrovat. Maminkám se doporučuje, aby před porodem 1x navštívily zdejší gynekologickou ambulanci, nejlépe ve 36. týdnu těhotenství. Více info na www.nemocnice-horovice.cz

Více se tématu porodů věnuje nové číslo časopisu Maminka, které koupíte ZDE. V říjnovém čísle najdete obsáhlého průvodce, kde se dá hezky porodit.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, Porodnice, Jen pro maminku, Císařský řez, Atmosféra, Velké město, Nemocnice Hořovice, Jak, Věra Pavlů, Hořovická porodnice, Hořovicko, Spontánní porod, Věra Pavel, Přítomnost otce, Dokument, Středočeský kraj, Kosťa, Roa, Planý poplach, Psychiatrička, Akutní císař, Skvělý tým, Bouřka