Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Porodní plán: Co maminky chtějí a co z toho je reálné i pro porodnice? Ne vždy se přání stane realitou

Tereza Víchová 19.  4.  2022
Další díl seriálu Maminka v porodnici je tu! A s ním i podrobné informace o porodním plánu neboli přání. V porodnicích jsou na práci s ním už zvyklí jako na běžnou výbavu. V Rakovníku nám vysvětlili, co rodiče běžně chtějí a co zdravotníci umožnit nemohou. A narazili jsme tu na rodinu, která podle plánu rodila, i na maminku, které se nezadařilo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plán nemusí vyjít vždycky

Porodní přání je běžná výbava asi poloviny maminek. Podle porodní asistentky Petry Galiové by měly mít ženy svůj porodní plán sestaven tak, aby mu rozuměly.

"Měly by vědět, proč který krok takhle chtějí. A zároveň být připraveny na to, že to nemusí vyjít. Mohou nastat komplikace a žena by měla vědět, že jsou dvě cestičky – přirozený porod, ale také porod, který končí třeba císařským řezem," říká Petra Galiová. Na to byli ostatně nechystaní i Helena a Michal Čermákovi, kterým se v Rakovníku narodil malý Xavier. Přímo na jejich příběh se ostatně můžete těšit v bonusovém videu v příštích týdnech.

VIDEO: Jak to vypadá v porodnici? Natáčeli jsme i v Neratovicích

Jen klid a intimní osvětlení, prosím

Co bývá v běžném porodním plánu jako typická položka?

"Páry nechtějí být příliš rušeny, chtějí se soustředit na svůj porodní proces v jim příjemných polohách. Chtějí jíst a pít, pouštět si relaxační hudbu," shrnuje Petra Galiová. Překvapivý vývoj prý mívají plán a realita u položky "léky na bolest". Často se právě tady změní názor během porodu a maminky žádají samy o nějakou pomoc. Jsou ale věci, které jsou problematické, což popisuje MUDr. Tereza Zobalová:

"V praxi nastanou situace, kdy přání nekoresponduje s tím, co můžeme ženě poskytnout. Třeba když nechce vůbec vaginálně vyšetřovat nebo monitorovat miminko. To totiž staví do rizika nejen nás, ale i ženu nebo dítě."

Jak dopadl porodní plán u rodičů v reportáži? Jak komunikuje personál s maminkou, s níž se neshodne ohledně jejích požadavků? Podívejte se na video z porodnice v Rakovníku. A v květnové tištěné Mamince najdete velkou reportáž s fotkami. Na stáncích a na ikiosek.cz, rohlik.cz a kosik.cz bude už 21. 4.

VIDEO: Co si myslí primář neratovické porodnice o ambulantním porodu?

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Tipy a rady porod, Vid, Čermák, Petra Galiová, Neratovice, Rakovník, Realita, Maminka, Tereza Zobalová, Osvětlení, Xavier, Porodní plán, Přání, Zdravotníci, Plán