Maminka.czMaminka roku 2021

Porotce Maminky roku Ivan Duškov: Příběhy maminek ukazují, že člověk dokáže zvládnout neuvěřitelné věci

Simona Procházková 19.  10.  2021
Porotce Maminky roku Ivan Duškov: Příběhy maminek ukazují, že člověk dokáže zvládnout neuvěřitelné věci
Celý projekt je velmi inspirativní pro všechny ostatní maminky, říká Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP pro služby klientům. Jak se těší na slavnostní finále, prozradil ve videu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Leckdy je role matek ve společnosti brána jako automatická. Nicméně šťastné těhotenství a přirozený porod jsou naprosto klíčové pro zdraví dítěte i jeho následný vývoj. Výchova je zase naprosto fundamentální jak pro nás – rodiče, tak pro zbytek společnosti. Proto ke všem maminkám chovejme hlubokou úctu. Pročetl jsem si příběhy maminek, jsou to silné osobnosti. Dokázaly se poprat s nepřízní osudu a našly si čas na to, aby se staly inspirací a spřízněnými dušemi pro další maminky. Těším se, až se se sympatickými finalistkami osobně setkám," říká Ivan Duškov.

Jaká je vaše nejranější vzpomínka na maminku?

Měl jsem velmi šťastné dětství a hlavní zásluhu na tom určitě nese právě maminka. Vybavuji si řadu raných vzpomínek, ty první se asi týkaly Vánoc či oslav narozenin, které jsem už jako dítě vnímal jako něco mimořádného a slavnostního. Matně si vybavuji, jak se nade mnou maminka sklání do kočárku, aby mě přikryla, možná to byla právě ta první vzpomínka, možná jen nějaký dětský sen…

V čem měla vaše maminka pravdu, a vy jste tomu jako dítě nevěřil?

Naučila mě, že některé věci, které se zdají jako dané a konečné, se vyplatí nevzdávat – že je žádoucí zabojovat. A pak se sny mohou stát skutečností.

Jaké nejkrásnější vyznání jste dostal od svých dětí?

Mám dvouletého syna, takže to nejkrásnější, co jsem od něj zatím slyšel? Když poprvé řekl „táta“ nebo „I-a-n“ – uměl to skoro ve stejný čas. Nebo když na mě natáhne ruce, řekne „tátovi“ a pak mě obejme kolem krku. Nebo když vzájemně dostáváme záchvaty smíchu. A vůbec, je toho daleko více!

Ewa Farna o projektu Maminka roku: Minulý ročník jsem sledovala a jsem ráda, že letos mohu být i já jeho součástí


Co byste napsal malému Ivanovi dnešníma očima?

Protože bych to psal, pak by „malý Ivan“ už uměl číst. A pokud by byl už tak velký, že by číst dovedl, pak by to bylo asi něco o tom, aby neztrácel čas s těmi, kdo si to nezaslouží, a vkládal o to více energie do lidí, s nimiž je rád a od kterých se může něco dozvědět nebo naučit. Ale jak víme, dětství bývá složité a děti si často chtějí hledat vlastní cesty. I tyhle zkušenosti se jim ale nakonec mohou v dospělosti hodit.

Co vám udělá od syna největší radost?

Se synem zažívám malé i velké radosti každý den. Je radost sledovat, jak roste, dělá první kroky, říká první slova. Když mě před pár týdny poprvé objal, dojalo mě to.

Každý rok si říkám, že to nemůže být silnější, ale vždy mě to něčím překvapí, říká Tamara Klusová o projektu Maminka roku


Jaké ingredience musí obsahovat recept na spokojenou rodinu?

Zaručený recept neexistuje a nechci používat zažitá klišé, ale z vlastní zkušenosti vím, že je to o vzájemném respektu, uznání, podpoře jeden druhého, o nutnosti spolu mluvit i trávit volný čas, o shodě alespoň v základních rysech výchovy, ideálně o společných zájmech a samozřejmě pomůže co nejvíc partnerské a rodičovské lásky.

Témata: Těhotenství, Dětství, Inspirativní ženy, projekt, Maminka roku 2021, VZP, Ivan, Záchvat smíchu, Neuvěřitelná věc, Brána, Porotce, Maminka