Maminka.czMaminka roku

Porotkyně Maminky roku Lenka Koenigsmark: Jsem pyšná, že se takového skvělého projektu mohu účastnit!

redakce 15.  10.  2021
Marketingová ředitelka Mattel Lenka Koenigsmark je stálicí v porotě projektu Maminka roku. Podívejte se na video, kde se svěří, jak se těší na letošní rozhodování. A proč je ráda, že tento ročník bude moci proběhnout trochu jinak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Trápí mě, že pořád existuje obrovská skupina znevýhodněných lidí a nikdo je nereprezentuje. A Maminka roku se to pokouší změnit. A proto jsem pyšná, že se takového skvělého projektu mohu účastnit," říká Lenka Koenigsmark. 

Jaká je vaše nejranější vzpomínka na maminku? 

Vzpomínám si, když mi byly asi tři roky, na sálající slunce a upravené bílé štěrkové cesty u porodnice, kam jsme se šli podívat, protože máma porodila brášku. A pamatuji si, že jsem dostala velký kus koláče, abych byla hodná. 

Míša Tomešová o projektu Maminka roku: Bude to obrovský, dojemný a silný. Na finále se musím emočně obrnit


V čem měla vaše maminka pravdu, a vy jste tomu jako dítě nevěřila? 

Jejda, těch věcí by bylo. Často si uvědomuji, jak mluvím s dětmi a slyším svou mámu. Dojídat jídlo, učit se, čistit si zuby, jít včas spát, co můžeš udělat teď, neodkládej na zítra – naprosto klasické věty, které platí a vždy platit budou. 

Jaké nejkrásnější vyznání jste dostala od svých dětí? 

Moji synové nejsou úplně typickou ukázkou dětí, které vyznávají mamince lásku. U staršího Bena je pro mě největším vyznáním, že z něj roste sebejistý člověk, s nastavenými hodnotami, který se umí bránit zlu a zároveň zlu zabránit. Je ve věku, kdy mámu až tak nepotřebuje, ale ví, že tu jsem, že ho miluji, ať se děje cokoli. Že ho podpořím. U mladšího syna je to složitější. Maxíčkovi je pět let a je těžce postižený, nemluví. Ale komunikuje, hlavně očima. A já vím, že nikdy mě nikdo nemiloval tak čistě a bezbranně jako on. Čtu mu to v očích. A když mi položí hlavu na rameno nebo nešikovně dá pusu, tak jsem nejšťastnější žena na světě. 

Ewa Farna o projektu Maminka roku: Minulý ročník jsem sledovala a jsem ráda, že letos mohu být i já jeho součástí


Co byste napsala malé Lence dnešníma očima? 

Drž se, nepochybuj o sobě, jsi skvělá taková, jaká jsi. Děláš, co můžeš, a lásku si zasloužíš bez toho, aniž bys pro to musela něco dělat. A také, že anything is possible. Všechno je možné, všechno. 

Co vám udělá největší radost od vašich dětí? 

Každý pokrok u Maxíčka, každá – pro ostatní – drobnost, jako že se teď zvládl sám napít ze skleničky. A u Bena mi činí radost jeho názory, když vidím, jak roste, jak vyspívá v úžasného chlapce. 

Jaké ingredience musí obsahovat recept na spokojenou rodinu? 

Nás jako rodinu spojila vlastně tragédie. Když jsme zjistili, že je náš syn postižený. Najednou jdou stranou drobné neshody, spousta věcí pro vás přestane být důležitá. Protože zásadní věci jsou opravdu někde jinde. A tak jsme získali lehkost bytí, kterou při všech těžkostech nám lze jen závidět.

Témata: Video, Rodina, Inspirativní ženy, Maminka blogerka, Maminka roku 2021, projekt, Maminka podnikatelka, Maminka hrdinka, Těžkost, Maminka, Lenc, Láska, TAK, Len, Stálice, Porotkyně, Mattel, Marketingová ředitelka, Lenka Koenigsmark