Maminka.czZdraví

Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!

Simona Procházková 9.  12.  2020
Dokud je tento malý a nenápadný orgán v pořádku, pomalu ani nevíte, že ho máte. Jenže jakmile začne „zlobit“, dokáže zkomplikovat život. Poruchy štítné žlázy jsou většinou dobře léčitelné, pokud jsou ale objeveny včas. Jak zjistíte, zda vám štítná žláza funguje správně? Stačí krevní test. A kdy je na čase raději navštívit lékaře?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příznaky onemocnění štítné žlázy jsou velmi různorodé a v některých případech si jich nemusíte dlouhou dobu ani všimnout a nevěnujete jim pozornost. A v tom je jejich zákeřnost. Hubnete nebo přibíráte, aniž byste to chtěla nebo se o to snažila? Je vám pořád zima nebo naopak vedro? Otékají vám oční víčka? Máte viditelně vysušenou kůži? Jste v jednom kuse unavená a ospalá? Trápí vás depresivní nálady, úzkosti nebo vysoký tep? To jsou jen některé z celé škály varovných příznaků…

Malý, ale životně důležitý orgán!

Štítná žláza je sice miniaturní, ale životně důležitý endokrinní orgán (skládá se ze dvou laloků), který je uložen na přední straně krku. Poměrně snadno ji nahmátnete v místě ohryzku. Jejím hlavním úkolem je tvorba hormonů nezbytných pro správný průběh veškerých metabolických procesů v organismu i fungování neurologického systému. Shromažďuje jód z krve, proto častou příčinou jejích onemocnění je právě nedostatek tohoto prvku. Příčinou, že štítná žláza „ochoří“, je nejčastěji autoimunitní zánět – neinfekční zánět způsobený poruchou imunity. Co to znamená? Že imunitní systém se jednoduše „zblázní“ a začne vytvářet protilátky proti vlastním tkáním. Ty následně napadnou štítnou žlázu, a způsobí tak její špatnou funkci. 

Roztroušená skleróza už nebrání ženám, aby měly děti

Hormony: málo nebo moc? Obojí je špatně!

Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, která produkuje velké množství hormonů, jež působí na funkci všech vnitřních orgánů, ovlivňují metabolismus živin a regulují spotřebu energie v organismu. Problém nastává, když vytváří hormonů buď málo, nebo naopak příliš mnoho. Pokud produkuje nadměrné množství hormonů, jde o tzv. hypertyreózu, pokud jich naopak uvolňuje málo, mluvíme o hypotyreóze.

Poruchy štítné žlázy jsou dobře léčitelné, v některých případech je však nutná doživotní regulace tvorby hormonů za pomoci léků nebo je nutné její chirurgické odstranění, což s sebou opět přináší potřebu doživotní náhrady chybějícího hormonu thyroxinu,“ říká MUDr. Kateřina Pinterová z laboratoře Synlab.

Hypotyreóza (snížená funkce štítné žlázy)

Hypotyreóza je stav, kdy dochází ke zpomalení činnosti štítné žlázy, organismus pak pracuje příliš pomalu. Hlavními příznaky jsou nadměrná únava, pocity vyčerpání, deprese, padání vlasů, suchá kůže, otoky, nabírání na váze zejména vlivem zadržování vody v těle, otoky, nepravidelný menstruační cyklus a zimomřivost.  Snížená funkce štítné žlázy může být příčinou problémů s otěhotněním. Způsobuje také zvyšování hladiny cholesterolu, které vede k vážným kardiovaskulárním chorobám.

„Onemocnění štítné žlázy, především hypotyreóza, může být příčinou neplodnosti žen,“ upozorňuje MUDr. Kateřina Pinterová. Hormony štítné žlázy také přímo ovlivňují vývoj nervové soustavy dítěte během těhotenství. Neléčená hypotyreóza může způsobit poruchy vývoje nervové soustavy plodu a vést k jeho poškození. 

Kojence s poruchou štítné žlázy trápí suchá kůže, zácpa i nechutenství

Hypertyreóza (zvýšená funkce štítné žlázy)

Při hypertyreóze (která je méně častá) naopak pracuje štítná žláza (a tím celý organismus) zrychleně, uvolňuje do krve velké množství hormonů. Varovnými signály pro vás mohou být výrazné hubnutí, výkyvy nálad, nespavost a poruchy spánku, třes rukou, zrychlený srdeční tep a bušení srdce, průjem, zvýšené pocení, „vypouklé“ oči nebo nesnášenlivost tepla. Zvýšená funkce štítné žlázy způsobuje poruchy srdečního rytmu a může vést k osteoporóze, úbytku kostní hmoty.

Plánujete otěhotnět? Hlídejte (si) ji!

Samovolný potrat, a to i opakovaně, vysoký krevní tlak, poruchy vývoje mozku a růstu miminka v těhotenství  i předčasný porod – to vše může způsobit štítná žláza, pokud nepracuje tak, jak má. Pro bezproblémové početí i zdárný průběh těhotenství je správné fungování tohoto orgánu více než důležité. Nejde jen o zdraví nastávající maminky, ale také plodu v děloze. Hormony štítné žlázy totiž procházejí placentou, a dokud si miminko nezačne vytvářet vlastní, což je asi v 18. týdnu, je mateřský organismus jejich jediným zdrojem. Neléčené poruchy spojují lékaři s nízkou porodní váhou, vývojovými vadami i neurologickými potížemi dítěte. „Výrazně snížená funkce štítné žlázy matky může vést k nepříznivému ovlivnění duševního vývoje plodu, který se následně projeví poruchou psychomotorického vývoje a případně i snížením IQ. Dále snížená hladina hormonů zvyšuje riziko potratu nebo předčasného porodu, hypertenze v těhotenství a preeklampsie, což je závažný stav zahrnující vysoký tlak, ztráty bílkoviny do moči a výrazné otoky celého těla,“ vysvětluje endokrinolog MUDr. Petr Hlavatý.

Proto, pokud plánujete otěhotnět, je určitě dobré zajít za praktickým lékařem a nechat si štítnou žlázu vyšetřit. Vyšetření spočívá v odběru krve a jejím laboratorním rozboru (bývá běžnou součástí preventivních prohlídek). Pokud se odhalí problém, lékař vás odešle za specialistou, endokrinologem, který zpravidla provede ještě podrobné sonografické vyšetření a nastaví léčbu.

Za lékařem jděte včas!!

Onemocnění štítné žlázy může dlouho probíhat skrytě, aniž byste na sobě pozorovali jakékoli signály, že něco není v pořádku. Včasná diagnostika a nasazení léčby vás mohou ušetřit mnoha nepříjemností a předejít závažným zdravotním komplikacím. Krevní test pro zjištění funkce štítné žlázy vám provede praktický lékař a je zdarma (pokud vyjde špatně, budete odeslání za endokrinologem). Pro ověření správné funkce štítné žlázy se vyšetřují tři základní parametry. První testovanou látkou je TSH, což je hormon, který řídí její činnost. Druhý je thyroxin, vlastní hormon štítné žlázy, který v organismu kontroluje výdej energie. „Hladina TSH je nejcitlivější identifikační známkou funkce štítné žlázy. I mírné zvýšení či snížení tohoto parametru značí poruchu, i když je hladina hormonu thyroxinu ve zdravé normě,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Pinterová a k třetí vyšetřované látce dodává: „Důležitá je také znalost hladiny Anti TPO autoprotilátek proti enzymu štítné žlázy. Pozitivní nález této protilátky znamená autoimunitní reakci organismu proti vlastní štítné žláze.“ Přítomnost autoprotilátek nemusí být nutně provázena sníženou funkcí žlázy, ta je ale dříve nebo později výsledkem jejich výskytu.

Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?

Jak se léčí štítná žláza?

Snížená funkce štítné žlázy patří mezi nejčastější onemocnění, se kterými se mohou potkat ženy v reprodukčním, tedy plodném věku. Léčba spočívá většinou v celoživotním umělém dodávání  hormonu tyroxinu. Užívá se ve formě tablet a lékař vám předepíše nejspíše jeden ze dvou preparátů – Letrox nebo Euthyrox. V případě, že onemocníte zvýšenou funkcí štítné žlázy, léčení spočívá v první řadě v užívání léků, které dokáží snížit tvorbu hormonů. Lékař vám může naordinovat také preparáty na zklidnění srdeční frekvence a vitaminy skupiny B. V nejkritičtějších případech, kdy se potíže dlouhodobě nedaří dostat pod kontrolu, je řešením operační odstranění štítné žlázy, případně podání radioaktivního jódu. V tom případě pak ale nesmíte rok otěhotnět, léčba je dost agresivní. Vyšší hladina hormonů štítné žlázy může v těhotenství významně ovlivnit vývoj plodu – způsobuje zpomalení růstu a v závažných případech až potrat nebo předčasný porod.

Nemůžete otěhotnět? Na vině může být i celiakie, tedy nesnášenlivost lepku

Mohu otěhotnět s poruchou štítné žlázy?

Zdravá štítná žláza má významný vliv jak na schopnost otěhotnět, průběh těhotenství a samotného porodu, také ale na psychický vývoj dítěte. Poruchy její funkce vyvolávají problémy s plodností ženy, ať už jde o anovulační cykly (na průběh ovulace má vliv i jen lehce snížená funkce štítné žlázy) nebo hormonální odchylky. Pokud tedy onemocnění neléčíte, potíže s otěhotněním vás pravděpodobně neminou. A řada komplikací se může objevit i v průběhu těhotenství. „V graviditě dochází ke zvýšené potřebě hormonů štítné žlázy. Zdravá štítná žláza tuto situaci zvládne bez problémů. Pokud je již ale před těhotenstvím porušená její funkce, je důležité další vyšetření s případnou úpravou terapie. Důležitý je i odpovídající příjem jódu, který je pro tvorbu hormonů nezbytný,“ říká MUDr. Petr Hlavatý.

Pokud o své nemoci víte a docházíte pravidelně na kontroly, nemusíte se ničeho bát. V těhotenství budete nadále užívat hormonální léky jako dosud, jen v upravené dávce. Jedná se o látky tělu vlastní, proto se nemusíte obávat, že by poškodily plod. Pravidelně sledována budete i po porodu, kontrolní odběry vás neminou po několika týdnech až měsících, aby se zjistilo, zda nedochází ke změnám funkce štítné žlázy. Dobrou zprávou je, že při správně nastavené léčbě proběhne těhotenství zcela normálně a miminko se narodí zdravé.

Štítná žláza ovlivňuje vývoj miminka. Máte ji v pořádku?
Nedaří se vám otěhotnět? Zaměřte se na pánevní dno, možná je moc stažené
Sedm nepříjemných věcí, které vás mohou v těhotenství překvapit!
Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Menstruace, Deprese, Plodnost, Početí, Psychomotorický vývoj, Samovolný potrat, srdce, Ovulace, Štítná žláza, Operační odstranění, Špatná funkce, Hlavní úkol, Porušená funkce, Častá příčina, Vývojová vada, Významný vliv, Léčba, Hypotyreóza, Autoimunitní zánět, Nadměrná únava, Tvorba hormonů, Zdraví na Heureka.cz