Maminka.czŠkolák

Poslední měsíc prázdnin využijte k nenásilným přípravám na školu

Regina Rothová 7.  8.  2013
Po měsících představ a plánování, jaké to bude, až… nastává dlouho očekávaná chvíle. Za měsíc začíná školní rok a pro vašeho potomka čas naprosto přelomový: z malého dítěte se stává školákem. Zásadní proměna se dotkne celé rodiny a je třeba se příjemně naladit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vše je dávno nachystané: psací stůl s lampičkou ve správném úhlu, polička na knihy, taška s penálem i obaly na sešity (i když jste pečlivě postupovali podle seznamu, stejně budete „dokupovat“, připravte se na to; návštěvy papírnictví se na několik let stanou pevným bodem vašeho programu), kufr s výtvarnými potřebami, pytlíky na bačkory i „tělák“. Poslední dny už přípravu vypusťte.

Klid, procházky, cukrárna

Prázdniny jsou časem pohody, míru a klidu, ale zároveň jsou trochu zrádné uvolněnou morálkou. Je třeba s předstihem nastartovat pevný režim. To si nenásilně vyzkoušejte už před první třídou. Dítě rozjívené od babičky, zvyklé usínat o půlnoci a vstávat po poledni, bude těžko zvládat ranní vstávání a odchod na osmou do školy. Myslete na to včas a dejte potomkovi alespoň týden na „přeprogramování“.

Rodiče prvňáčka by měli vstupu do školy přizpůsobit také plán dovolené: počítejte s tím, že budete potřebovat volno poslední dny před nástupem a první školní den (případně týden), nebo alespoň zorganizujte chod rodiny tak, aby se zapojili babičky, dědečkové, starší sourozenci. Poslední prázdninový týden věnujte procházkám, povídání si o zážitcích z léta i o škole, případně naplánujte setkání s budoucími spolužáky (pokud jsou to školkoví kamarádi). To všechno přispěje k pocitu bezpečí a jistoty, že dítě nejde do neznáma, že vstup do nového života zvládne a prvními dny propluje bez ztráty kytičky.

Povídejte si spolu co nejvíc: odpovězte na všechny zvídavé otázky z vlastního dětství, ale podejte i informace o budoucí škole, kam se chystá. Projděte si trasu, omrkněte společně školní budovu (co se za prázdniny změnilo – nová malba, natřené dveře, umytá okna…), navštivte školní hřiště, pokud je otevřené přes prázdniny. Synek si tam může s tátou zahrát fotbálek, zaběhat si na dráze… S dcerou vymýšlejte, jaké oblečení bude nejvhodnější pro slavnostní začátek (možná i s chlapečkem, to víte sami nejlíp). Plánujte první den, co podniknete po škole (malá oslava v cukrárně nebo restauraci potěší i prarodiče, kteří se určitě slavnostního začátku školní docházky zúčastní).

Včas do postýlky

Pravidelný vydatný spánek by měl být součástí přípravy. Odchod do postýlky, klid na lůžku, čtení před spaním, žádné „skopičiny“, vše v tentýž čas. Budíček postupně posouvejte k hodině blízké všednodennímu vstávání. Pokuste se dítě nacvičit na rychlejší oblékání, snídani a odchod z domova.

Týden by na tyto úpravy měl stačit. Opatrně: když se nepovede start a začnete nervózně, s křikem a panikou, budou se nepříjemné zážitky obtížně vymazávat. Ratolest by se mohla zaleknout a ztratit chuť do školní docházky a to přece nechcete! Proto počítejte do pěti a s úsměvem za novými zážitky!

Chyby, které nedělejte

* Potomka nestrašte – věty typu: Počkej, ve škole ti paní učitelka ukáže, zač je toho loket, když nebudeš poslouchat, rychle se oblékat, tiše sedět bez hnutí… jsou hřebíčkem do rakve vztahu dítěte k výuce. Nikdy je proto nepoužívejte.

* Dodržujte slovo a plány – hlavně v prvních nejistých dnech a týdnech potřebuje vaše ratolest jistotu. Ráno si proto přesně naplánujte, kdy potomka vyzvednete (nebo kdo z rodiny), kde budete čekat, jaký program bude následovat.

* Snažte se o co největší pravidelnost – rutina pomůže, aby se nový život stal dřív „vlastním“.

* Mluvte s dítětem – je nutné sledovat, jak se ve škole cítí, co si myslí o paní učitelce, zda ho něco netrápí. I zdánlivě malé křivdy a nespravedlnosti mohou vést k nechuti a odmítání školy.

* Za každý drobný úspěch si ratolest zaslouží odměnu (stačí například bonbon), pozitivní motivace hraje významnou roli. Dítě potřebuje získat pocit vlastní důležitosti a sebejistoty.


Článek vyšel v časopisu Maminka 8/2013

Témata: Děti, Časopis Maminka, Školák, Nena, Cukrárna, Pevný bod, Pevný režim, Pozitivní motivace, Měsíc, Poslední měsíc, Školní den, Drobný úspěch, Psací stůl, MEŠ, Ranní vstávání, Příprava