Poté, co novorozenec zemřel na dehydrataci, sdílela kojící matka srdceryvný příběh

Eva 3. 3. 2017 15:08
Proboha, co to tam bylo za zdravotníky? Jsem z toho příběhu otřesena! Taky jsem měla dítě císařem, spalo místo pití, ale dali mu výživu do žíly a pak se to spravilo. S tou paní velmi soucítím.
vvv 3. 3. 2017 18:56
Vypadá to, že se jedná o Anglii. Tam je lékařská péče 100 let za opicema. Během těhotenství je ultrazvuk snad jen 1x nebo 2x (tady jste na vyšetření při každé kontrole), matky často odcházejí v den porodu a nikdo se nestará, že prvorodička vůbec nic neví. Pořád si stežujeme na lékařskou péči, ale máme ji luxusní. O USA a nepojištěných lidech (protože na pojistku prostě nemají) ani nemluvě.
Iveta 3. 3. 2017 19:45
Však kdyby to v Americe, tak se dočteme kolik milionů vysoudila jako odškodné, že to personál nepoznal.
OBAMACARE 5. 3. 2017 10:46
,,OBAMACARE" kterou se Tramp snaží sabotovat ti nic neříká ???
Další nevzdělaná blbka..................
Iveta 5. 3. 2017 14:28
Podle sebe soudíš druhé? To je tvůj problém, že ses špatně vyspala, nemusíš si to vylévat na druhých.
A co jako Obamacare? Tím chceš říct, že před OC neexistovalo odškodné? Amerika je známá častými soudními spory, na to jsem narážela.
Lucka 6. 3. 2017 13:10
Co to je za zdravotníky? To jsem si taky říkala, pak jsem si ale vzpoměla na naši porodnici. Tam striktně dbaji na kojení až je to nebezpečný. Já měla mléka dostatek ale dcera se neuměla přisát. Odsávačku mi půjčovat nechtěli že se kvůli tomu nenaučí správně sát. 3. den dcera spala asi 14h v kuse. I když se s ní manipulovalo, byl kolem ní hluk,... vůbec se nevzbudila. Pak mi teda na chvilku odsávačku půjčili. 5. den jsem už měla odsávačku svoji a 7. den už nás konečně pustili domů. Před tím na propuštění neměla váhu ale nic moc s tím nikdo nedělal. Na syna už jsm se připravila, tajně jsem mu v porodnici hned od začátku odsávala protože se taky nedokázal přisát.
Nechápu... 3. 3. 2017 16:21
U nás je běžné, že propustí miminko z nemocnice až když vidí, že přibývá. Ano, druhý den po porodu mu váha klesne, to je normální, ale pak se po každém kojení váží a při propuštění by měla být vidět zvedající se křivka váhy. Navíc to miminko muselo hlady křičet - to už by měly sestry poznat, že se jedná o "hladový" pláč, kdy je potřeba nasadit umělou výživu.
magda 4. 3. 2017 06:36
dnes se nedává umělá výživa, ale mateřské mléko, syn ho dostával první 3 dny 2x denně, protože po císaři mi trvalo dlouho než se mi mléko spustilo. pátý den jsem se ale tak rozjela, že jsem zase mohla mléko darovat já Díky skvělé práci sester syn do 2 let umělou výživu nepoznal.
mikimi 4. 3. 2017 18:05
Je to jak v které porodnici, u nás se dávala umělá výživa. Někde prostě zásoby darovaného MM nedrží. Ale v takovémhle případě je to celkem jedno, prostě jakékoliv mléko by bylo dobré. Jenže normálně děti i ty tři dny bez mléka po porodu vydrží, někdy to trvá, než se maminka rozkojí a dítě zatím nestrádá. Ale je potřeba to minimálně vědět a mít pod kontrolou.
ivana 3. 3. 2017 18:35
ja jsem musela mimco vazit pred a po kojeni a zapisovat
vvv 3. 3. 2017 18:58
Přesně tak....a stejně tak postupovali v porodnicích už před 25 lety, kdy jsem tam ležela já a dokonce i když jsem byla novorozrencem já. Když syn nepřibýval, protože měl silnou žloutenku, prostě nás domů nepustili, dokud se nerozjedl.
magda 4. 3. 2017 06:30
Měla jsem také císaře a neumím si představit, že bych nemocnici opustila již třetí den, minimum je 6 dní a je to i proto, že maminkám trvá o něco déle se rozkojit, všechny co jsme tam tou dobou byly jsme ještě dokrmovaly mateřským mlékem od dárců. Nakonec jsme se rozkojila díky lékařům naprosto perfektně a kojila jsem do 2 let .....dokud dítě nezačalo přibírat, tak jsme z nemocnice neodcházely ... je to 9 let nazpátek ....
Petra 16. 8. 2017 11:52
Mam obe deti cisarem. V roce 2013 me pousteli domu 6. den coz byl v te dobe standard a v roce 2016 uz 4. den
neznama 4. 3. 2017 08:34
Tak si konecne zacnete vazit pece,ktere se vam dostava u nas
Kiki 4. 3. 2017 20:01
Takhle to mohlo dopadnout u nás! Jako prvorodička jsem důvěřovala doktorům, takovou blbost už neudělám! Do porodnice si vezmu flašku s mlékem a postarám se sama! Slavná lékařská péče!!!!
ellen 4. 3. 2017 21:56
Dnes mi vše připadá postavené na hlavu. Mladé matky mají spoustu "zaručených" zpráv z internetu, kterým slepě věří, a nedbají na rady svých matek nebo babiček, které mají vlastní zkušenosti. A že malé děti potřebují tekutiny, aby přežily, to by měl každý člověk vědět - dehydratace je pro miminko největším nebezpečím. Proto je důležité dodávat tekutiny, nejen mléko, ale také vodu (nebo později bylinkový čaj). Když jsem měla děti já, v porodnici personál dohlížel na to, kolik děti vypijí při kojení (kontrola váhy po každém kojení), když to bylo málo, byly děti uměle přikrmovány a mimo to ještě dostávaly pravidelně slabý čaj po lžičkách nebo stříkačkou. A děti na dehydrataci neumíraly. I naše babičky věděly, že dítě potřebuje pít, že jen kojení nestačí, zvláště, když je teplo a dítě se potí. Ale dnes je, bohužel jiný trend (nedávat dítěti nic kromě mateřského mléka), který podporují dokonce i dětští lékaři (někdy nevím, co je na té medicíně učí). A nezkušené matky jim to "baští". Zkuste někdy za celý den pít jen mléko (a to mateřské je ještě navíc sladké!), a uvidíte samy, jak se vaše dítě asi může cítit, jakou má asi žízeň. Pak pochopíte, že ani v rámci "pokroku" nelze zavrhovat zkušenosti celých generací žen. Voda je základní potřebou pro život, tak proč ji upírat právě dětem...? Když jim dáte převařenou, uškodit jim nemůžete, ale prospět ano.
Bet 4. 3. 2017 22:51
Výlučně kojené miminko (přibližně do 6. měsíců): dobře kojené a dobře přibírající miminko během prvních 6 měsíců výlučného kojení nepotřebuje žádné jiné tekutiny kromě mateřského mléka.
A to ani v případě, že během tohoto období nastane období horka anebo v případě, že miminko trpí horečkou při nějakém onemocnění. Kojení dostatečně doplňuje potřebu tekutin a to i v horkém létě.
Mateřské mléko je pro výlučně kojené miminko omnoho vhodnější než voda, protože zároveň obsahuje mnoho dalších látek (vitamíny, minerální látky, růstové faktory, imunní látky, protilátky a stovky dalších) a právě ty správné cukry, které podporují zdraví a rozvoj celého organismu. Není správné děťátko o tyto látky ochudit a to i proto, že:
Mateřské mléko bez ohledu na teploty venku má být jedinou potravinou, kterou výlučně kojené dítě dostává.
Pro výlučné kojení bez přidání jiných tekutin a potravy existují vědecky podložené důvody
Krmení výlučně kojeného dítěte mimo prs (např. podání vody nebo čaje v láhvi) přináší potencionální rizika pro tvorbu mléka a pro kojení jako takové
Dostatečné kojení dokáže zabezpečit dostatečný příjem tekutin
Neexistují vědecké důkazy pro podávání vody výlučně kojeným dětem bez ohledu na teploty venku
Výlučně kojené dítě není to stejné jako dospělý člověk, navíc cukry, které mateřské mléko obsahuje nejsou ty, které si běžný člověk představí, když si představí pití sladkého nápoje. Toto jsou cukry, které jsou nezbytné pro rozvoj mozku a celého organismu dítěte.
Není dobré výlučně kojené dítě ochuzovat o jedinečné živiny, které dostane v mateřském mléce tím, že dostává vodu
Mateřské mléko z velké části představuje právě voda
Pár lžiček převařené vody, které se při vysokých teplotách venku často doporučují miminko nezachrání před dehydratací, dobře kojené dítě dokáže z prsu vypít mnohem více, než jen pár lžiček.
V teplých dnech je tedy úlohou maminek zabezpečit, aby miminko dostatečně často a dostatečně vydatně pilo z prsu. Tehdy mateřské mléko pokryje potřebu tekutin stejně jako potřebu všech ostatních látek.
K článku:
Myslím si, že miminko zemřelo na syndrom náhleho umrtí, v dnešní době Vás pustí z nemocnice za předpokladu, že mimi přibírá. . Jednou jsem jsem požádala v porodnici sestru o dokrmení, hned naběhla se stříkačkou mléka. Malá hlad neměla, jen prostě chtěla být stále přisátá k prsu , já se bála, že má hlad, protože jsem ještě neměla mléko.Tomuto článku moc nevěřím. Někdy mají babky dobré rady, neřídila jsem se, kdy může dítě jíst to a nebo tamto. Nikdy jsem nekupovala příkrmy ve skleničče pěkně seřazený od staří mimina počínaje bramborou a mrkví atd... To radeji pořádně uvařím tak jako naše babičky.


Miriam 6. 3. 2017 14:36
Pokud jsme četka dobře, 1) to bylo v Anglii, kde ta péče není až taková a 2) byla provedena pitva, kde se zjistilo, že bylo dítě dehydrované, to si pani nevycucala z prstu.. Takže SIDs to není.
Dana 4. 3. 2017 22:56
každý máme asi jinou zkušenost - holka byla plně kojená a cokoli jiného odmítala - -a to jsem ji ve vedrech (podle rady babičky) nabízela vodu, prostě nechtěla..tak to s tou žízní po mateřském mléce tak zlé nebude. Kluk už byl trochu jiný a klidně ač plně kojený si dal i vodu. Takže z mého pohledu ano - vodu v největších vedrech kojenému dítěti nabízet ale pokud odmítá - neřešit. Dobrovolně žízní nikdo neumře.
Anabell 10. 4. 2017 13:34
Přesně tak! To jsou řeči o nějakém předním a zadním mléku, přední se pije, zadní se jí..ne mléko je jídlo, tečka! Jak píšete, tak jsem uvažovala i já, když je venku 40 stupnů ve stínu, tak budu pít určitě jenom mléko a budu spokojená. Budu mít své první dítě v červenci a tenhle názor, co už mi říkali doktoři a další maminky mě naprosto vyděsilo, že bych to chůdě měla týrat žízní uprostřed léta
Martina 19. 4. 2017 07:03
Měla jsem dítě loni v červenci a jen jsem kojila a netrpělo žízní a jen tak mimochodem​, za předpokladu, že porodíte v červenci tak skoro do konce léta máte šestinedělí, tzn že budete řešit milion jiných věcí než jestli dát nebo nedat vodu a jelikož hormony a mateřské pudy vás úplně jinak preprogramuji, tak budete dělat věci, které třeba teď odsuzujete nebo pro vás nepřicházejí v úvahu
meg 13. 8. 2017 22:30
Dobre prosperujuce kojene dieta vodicku do 6 mesiacov nepotrebuje, mam 2 deti a ani jedno vodu nechcelo, pritom syn sa narodil v maji a aj v tych najvacsich horucavach vodu odmietal.....
Barbora 5. 3. 2017 08:39
To je otřesný příběh. Rodila jsem před 4 lety předčasně a hospitalizovaní jsme byli na neonatologii a miminka jsme museli před každým krmením a po každém krmení vážit, kolik toho vypila. Pokud vypila málo, dokrmovala se odsátým mateřským mlékem sondičkou do žaludku. Co se mi nelíbilo, byl tlak na to, abychom kvůli nedostatečné kapacitě neonatologického oddělení odešli co nejdříve domů a uvolnili místo dalším, i když syn pil málo, protože byl po vypnutí vyhřívané postýlky podchlazený a neměl sílu sát, ačkoliv předtím lámal rekordy. Málem mi ho bez mého vědomí převedli na umělou výživu. Vymohla jsem si zapnutí vyhřívané postýlky a dokrmování a vše se během pár dnů spravilo a mohli jsme jít domů a syn byl kojený do 3 let.
M 5. 3. 2017 21:43
Někdy člověk jen žasne. Mé vnouče bylo nimrálek odmalinka. Není divu. V porodnici se totiž čekalo, až se matka rozkojí. Žádné dokrmování! Že to musí prostě jít. Naše mladá má patrně nějakou anomálii. Prostě nekojila. Vůbec. Proč nejsou mezi dětskými pediatry v nemocnici nějací trochu normální lidi? Bylo by tak hrozné dát miminku dvakrát, třikrát ta den trochu napít z lahve...? Mohli být doma dávno a dítě nemuselo přes týden hladovět. Až do nástupu do školy se vnouče drželo na samé spodní hranici váhového normálu. Bylo a stále je typem, který nemá čas se celý den najíst. A kdo za to může? Všichni v rodině jsme dobří jedlíci. Asi nás v porodnici nezanedbali.
Helena 28. 3. 2017 16:44
Tak taky isty poripad sa skoro mohol stat aj mojmu malemu pri tej predstave az zurim a manzel tiez. Hoci mne sa syn narodil s velkou porodnou vahou ale ja som sa rozkojit nemohla zdra.dovody je to na dlhe pisanie,gynekologovia o tom vedeli ale hold prava ruka nevie co robi lava laktacne sestry uz nie! A darmo som im vysvetlovala jak dement! Ale k veci maly nemal v sebe ani tekutinu 2 dni! V kuse vrieskal uberal z vahy a nikomu to nevadilo ved mi bolo povedane velky sa narodil nevadi. Lenze nemusim byt genius na to aby som prisla na to ze aj pre dospeleho cloveka je zle ked 2 dni nic nepije!!! Manzel mi kupil umele mlieko a robila som mu ho a co sa stalo prestal revat konecne mal pocikane plienky a priberal. Samozrejme odporkyne um-laktacne sestry ci poradkyne ci jaka maria konecne sa im dostala sprava o mojom stave a zacali oni nosit mlieko a dokrmovat. Ked som citala ten clanok bolo mi az do placu ze takto sa maly anjelik trapil! A kazda LP povie vsetky zeny mozu kojit bohuzial patrim medzi tie co kojit nemozu! A len preto nenecham zomriet od hladu svoje dieta! Takze to je moj pribeh preto mi uz ide neskutocne na nervy ako sa len tlaci do kojenia a podobne dristy akokeby sme my s nejakou poruchou hormonov zliaz boli debilne matky. Toto by malo byt vystrahou a matky riadit sa svojim instinktom
Goldie 29. 3. 2017 15:08
Ano! Zlatý selský rozum a rozum zúčastněných! Když nemám mléko ať dělám co dělám, děcko nepřibírá, asi bude třeba něco změnit -ať už umělá mléka, nebo mléka jiných matek. Doufám, že ne všechny LP jsou natolik posedlé svou prací, že zapomenou, co je jejich profesí - poradit, ukázat, pomoci ale pokud nevidím uspokojivý výsledek, nesrážet matku- naopak ji uklidnit a navrhnout adekvátní alternativu!
Jira 30. 3. 2017 02:39
Ja mela uplne to same v BN nutili me kojit a az pri propousteni ze ma malo,musela jsem ho mit na prsu porad a nic.Nakonec jsem se s nima pohadala,sunar si vyrvala a druhy den jsme sli domu.Po tydnu jsme jeli na pohotovost,malej mel prujmy.Bylo to o fous,prijet o den dyl,take uz tu nebyl.I kdyz jsem jim tvrdila ze mleko nemam,bylo to me treti dite ,tak me nutili a nedovolili mi sunar.
Marcela 6. 4. 2017 11:24
Tohle se snad může stát jen v anglii
vlaa 20. 9. 2017 19:12
Běžné komentáře zdravotních sester u nás na šestinedělí bylo - můžete kojit, jen to děláte špatně, máte mléko, jen musíte dítě správně přikkládat, všechny ženy mohou kojit... Naprosté nesmysly někoho, kdo s tím nikdy neměl problémy. Něměla jsem u prvního žádné mléko a ke všemu jsem byla deptaná sestrami, které snad znaly jen kojící matky... > Nikdy si neodpustím, že jsem ztratila zdravý rozum, dala na řeči "specialistek" a nedala jsem svému dítěti to, co potřebuje... U druhého jsem si vše už řídila sama - řeči/neřeči a zhádala se se sestrami, které mi první dny umělou výživu nechtěly vůbec dát...prosadila jsem si svoje a dítě bylo naprosto spokojené a já taky. Takže matky, rozum do hrsti!!!
laura 24. 9. 2017 10:42
Jsem velkou zastankyni kojeni, ALE!!! to je takovy problem dite zvazit pred a po kojeni, abychom zjistili, kolik odpilo? (ma denne vypit 20% sve vahy). A kdyz nepije taaak holt -at matka ma mleko/nema mleko- potrebuje jiny zdroj tekutin??? Predcasnicek nemel silu pit tolik, kolik potreboval, a tak se "doleval" z lahve odstrikanym mlekem. Modlila jsem se za kazdy vypity gram mlicka...
Evina 12. 10. 2017 10:45
Já jsem teď dočetla knížku " Deník těhotného otce " a tam se psalo, že v Anglii děti píchnou do paty a změří jim krevní cukr, aby se vědělo, jestli dostávájí dost výživy. A pokud nemá určitou hodnotu, domů nejdou.
Gita 23. 1. 2018 21:20
Přesně tento případ se stal mě osobně.Naštěstí ne s tak katastrofálním koncem.
Z porodnice mě i přes mé znepokojující otázky ohledně nedostatečné tvorby mat. mléka propustili se slovy, mléka budete mít dostatek.
Po návratu z porodnice byla dcera stále více spavá,náhle kolem úst začala modrat. Ihned jsem volala rychlou.Po příjezdu na dětskou kliniku zjistili,že dcera je dehydrovaná,přivezli jsme ji za 5 minut 12.
Nabádám všechny maminky,aby neodcházely z porodnice, pokud budou mít jakékoliv pochyby ohledně kojení.Může to stát život vašeho dítěte.
32