Maminka.czDěti

Potničky: Proč vznikají a co na ně platí?

Reklama 31.  10.  2018
Malé červené pupínky jsou postrachem všech maminek. Dá se potničkám u dětí předejít? A z čeho vlastně vznikají? Přinášíme vám osvědčené tipy, které s potničkami zatočí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to vlastně je?

Jedná se o neinfekční vyrážku, nemusíte se tedy bát nákazy. Objevuje se zejména u novorozenců, výjimečně se ale vyskytne i u dospělého člověka.  Projevuje se zarudlými skvrnkami na kůži, ze kterých se postupně stávají puchýřky naplněné tekutinou. Nejčastěji se skvrnky vyskytují na krku, v tříslech, podpaží a u malých dětí pod plenkami.

5 nejčastějších důvodů vzniku potniček

  1. Nejčastěji pupínky vyskakují při zapaření kůže. Například pokud je v noci horko a miminko se pod pyžamem potí.
  2. Potničky se mohou objevit i při zanedbané hygieně.
  3. Riziko vzniká při nedostatečném vysušení pokožky po koupání.
  4. Pokud navléknete miminku oblečení neúměrné k počasí.
  5. A problémy také mohou nastat při používání nevhodných přípravků při koupání.

Prevence je základ

Některé děti si potničkami během dětství projdou několikrát, jiným se naopak zcela vyhnou. Dá se potničkám předejít? Ano, dá!

  • Bavlněné oblečky i povlečení: Prvním krokem k prevenci proti potničkám je kvalitní oblečení. Bavlněné oblečky jsou krásně prodyšné a kůže se v nich zapařuje minimálně. Naopak umělé materiály jsou často téměř neprodyšné, tudíž se dítě více potí. S tím souvisí i prostěradlo v postýlce a dětské povlečení, které by také mělo být ze 100% bavlny. Přece jen, v postýlce malé děti tráví více než ¾ z celého dne, proto je dobré, zajistit jim tu nejlepší péči.
  • Přírodní kosmetika: Dětská pokožka je velmi jemná a citlivá. Proto se při nakupování dětské kosmetiky zaměřte zejména na tu přírodní, která je k dětské pokožce šetrná. 
  • Jednorázové plenky: Správná a důkladná hygiena je základ. Jednorázové plenky  poskytnou miminku tu nejlepší péči. Jsou prodyšné a dětský zadeček se nezapaří. Navíc nebrání pohybu a miminko o nich téměř neví.

Ujistěte se, že jde o potničky

Když už na těle svého drobečka objevíte zarudlé skvrnky a puchýřky, ujistěte se, že jde opravdu o potničky. Často se totiž zaměňují s alergickou reakcí či spálou. Na internetu si můžete zobrazit fotku potniček a tu porovnat se skvrnkami miminka. Pokud se vám něco nezdá, zajděte raději k dětskému lékaři.

Co dělat, když se objeví?

  • Heřmánek – lék na všechno: Heřmánek je známý svými hojivými účinky. Uvařte silný odvar, nechte ho vystydnout a potřete jím nejdříve jeden puchýřek. Počkejte, zda se neobjeví alergická reakce, miminka totiž na heřmánek bývají občas alergická. Pokud je vše v pořádku, pomažte všechna postižená místa a opakujte každé cca 3 hodiny.
  • Jedlá soda: Při koupání můžete do vaničky přidat dvě lžičky jedlé sody. Ta pokožku zklidní a puchýřky nebudou tolik svědit.
  • Odvar z dubové kůry: Dubová kůra se velmi často používá k hojení ran. Obsahuje totiž velké množství tříslovin, které mají stahující efekt. Připravte si z ní odvar a potírejte dvakrát denně zarudlá místa.

Potničky obvykle zmizí do dvou dnů od objevení. Pokud tomu tak není, navštivte raději dětského lékaře a ujistěte se, že je vše v pořádku.

Témata: Děti