Maminka.czVýživa a stravování

Potravinová pyramida

Ivana Ašenbrenerová 2.  9.  2009
Potravinová pyramida
Výživa batolete by měla být po prvním roce pestrá, vyvážená a zdravá. Ovšem co si pod tím představit? Základem batolecí stravy jsou mléko, cereálie, ovoce, zelenina a maso.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mléko a mléčné výrobky nabízejte dítěti minimálně 2x denně, raději častěji. Přednost dávejte mlékům od osvědčených nutričních firem (označují se číslem 3 nebo 4) před mléky v krabici. Tuky byste neměli násilně snižovat, takže podávejte mléko plnotučné – redukční dieta rozhodně nepatří do stravy batolete. Minimálně polovina tuků by měla být hrazena z rostlinných surovin. Polovinu by mělo tvořit plnotučné mléko a kvalitní červené maso (10 % tuků v libovém mase), druhou polovinu rostlinné máslo (margarín), tučnější zelenina (například avokádo – má až 30 % tuků) a rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, lněný). Sádlo do pyramidy potravin nepatří! Cereálie by se měly vyskytovat v jídelníčku prakticky s každým chodem (4–5x), polovinu by měly tvořit celozrnné. Patří sem chléb, těstoviny, cereální kaše a nejrůznější těsta. Mimo jiné jsou důležitým zdrojem vlákniny, minerálů a kovů. Ovoce a zeleninu byste měli nabízet také téměř s každou porcí (4–5x denně). Maso střídejte červené, bílé a rybí (aspoň 2x do týdne). Určitou náhradou masa by mohly být luštěniny včetně sóji.

Recepty od 1 roku

Cuketová směs

  • Suroviny:1 menší zelená cuketa, 1 menší žlutá cuketa, 2 cibulky, olivový olej, 4 rajčata, 2 lžíce dětského kečupu (bez konzervantů), bylinková sůl
  • Postup: Olivový olej rozpálíme a osmažíme na něm na kolečka nakrájené cibule. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, rajčata a přidáme kečup. Promícháme, dochutíme solí (jen trošku) a dusíme na mírném plameni doměkka. Jako přílohu můžeme zvolit rýži, těstoviny, brambory nebo kuskus.

Zapečená fazolová kaše se sójovým párkem

  • Suroviny: 300 g bílých fazolí, 1 větší cibule, 3 nožičky sojových párků, 80 g rostlinného másla, majoránka, olivový olej
  • Postup: Fazole namočíme přes noc do vody. Další den vodu slijeme a zalijeme čerstvou vodou. Uvaříme doměkka a pak fazole rozmixujeme dohladka. Vmícháme do nich máslo a ochutíme je. Na oleji osmažíme sójové párky (nastrouhané nahrubo nebo nakrájené na velké plátky) s pokrájenou cibulí a přidáme do fazolové kaše.

Přidáme majoránku a směs dáme do zapékací misky – pečeme v troubě při teplotě asi 220 °C asi čtvrt hodiny.


Maminčin odborník MUDr. Martin Fuchs primář pediatrického oddělení FN Na Bulovce, Praha

Můj desetiměsíční syn vůbec nechce jíst pevnou stravu. Syna jsem kojila do konce 5. měsíce, pak jsme přešli na kojenecké mléko a začali jsme přikrmovat. Od 7. měsíce začaly potíže. Syn jídlo odmítá, odvrací se a nechce vůbec jíst. Jedinou věc, kterou sní téměř vždy, je bílý jogurt. Chce jen mléko. Co mám dělat?

Čtenářka Martina

Váš dotaz není rozhodně ojedinělý. Ale kde hledat pravou příčinu, lze opravdu jen spekulovat. V zoubcích a obtížném či bolestivém kousání, v poruše polykání či v nesnášenlivosti některých složek komplementární stravy to opravdu většinou nebývá. A bez znalosti spouštěče se dá těžko zasáhnout. Nicméně, otázka je patrně spíše pro psychology. Obvykle se dítě do stravy nutí a bludný kruh se roztočí. Dítě by se mělo učit jíst samo, i když většina půjde pod stůl. Dávejte mu něco do ruky, cokoli jedlého, třeba k žužlání, nicméně k poznávání. A někdy nepomůže nic jiného než hlad (autoritativní výchova, pro neukázněné a tvrdohlavé asi optimální), pak možná sní i to dosud odmítané. Dělejte do savičky malé dírky, ať je to pití mlíčka aspoň namáhavější. K výuce kousání je ale nejvyšší čas, později, po prvním roce života, to půjde ještě hůře. Vychovávat bychom měli taktně, avšak důsledně.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Bylinková sůl, Desetiměsíční syn, Plnotučné mléko, Redukční dieta