Maminka.czZdraví

Potravinové alergie s ekzémem kradou dětem kila i centimetry

Ulekare.cz Ulekare.cz 4.  3.  2016
Odborníci konečně zcela jasně potvrdili, nakolik kombinace potravinové alergie s ekzémem brzdí růst dítěte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lékaři dokázali, že potravinové alergie ve spojení s exzémy ovlivňují růst i váhu dítěte.  Menší jsou tito jedinci nejen v prvním roce věku, ale i v dalších letech tento nepříznivý trend přetrvává. Samozřejmostí by proto měla být důkladná a stálá lékařská péče.

Přecitlivělost na některé potraviny je velmi častým problémem, zejména v útlém věku. Ekzém, tedy další alergické onemocnění, nezřídka doprovází právě potravinovou alergii. Dosud publikované studie v tomto směru prokázaly souvislost s nižší tělesnou hmotností a výškou u dětí. Avšak žádná z prací nezkoumala efekt této alergie v kombinaci s ekzémem na růst v časném dětství. Navíc chybí srovnání růstových parametrů dětí s přetrvávající alergií a těch, u nichž tyto problémy po čase ustoupily.

Sledování předškoláků

Dr. Becková a kolektiv výzkumného pracoviště Královské dětské nemocnice v australském Melbourne publikovali analýzu růstových parametrů dětí s přetrvávající a ustupující potravinovou alergií a ekzémem, kterým byl jeden a čtyři roky. Autoři studie sledovali více než pět tisíc dětí, přičemž malí respondenti byli zařazeni do studie ve věku jednoho roku a pak kontrolováni až do čtyř let.

Úvodem byly vždy provedeny kožní „prick“ testy na ořechy, vejce a sezam. Při prokázané přecitlivělosti byla zaznamenána reakce na podání těchto alergenů ve stravě. Obdobný test byl zopakován ve věku čtyř let k ověření, zda problém přetrvává, anebo již odezněl. Dále byly zaznamenány údaje o výskytu a rozsahu ekzému a o výšce a váze dítěte na počátku a na konci sledování.

Negativní dopady potvrzeny

Výsledky analýzy prozradily následující:​

  • Děti s identifikovanou potravinovou alergií a současně s ekzémem měly již ve věku jednoho roku nižší tělesnou hmotnost a výšku v porovnání se zdravými vrstevníky.
  • Jedinci jen s přecitlivělostí na složky stravy nebo pouze s ekzémem se přitom co do růstových parametrů nijak od kamarádů nelišili.
  • Předškoláci, kteří stačili do věku čtyř let z potravinové alergie vyrůst, dohnali své vrstevníky a ve váze a výšce nezaostávali.
  • Naopak děti s přetrvávající potravinovou alergií byly ve čtyřech letech nadále menší a lehčí, bez ohledu na stav ekzému.

Důležitá role odborníků i rodiny

Z uvedené studie vyplývá, že děti s potravinovou alergií a s ekzémem by měly být od raného věku pozorně sledovány. A to i při prokázané přecitlivělosti na z hlediska výživy dítěte méně významné složky stravy. Rodiče by měli být informováni stran péče o ekzém, ale též musí být zajištěno výživové poradenství. Tím vším lze omezit negativní dopad nemoci na růst dítěte.

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Web Ulékaře.cz, Centimetr, Častý problém, Melbourne, Ekzém, Lékařská péče, Alergické onemocnění, Výživové poradenství, Negativní dopad, Zdraví na Heureka.cz