Potravinové doplňky? Ano, ale jen přiměřeně!

Znáte největší současné zaklínadlo? Určitě ano, protože je to zdravá výživa – i v těhotenství.
Potravinové doplňky? Ano, ale jen přiměřeně!
Těhotná by měla mít dostatek vitaminů, minerálů i dalších prospěšných látek. Tvrdí to odborníci i moudré knihy. A tak se této teorie drží. Všechno si hezky načte, nastuduje, ale když dojde na věc, může být všechno úplně jinak…
 
„Nejede“ vám ani šunčička?
„Dej si řízeček nebo šunčičku,“ snáší máma Iloně jednu dobrotu za druhou. Ta ale na jídlo nemá ani pomyšlení. Její žaludek totiž touží po jediném – a to po pauze – od jídla, pití, od jakéhokoli pohybu, který ho rozhoupe. „Tak aspoň pomeranč nebo jablíčko, ať máš nějaké ty vitaminy. Ilona by opravdu ráda, ale nemá na nic ani pomyšlení.
 
Vzbouřené hormony prý mohou za to, že v prvních třech měsících těhotenství více než polovina žen nemůže to, na čem si dříve pochutnávala, ani vidět. „Když jsem z deseti metrů ucítila česnek, který jsem si dřív běžně krájela na chleba, bylo mi nanic,“ svěřuje se Klaudie. „Díky tomu, že jsem nemohla vidět syrové maso, ani ho jíst, naučil se manžel vařit,“ vidí na svém těhotenském rozpoložení aspoň něco pozitivního Romana. „To já mohla po troškách tak akorát krupicovou kaši,“ stýská si Hanka. A kuchyni jsem se musela vyhýbat na sto honů, což jde v 1+1 dost těžko. Zato teď mi chutná všechno,“ usmívá se. „Já jsem si řekla, že prostě jíst musím, tak jsem jedla – i když se mi to ošklivilo.“ Podle Dominiky musí mít člověk pevnou vůli a pořád myslet na to malé, které správnou výživu potřebuje. Jenže, co když žaludek stávkuje a jídlo, byť sebelákavěji upravené, nehodlá tolerovat. Jak dostat do těla vitaminy, minerály a jiné živiny, které jsou tak důležité nejen pro dobrý vývoj miminka, ale i pro to, aby byla máma zdravá? Řešení se přímo nabízí. Místo porce masa a zeleniny či ovoce, jedna pilulka. Ta by tolik dráždit nemusela. Nebo ano? A co uškodit? Podle gynekologa Romana Chmela nemívají potravinové doplňky při standardním užívání nežádoucí účinky, a to platí i pro těhotné ženy. Ty zpravidla užívají zejména přípravky s vitaminy a minerály, přípravky s probiotiky či s extraktem z kanadských brusinek. „Pokud má ovšem těhotná problémy s příjmem potravy a tekutin, trpí žaludeční nevolností, či dokonce zvracením, měla by především navštívit svého gynekologa, který jí nabídne léčbu vedoucí ke snížení intenzity potíží a následně i k zajištění příjmu dostatečného množství vhodných potravin a hlavně tekutin.“ Jak zdůrazňuje doktor Chmel, v prvních týdnech by měla mít těhotná dostatek rezerv na zajištění vývoje těhotenství a „provoz“ vlastního organizmu.
 
Pořád platí: nepřehánět
„Přiměřeně, přiměřeně…“ Vlasta Burian v pohádce Byl jednou jeden král sice proklamoval jedno, ale dělal druhé. Jeho lívanec nakonec vykynul příliš a z kuchyně mu „utekl“ oknem. I vy můžete vykynout, budete-li to s jídlem přehánět. Když vám nechutná a po každém soustu dělá žaludek veletoče, může to být i naopak. Slovo „přiměřeně“ by ovšem mělo být pro vás základ. Jako byste měla mít tak akorát pohybu, jídla, pití, tak i potravinových doplňků. Ono to sice svádí pořídit si tohle a ještě tamto, protože něco je na klouby, něco na srdce, něco na mozek, ale… Například v prvním trimestru je lepší vyhnout se doplňkům, které obsahují „áčko“. Možná i jiným, a proto je lepší poradit se s lékařem.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Nic vám to neudělá
Je vlastně lepší užívat potravinových doplňků málo nebo moc? Podle doktora Chmela je jen jedna odpověď správná: „Ani moc, ani málo. Organizmus si naštěstí bilanci vitaminů a minerálů zajišťuje sám, a to nezávisle na příjmu speciálních vitaminových a minerálních tablet či potravinových doplňků. Všeho s mírou. I potravinových doplňků jen přiměřeně. Bude-li totiž přísun vitaminů či minerálů větší než je třeba, organizmus si rovnováhu zajistí sám, nadbytečné množství látek jednoduše vyloučí.“
 
Není nad to, když můžete jíst všechno: maso, zeleninku, ovoce, hodně pít a dodat tak sobě i miminku všechno, co potřebuje. Ale pokud je třeba, abyste tělu tak důležitou kyselinu listovou, vápník, železo, či jiné vitaminy a minerály dodala v tabletě, výčitky si rozhodně dělat nemusíte. Potravinové doplňky určené pro těhotné ženy by neměly mamince ani miminku způsobit žádné komplikace.
 
Vápník – je důležitý pro pevnost kostí a zubů a dobrou funkci svalů a nervů.

Železo
– je nutné pro tvorbu červeného krevního barviva.

Kyselina listová – má vliv na zdravý vývoj plodu, je důležitá pro krvetvorbu a pro prevenci vrozených vývojových vad nervové soustavy dítěte.

Hořčík – spolu s vápníkem napomáhá při výstavbě kostí, zubů a nehtů. Jeho nedostatek se projevuje například hubnutím, únavou, poruchami spánku.

Jod – napomáhá při vývoji plodu, zvláště pak jeho mozku. Štítná žláza potřebuje jod pro tvorbu hormonů.
 
Názor odborníka
 
MUDr. Roman Chmel, gynekolog, Praha

Je lepší brát potravinové doplňky ve formě „multi“, či je střídat a užívat od každého něco?
 
Doporučuji užívat jen takové přípravky, v nichž se nacházejí vitaminy, minerály či případně další látky, které mohou konkrétní těhotné pomoci. Užívání multivitaminů jen tak bez nějakého cíle, nemá význam. Ovšem až na několik málo výjimek. Pokud měla například nastávající maminka už před otěhotněním, natož v „jiném stavu“, močovou infekci, tedy to typické pálení a řezání při močení léčené antibiotiky, doporučuji každodenní užívání kapslí s definovaným množstvím extraktu z kanadských brusinek. V těchto přípravcích se totiž nacházejí látky, které mají vliv na snížení přilnavosti bakterií ke sliznici močového měchýře a močové trubice a jejich preventivní užívání může napomoci k zábraně vzniku močové infekce v těhotenství. Tyto přípravky mohou bezpečně používat i těhotné ženy, které močovou infekci dosud neměly.
 
Text: Vlasta Adamcová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články