Maminka.czZdraví

Potraviny, které pomáhají v boji proti křečovým žilám

Ulekare.cz Ulekare.cz 9.  3.  2015
Žilní systém je síť cév, jejichž základní funkcí je odvádět krev z tkání a orgánů zpět k srdci. Když tenhle systém nepracuje, jak má, může dojít k tvorbě křečových žil nebo chronické žilní nedostatečnosti. Co tedy můžete udělat pro zlepšení? Zkuste se zaměřit na potraviny, které jsou pro žilní systém důležité.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Absolutní prevence křečových žil sice možná není, ale změny v životním stylu, stravě a pohybových návycích vašemu žilnímu systému určitě prospějí.

  • Vláknina: Žilnímu systému prospívají především luštěniny, celozrnné potraviny, ovoce a zelenina. Nedostatek vlákniny vede k zácpě a následně k tlaku v žilách, což může způsobit vznik křečových žil. Proto by vláknina neměla chybět v jídelníčku osob, které mají sklon ke vzniku varixů.
  • Bioflavonoidy: Jsou to sloučeniny, které se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny, a které jsou pro žilní systém nezbytné. Patří sem například borůvky, brusinky, hroznové víno, černý rybíz, zelený čaj, červené víno, ale také třeba pohanka. Tyto látky snižují lámavost kapilár, zlepšují tok krve a snižují riziko trombóz. Mají též antioxidační vlastnosti, jež působí před působením volných radikálů.
  • Astringentní potraviny: Jde o stahující potraviny, které žíly „stahují“ a zabraňují tak tvorbě trombů. Patří sem například jírovec (kaštan), který těchto látek obsahuje nejvíce. Extrakt z jírovce se přidává do mastí a gelů. Při nahromadění vody v těle se také osvědčila přeslička, která má stahující a diuretické vlastnosti.
  • Bylinky: V přírodě najdete spoustu bylinek, které oběhovému systému pomáhají. Obecně pak zlepšují žilní oběh a průtok krve v končetinách. Jsou to například hloh, pampeliška, lipový květ, řebříček, rozmarýn, koriandr, tymián a máta peprná. Některé jsou pálivé, což stimuluje oběhový systém (pepř, zázvor či kurkuma).
Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Web Ulékaře.cz, Potraviny, Antioxidační vlastnost, Černý rybíz, Žilní systém, Kurkuma, Červené víno, Křeč, Boj, Pampeliška, Žíla, Lipový květ, Volný radikál, Oběhový systém, Zdraví na Heureka.cz