Maminka.czFinance

Potřebujete nové auto nebo opravit byt? Můžete si půjčit, ale udělejte to chytře

redakce 20.  11.  2019
Ideální je, když si na velké výdaje předem našetříte, ale v reálném životě to často možné není. Pak není chybou vzít si půjčku, jen se zaměřte na to, jakým způsobem a za jakých podmínek se tak stane.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Když můj muž řekl, že si na opravu domu prostě vezmeme spotřebitelský úvěr, byla jsem ochotná se s ním hádat, že to není dobrý nápad," líčí Zuzana situaci, v níž se před časem ocitla její rodina. Přestěhovali se do staršího bytu a ukázalo se, že rekonstrukce bude stát mnohem více, než původně plánovali a doufali. 

"Nakonec jsme ale díky finanční poradkyni našli spotřebitelský úvěr, která nabízí nízkou úrokovou sazbu i při vyšších částkách," pochvaluje si žena. 

Neskočte hned po první nabídce

Najít půjčku není snadné, mnoha jich lze vyřídit on line. Zvlášť nebankovní  nabídky  se jeví na první pohled velice lákavě, ve skutečnosti vás může snadno dostat do velkých finančních potíží. Pochvalné recenze klientů mohou být vymyšlené, ale ceníky sankcí a poplatků spojených s úvěrem musí být dopředu známé a na webu viditelné.
 
 
Pamatujte, že úrok není to samé jako RPSN. A co vlastně RPSN je? Jde o zkratku pro Roční Procentní Sazbu Nákladů, a jelikož jde o údaj roční, označuje se p. a. Díky RPSN tak znáte přesné procento z dlužné částky, které zaplatíte za období jednoho roku včetně všech nákladů na danou půjčku. Vždy se tedy soustřeďte na celkovou výši RPSN!
 

Máte dluhy jinde? Přiznejte je

V žádosti o půjčku nikdy nelžete a nic nezamlčujte. Zejména, pokud jde o výši vašich stálých měsíčních příjmů a výdajů nebo ostatních půjček a dluhů. Nezapomínejte také na kreditní karty. Všechny společnosti to velice snadno a rychle ověří, dokonce musí! Neuvedení jiných závazků snižuje zbytečně vaši důvěryhodnost. Vše se dá navíc v dnešní době řešit, třeba sloučením úvěrů v jeden.

Víte přesně, na co si chcete půjčit a kolik potřebujete? Částku zbytečně nenavyšujte. Ano, je to velké lákadlo půjčit si „něco“ navíc.  Ve většině případů ale tyto peníze nesmyslně utratíte a měsíční splátky si tak minimálně o několik stokorun navýšíte. Určitě si také předem ujasněte, na jak dlouho se chcete půjčkou zatížit a jak velké měsíční splátky jsou pro vás reálné.

Víte, co je spotřebitelský úvěr a pro koho se hodí? 

Spotřebitelský úvěr se stal v posledních letech jedním z nejzajímavějších bankovních produktů. Proč? Můžete si totiž půjčit i vyšší částku za poměrně nízkou úrokovou sazbu. Půjčka je rozložena do delšího časového období a je ideální pro ty, kteří mají stálé zaměstnání,  jsou v produktivním věku, ale nedaří se jim zatím ušetřit větší sumu.

Hanka: Zabředli jsme do dluhů kvůli kreditce, neuměla jsem ji používat

Půjčka opravdu na cokoliv? Ano, ale... Pokud zvolíte účelový úvěr, třeba právě na konkrétní nákup automobilu, můžete se těšit na nižší úrokovou sazbu. U bezúčelového úvěru nemusíte nikomu nic v bance vysvětlovat a dokládat stohy dokumentů, na co půjčku vlastně potřebujete. Počítejte ale, že cenou za nesdělení účelu bude právě o něco vyšší úroková sazba.

Největší výhody spotřebitelského úvěru

Mezi jednu z největších výhod spotřebitelského úvěru je určitě částka, kterou je možné získat. Lze si takto půjčit i poměrně vysoké částky, horní hranice může přesáhnout i dva miliony korun a lze ji pohodlně rozložit i na deset let.

Díky této dlouhé době splácení si můžete snadno nastavit nižší měsíční splátky, které váš rodinný rozpočet až tolik nezatíží a sníží možné riziko nesplácení úvěru. Navíc máte od začátku do konce splácení stejnou úrokovou sazbu. Takovou, kterou si na začátku sami zvolíte a která bude pro vás přijatelná.

Využijte možnost sloučení půjček v jednu

Máte už nějaké kreditní karty, kontokorenty nebo půjčky jinde? Kdo by v této době neměl. Nejjednodušším řešením je právě sloučení všech těchto závazků. Získáte tak nižší měsíční splátku a vše budete mít daleko přehlednější. 

Možná vás to překvapí, ale díky takovému sloučení můžete na úrocích a jiných poplatcích dokonce ušetřit až několik tisícovek měsíčně. Stačí jen bance dát souhlas ke sloučení a ona už zařídí v rámci bezstarostné půjčky vše potřebné za vás.

Kolik stojí školák? Jak zamává školní výbava vaším rozpočtem
Kapesné: Kdy začít a jak často dávat? Peníze za trest nikdy neberte!
Témata: Finance, auto, Recenze, Výbava, Spotřebitelský úvěr, Úvěr, RPSN, Zuzana, Sloučení, Rekonstrukce, Splátka, Částka, Dokument, Půjčka, Úroková sazba