Maminka.czBatole

Potvrzení o státním občanství: Kámen úrazu při vydávání pasů?

LH 18.  6.  2012
Potvrzení o státním občanství: Kámen úrazu při vydávání pasů?
Při troše štěstí můžete cestovní pas pro své dítě vybavit v relativně krátké době. Nečekanou překážkou na cestě za vytouženým dokladem může být kromě fronty také potvrzení o státní příslušnosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle Ministerstva vnitra České republiky je předložení potvrzení o státní příslušnosti vyžadováno pouze na rodičích, u kterých vzniknou pochybnosti o trvalém pobytu jejich dítěte na území ČR.


Jak dítě ke státnímu občanství přišlo


Otázkou tedy je, jak zjistíte, zda potvrzení budete u přepážky potřebovat, či nikoliv. Státní občanství České republiky dítě nabývá za těchto podmínek:

1)Alespoň jeden z rodičů je státním občanem České republiky (bez ohledu na to, kde se dítě narodí)

2)V případě, že ani jeden z rodičů nemá s. o. ČR, nabývá ho jejich dítě v případě trvalého pobytu alespoň jednoho rodiče na území ČR, kde se také dítě narodí

ČTĚTE TAKÉ: Cestovní pas pro děti PŘEHLEDNĚ: Co budete potřebovat a kolik vás bude stát?


Pokud jednu z těchto podmínek splňujete, není důvod pro předkládání potvrzení o státní příslušnosti.
V tomto systému však vznikla malá, ale někdy velmi podstatná trhlina. Konečné uznání státního občanství, je vždy na konkrétním úřadě, kde pas svému potomku vyřizujete. Ten může vyjádřit tzv. „důvodné pochybnosti“a vy budete muset dokazovat a přesvědčovat…

V naprosté většině případů postačuje předložení rodného listu dítěte.
„Pokud však na základě rodného listu a údajů o dítěti a rodičích v informačním systému evidence obyvatel nedošlo k ověření státního občanství, může příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností vyžadovat další podklady, tj. rodné listy rodičů, jejich oddací list nebo rodné či oddací listy prarodičů. Žádný právní předpis nestanoví výčet dokladů, které je třeba předložit, protože rozsah dokazování je závislý na konkrétních okolnostech případu“, říká JUDr. Zdeňka Tomášová,CSc.

Ministerstvo vnitra instruovalo obecní úřady obcí s rozšířenou působností, aby
nevyžadovaly od občanů matriční doklady k rodičům či dokonce k prarodičům, pokud je možné ověřit státní občanství dítěte z jeho rodného listu a z informačního systému evidence obyvatel. Přesto některé obecní úřady i v těchto případech uvedené doklady vyžadují.

Jinými slovy, jde tak trochu o to, na koho právě vy za přepážkou narazíte…


Hledáte inspiraci pro vaši dovolenou? Všechny informace, které budete před cestou potřebovat, hezky pohromadě na Orbion.cz.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Úraz, Pás, Ministerstvo vnitra, Potvrzení, Pas, Kámen, Oddací list, Trhlina, Cestovní pas