Maminka.czZdraví

Používání mobilů může u dětí způsobit krátkozrakost, varují oční lékaři

Kateřina Prachařová 19.  10.  2018
Mobilní telefony, smartphony a tablety? V některých rodinách je jejich používání dětmi na denním pořádku. Oční lékaři však upozorňují, že používání těchto přístrojů v raném věku zvyšuje riziko, že dítě bude později krátkozraké.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Studie ukazují, že krátkozrakost neboli myopie je z 50 procent ovlivněna životním stylem,“ tvrdí oftalmoložka Bettina Wabbelsová z německé Společnosti pro oční lékařství.

Jaký je důvod? Oční bulvy se deformují, pokud konstantně zaostřují na něco ve velmi blízké vzdálenosti. Což je přesně případ tabletů či smartphonů. U dětí mladších tří let, které často sledují monitor či displej, je následkem větší růst oka a ve finále takzvané „delší oko“.

Strach ze tmy má většina dětí. Pomůže noční světýlko. Pozor ale na modré!

„Jakmile se toto jednou stane, oko už se do původního stavu nevrátí a krátkozrakost je bohužel po zbytek života zpečetěna,“ konstatuje Bettina Wabbelsová.

Děti do tří let by proto neměly s tablety a telefony přijít vůbec do styku. Čtyř- až šestiletým dětem doporučují lékaři maximálně 30 minut denně před obrazovkou a dětem do deseti let nanejvýš hodinu denně.

Možná vás v této souvislosti napadne: A co televize?! Ta podle lékařů tak velkým problémem co do vývoje zraku není, protože je sledována z větší vzdálenosti. Bez ohledu na typ přístroje ale platí, že dlouhodobé sledování her nebo jiných pořadů škodí nejen ostrosti zraku batolat.

Dvě hodiny před spaním žádné modré světlo

Trpí také rozvoj prostorového vnímání a představivosti kvůli tomu, jak se na obrazovkách – při PC hrách tak typicky – velmi rychle střídají záběry zblízka a do dálky. Důsledkem pak může být rozmazané vidění a také šilhání.

Dalším rizikovým faktorem je modré světlo, které vyzařuje z obrazovek a displejů. Brzdí totiž produkci spánkového hormonu melatoninu, což logicky vede k poruchám spánku. Nejméně dvě hodiny před odchodem do postele už by měl být dítěti mobil nebo tablet zcela zapovězený. Což mimochodem platí i pro dospělé (ale kdo z nás to dělá, že?).

Tablet dětem? S manželem se kvůli tomu hádáme jako psi

„S počítači je to v podstatě jako s bonbony,“ říká Bettina Wabbelsová. „Jsou pro děti velmi přitažlivé a lákavé, ale je potřeba je velmi omezovat. Čím mladší dítě je, tím víc je třeba brzdit.“

Na velikosti monitoru či displeje přitom opravdu nezáleží. Malý telefon rozhodně není menší zlo než velký počítač. „Malé děti by si měly hrát s kostkami a poznávat reálný svět zvenku i zevnitř. Takže to nejlepší, co můžeme udělat, je – nedávat malým dětem mobily a tablety vůbec do ruky,“ dodává Wabbelsová.

Pokus: Děti se tak zabraly do tabletů, že nevnímají, co se děje kolem nich

Krátkozrakost přitom podle lékařů neznamená jen určité nepohodlí kvůli nošení brýlí či kontaktních čoček. Lidem s touto oční vadou hrozí vyšší riziko onemocnění sítnice či zeleného zákalu.

Mobily ve třídách: zakázat, nebo podporovat?
Batolata a tablet. Držet je od něj dál, nebo jim jej dopřát?
Dokonalý rodič neexistuje. Ve výchově to chce zdravý rozum
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Oči, Hry pro děti, Hračky pro děti, Tablet, Šestileté dítě, Dlouhodobé sledování, Oční lékař, Ostrost, Velká vzdálenost, Lékař, Představivost, Zákal, Způsob, Zelený zákal, Mobil, Prostorové vnímání, Raný věk, Životní styl, Společnost, Používání, Spánkový hormon, Nepohodlí, Hračky na Heureka.cz