Maminka.czNovorozenec

Povinná abeceda novopečené maminky

Mirka Koníčková 23.  6.  2009
První mateřství je změna, kterou provází nejen spousta nových pocitů, zkušeností a zážitků, ale také nových slov.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Antikoncepce

Antikoncepce po porodu je nezbytná i v případě, že kojíte. To, že vás kojení spolehlivě ochrání před nechtěným otěhotněním, je pouze pověra. O tom, jaká antikoncepce je pro vás vhodná, se poraďte se svým gynekologem - v současné době máte na výběr hned z několika variant, na trhu jsou dostupné hormonální i nehormonální antikoncepční metody.

Břicho

Břicho potřebuje čas k tomu, aby se po devíti měsících opět vrátilo do původní podoby. Dál se o něj starejte jako v době, kdy rostlo s vaším miminkem - nezapomínejte ho pravidelně ošetřovat pleťovým mlékem či krémem, prospěšné jsou i střídavé masáže chladnou a teplou sprchou. S posilováním břišních svalů začněte opatrně - nejprve šikmé a teprve později, až po šestinedělí, svaly přímé.

Cvičení

Cvičení po porodu vám pomůže vrátit se do formy. Už od druhého dne po porodu můžete posilovat svaly pánevního dna, a to buď stahováním hýždí, nebo zadržováním proudu moči, či jakoby vtahováním močové trubice a konečníku. Podpoříte tak správné zavinování dělohy. Vhodné je takové cvičení, při kterém se nebudete příliš namáhat, přepínat a které vás nebude bolet. Myslete na to, že při vysoké zátěži se do mléka uvolňuje kyselina mléčná a dítěti může přestat chutnat. Vhodná je např. rychlá chůze, jízda na kole, kalanetika, pilates a po šestinedělí i plavání.

Deprese

Deprese po porodu a výkyvy nálad postihují více než polovinu čerstvých maminek. Objevují se pocity podrážděnosti, plačtivost, můžete být zaskočena tím, že ke svému dítěti necítíte to, co byste „měla“, že je mateřství jiné, než jste si ho představovala. U některých žen se stavy úzkosti a smutku střídají s pocity euforie. Tyto příznaky začínají obvykle 3.-4. den po porodu, vrcholí 5.-7. den a vymizí do 12. dne. Pokud byste se necítila dobře déle, raději se poraďte se svým lékařem. Nepříjemné pocity každopádně lépe zvládnete, pokud se budete snažit (s pomocí rodiny) dodržovat zdravou životosprávu (odpočívat, spát, pravidelně a dobře jíst, přiměřeně se hýbat).

Poporodní blues: 10 tipů, jak se v šestinedělí nezbláznit

Ekzém

Ekzém se u novorozence objevuje jen vzácně. Naopak časté jsou různé vyrážky, například tzv. toxoalergický exantém, který se projevuje bělavými pupínky s červeným lemem, vysévajícími se po celém těle miminka. Nejspíš se jedná o reakci neúplně zralé kůže novorozence na škodliviny ve vnějším prostředí, tato vyrážka nevyžaduje žádnou léčbu a postupně samovolně mizí.

Fenylketonurie

Fenylketonurie je vrozená metabolická porucha, která se diagnostikuje pomocí testu už v prvních dnech po narození miminka. Odebírá se mu kapka krve z patičky na testovací kartičku, která se odesílá do speciální laboratoře. Tento novorozenecký screening se u nás provádí u všech novorozenců, je ze zákona povinný. Výsledek se maminkám nesděluje, kontaktují se jenom maminky dětí, kde výsledek je hraniční nebo patologický. Pokud vás do dvou týdnů nikdo nebude volat, můžete být spokojená.

Gynekolog

Gynekolog vám po skončení šestinedělí zkontroluje zhojení poranění rodidel, odebere onkologickou cytologii z čípku, zkontroluje stav pánevního dna po porodu - kvalitu udržení moči a stolice, prohlédne prsy. Při této návštěvě je také dobré se informovat na vhodnou antikoncepci.

Prohlídky po šestinedělí, které čekají děťátko i vás

Hubnutí

Hubnutí po porodu by nemělo být nijak drastické. Náhlé zhubnutí představuje pro další plánované dítě větší riziko předčasného porodu. Jestliže se chcete zbavit nadbytečných kil, rozhodně nedržte žádné drastické diety, ale snažte se rozdělit si jídlo do většího množství malých porcí. To znamená jíst častěji, abyste netrpěla pocitem hladu. Ve vašem jídelníčku by neměla chybět zelenina a ovoce. Také byste měla jíst hodně nesladkých zakysaných mléčných výrobků, méně tučné druhy sýrů, rybí a drůbeží maso. Vyhněte se cukrovinkám a slazeným nápojům. Určitě neopomíjejte „zdravé tuky“, které představují nezbytnou součást pro normální vývoj centrálního nervového systému vašeho dítěte.

Chůva

Chůva pro novorozence - zdá se vám to příliš brzy? Pokud se cítíte příliš unavená, vyčerpaná a nevyspalá, máte dojem, že se nestíháte starat o rodinu a domácnost, vyzkoušejte možnost svěřit své dítě aspoň na pár hodin týdně soukromé porodní asistentce. Postará se o vaše miminko přímo u vás doma - vy si zatím můžete v klidu zdřímnout, zacvičit nebo vyřídit nastřádané resty.

Inkontinence

Samovolný únik moči například při zakašlání, smíchu, kýchnutí apod., může být způsobený oslabením břišních svalů a pánevního dna v těhotenství.
Pomůže vám pravidelné posilování svalů pánevního dna.

Jídelníček

Jídelníček kojící maminky by měl být vyvážený a dostatečně pestrý, aby uspokojil energetické potřeby vašeho těla i těla vašeho dítěte. Měl by obsahovat zejména dostatečné množství bílkovin a tuků (tři šálky mléka, dvě lžíce oleje denně) a také ovoce, zeleninu a další zdravé potraviny. Nezapomeňte na vápník (mléko, mléčné výrobky), železo (červené maso), na jód bohaté potraviny - například mořské ryby, a také zvyšte množství vitaminů, zejména vitaminu C. Příjem tekutin by měl být kolem 3-4 litrů za den.

12 superjídel pro čerstvé maminky

Kojení

Kojení je nejpřirozenější výživou pro vaše miminko v prvním roce jeho života. Mateřské mléko obsahuje vše, co dítě ke správnému vývoji potřebuje. Kromě vody se skládá z bílkovin, tuků, uhlohydrátů, minerálů, vitaminů a železa. Mléko navíc dítěti poskytuje dostatek protilátek a posiluje jeho imunitní systém. Kojené děti jsou podle odborníků méně náchylné k alergiím, méně trpí průjmy a respiračními potížemi. Kojení je také nezbytné pro vytváření citové vazby s dítětem.

10 důvodů proč kojit

Léky

Léky, které užíváte během kojení, se dostanou (v minimálním množství) do mateřského mléka. Pokud vám lékař předepisuje nějaké léky, vždy mu řekněte, že kojíte. Zcela nevhodná při kojení jsou cytostatika používaná k léčbě nádorových onemocnění, tyreostatika, užívaná při zvýšené funkci štítné žlázy, lithium, imunosupresiva - léky užívané k tlumení imunitních reakcí. Mezi bezpečné léky (pokud jsou užívány v obvyklých dávkách) patří vitaminy, železo, antihistaminika - používané k léčbě alergií (Fenistil, Zodac, Xyzal, Zyrtec, Aerius atd.), digoxin, inzulin, analgetika - Paralen, Acylpyrin, Brufen, většina antibiotik, bronchodilatancia. Přesto se snažte užívat léky jen tehdy, když je to nezbytné a vždy dodržujte předepsané dávkování.

Mlezivo

Mlezivo (nebo také kolostrum) je první mléko, které začnou produkovat vaše prsy po porodu. Je ho jen málo a tvoří se do té doby, než se mezi druhým a šestým dnem začne v prsou vytvářet zralé mléko. Mlezivo pomáhá děťátku vyloučit ze střev tuhou hmotu (mekonium neboli smolku). Mlezivo obsahuje leukocyty, které ovlivňují imunitu miminka, imunoglobuliny, zejména IgA, který jej dlouhodobě chrání proti atakům choroboplodných zárodků, infekcemi, snižují citlivost zažívání na alergeny z potravy a ochraňují močovou soustavu.

Noční buzení

Noční buzení neodmyslitelně patří k prvním týdnům po narození miminka. Novorozenec nerozlišuje mezi nocí a dnem a protože většinu času prospí, budí se vždy, když má hlad. Noční kojení si můžete usnadnit tak, že si postýlku s miminkem postavíte těsně vedle manželské postele a na krmení si ho vezmete k sobě - nebudete muset vstávat a chodit za děťátkem do jiné místnosti a navíc se vzbudíte hned, když miminko zakňourá a nebude tak svým pláčem budit další členy rodiny.

Odstříkávání

Odstříkávání mateřského mléka je vhodné v případě, že máte prsy bolestivě nalité, ztvrdlé a naplněné vývody mléčné žlázy brání dítěti ve správném přisátí. Uvolnit je můžete právě odstříkáním, a to buď rukou nebo odsávačkou.
Důležité je dodržet při tom správnou techniku, protože nesprávně prováděné odstříkávání je bolestivé a navíc málo účinné.

Prsy

Prsy je nutné při kojení pečlivě ošetřovat. V noci i přes den noste mateřskou podprsenku, denně prsy omývejte vodou, často je nechávejte volně na vzduchu – bradavku a dvorec po skončení kojení osušte, případně natřete mateřským mlékem (v něm obsažené protilátky působí na bradavky hojivě), nebo Bepanthenem. Stejně jako o bříško pečujte o pokožku prsů - denně je promazávejte pleťovým krémem - zabráníte tak vzniku strií.

Ragády

Ragády jsou prasklinky na bradavkách, které mohou vzniknout při špatné technice kojení nebo při nesprávné péči o bradavky. Důležité je udržet pokožku bradavek v suchu - v tom vám pomohou kvalitní tampony do podprsenky, které zachytí odkapávající mléko. Je ale nutné je často měnit.

Sex

Sex po porodu se v prvních šesti týdnech vůbec nedoporučuje. V tomto období dochází ke stahování dělohy, odcházejí očistky a vstup do ženské dělohy přes pootevřené hrdlo děložní je v tomto období možným místem snadného průniku infekce. Také hojení porodních poranění je zpravidla provázeno zejména v prvních dnech a týdnech bolestí. Pokud tedy k pohlavnímu styku v tomto období dojde, mělo by to být jednoznačně pouze s prezervativem.

V těhotenství můžete, kdy chcete, v šestinedělí je však sex tabu

Tatínek

Tatínek si může připadat odstrčený, protože se vy (i další členové rodiny) točíte stále jen kolem miminka. Proto na něj nezapomínejte - důvěřujte mu, že se dokáže o dítě také dobře postarat, svěřte mu ho občas do péče (ušetříte tak cennou chvilku času pro sebe) a hlavně mu nezapomeňte dávat najevo, jak ho máte ráda a jak je pro vás důležitý.

Umělá výživa

Umělá výživa pro novorozence nahrazuje mateřské mléko, pokud maminka z nějakého důvodu nemůže nebo nechce své dítě kojit. Moderní dětská mléka jsou připravována tak, aby miminkům co nejlépe vyhovovala, takže se nemusíte zbytečně stresovat, že svému dítěti nemůžete dát to, co potřebuje.

Vlasy

Vlasy po porodu začnou obvykle vypadávat - je to přirozený jev, takže nepropadejte panice! V období těhotenství totiž jejich vypadávání zabraňují hormony, a proto vlasy, které by za normálních okolností vypadly, tak učiní během prvních tří až šesti měsíců po porodu. Pokud chcete mít vlasy i nadále krásné, dbejte nejen na výběr správné kosmetiky k jejich ošetřování, ale především si dopřejte kvalitní jídelníček, a to zejména pokud kojíte.

Zácpa

Zácpa patří k velmi nepříjemným potížím, které mohou novopečenou maminku postihnout hned v prvních dnech po porodu. Je to tím, že chvíli trvá, než se obnoví normální činnost střev. Pomůže vám strava bohatá na vlákninu (celozrnné potraviny, čerstvé ovoce a zelenina), dostatek tekutin (po porodu je tělo dehydratované) a také přiměřený pohyb.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Šestinedělí, Jen pro maminku, fenylketonurie, abeceda, Cukrovinka, Toxoalergický exantém, Zralé mléko, Rychlá chůze, Kapka krve, Přiměřený pohyb, Noční buzení, Metabolická porucha, IgA, Drůbeží maso, První mléko, Správné přisátí, Xyzal, Samovolný únik