Maminka.czVaše příběhy

Povzdech znechucené matky: Jak utéct před mateřskou soutěživostí?

2.  11.  2019
Dnešní matky se honí za dokonalostí. Já jsem úplně normální máma a mám úplně normální dítě… „Bože, co si jen počnu?! Rozhodně se s dcerou nehodlám pořád porovnávat. Mateřským centrům už se vyhýbám. Proč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Minulý týden jsem se definitivně zařekla, že s Kačkou budu radši brouzdat po sídlišti či parku, než abych znova vkročila do jámy lvové, přesněji do mateřského centra, které mám hned za domem. Samotné centrum za to pochopitelně nemůže, mohou za to „lvice“ – supermatky přebornice, odbornice na vše se svými dokonalými a bezchybně oháknutými ratolestmi. Vedle těchto malých modelů a modelek působila moje Kačka, oblečená do pohodlných tepláčků po bratranci, jako chudý vesnický sirotek na knížecím dvoře. (Ano, jsem strašná matka! Místo aby měl můj lezoucí kojeneček nadýchané šatečky, slaďoučké punčocháče a bačkůrky s pentlemi, měl modré do měkka seprané tepláky s Bobem a Bobkem.)

Dokonalý rodič neexistuje. Ve výchově to chce zdravý rozum

„Jé, Petruško, to jsou vtipné tepláčky, nedávno jsem dávala podobné do charity, myslím, že byly ještě po manželovi,“ podotkla medově na adresu Kačenčina hracího úboru jistá milá dáma, zatímco urovnávala trendy outfit své malé sportovkyně. Ihned jsem totiž byla informována o tom, že její nadaná dcera běhá už od 10 měsíců jak Emil Zátopek a na dětském plavání byla bezkonkurenčně první, kdo se začal potápět. (Myslím, že nyní již umí startovní skok i kraul.) Důkladnému rentgenovému zraku později neunikly ani čtyři psí chlupy na dceřiných tepláčcích a pochopitelně ani to, že Káťa ve svých 14 měsících ještě nechodí. Ba co víc! Ani ze sebe nic kloudného nevymáčkne, čímž pochopitelně nemyslím obsah naducané plínky, která se jí ve dne v noci – panebože! – stále houpe u zadečku.

Nejsem žádná biomatka a nestydím se za to. Dám na instinkt

Bylo tedy stále zřejmější, že jsem se s dcerou ocitla v elitní skupině budoucích olympioniků a členů Mensy, kteří budou jednoho dne spásou naší malé zemičky. Naše Káťa totiž v ničem, ale opravdu v ničem nevynikala! Její „hafhaf, ba a mama“ nikoho kromě mě neoslnilo, její rozvážné lození napodoboval jen náš neužitečný zdroj chlupů (pes) a její nezájem o nočník a neschopnost spát celou noc se stávaly pověstnými. Navíc bylo to ubohé dítko kojeno pouze čtyři měsíce, což se prý dle jakési renomované studie podepíše na inteligenci! „Myslím, Petruško, že i ty čtyři měsíce jsou skvělé a Kateřince to hodně dalo! Nedávno jsem četla jednu kanadskou studii, která uváděla, že má kojení, tedy dlouhodobé kojení, neuvěřitelný vliv na IQ a kognitivní schopnosti! To je úžasné, viď!“ dověděla jsem se od jisté supermamči, která si souběžně s poskytováním cenných informací vyprošťovala své ňadro z košile, když si k ní její klouček přisprintoval cucnout.

Matka kojila dceru neuvěřitelných devět let! Čekala, až se sama odstaví

Můj vztah k „jámě lvové“ měl tři fáze. Prvních pár návštěv (odhaduji jednu až dvě) jsem brala vše vcelku vážně, bylo fajn si trochu poklábosit, být mezi lidmi, zablbnout si s dětmi na míčích a nechat je pohrát s jinými hračkami, než mají doma. Jenže velmi brzy jsem se přesunula do fáze dvě a začala se dobrými radami náramně bavit. Nyní jsem na samotném konci fáze tři, kdy mi už bez špetky humoru došlo, že musím v rámci zachování zdravého rozumu a nadhledu sbalit kočár i tašku s plenami, vlhkými ubrousky a kukuřičnými křupkami a najít si jiné příjemné místo pro obyčejnou matku a obyčejnou Katku.

Najít si přátele není složité. Proč jsou tedy dospělí osamělí?

Nehodlám se totiž zapojit do soutěžního babyběsu a nehodlám mezi sebou porovnávat a hodnotit malé tvorečky, natož jim dělat sudičku, zda budou jednoho dne vynikat v klavíru, nebo v baletu. Nehodlám se stát sama sobě štvancem, kterého dohání jeho vlastní perfekcionalismus a naprosto jasný „tah na branku“. Jednoduše už nechci poskytovat svou osobu a dítě někomu, kdo shledal, že nejrychlejší způsob, jak posílit své ego, je snížit ego někoho jiného. Nazdar bazar!

Peťa (31) a Káťa (1)

Nejsi tak dobrá jako my! Šikana mezi matkami bolí! Jak se s ní vypořádat?
Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Vaše příběhy, Rodina a vy, Mateřská, Zátopek, Krupka, Strašná matka, Jak, Pentle, Olympionik, Emil Zátopek, Kognitivní schopnost, Dětské plavání, Celá noc, Mensa, První pár, Malý model, Malý tvoreček, Nejrychlejší způsob, Žně, Petruška, Lvice, Káťa, Ego