Maminka.czZdraví

Poznáte rozdíl mezi chřipkou a virózou či nachlazením? Liší se příznaky i léčba

Zatímco nachlazení můžete eventuálně "přecházet", podcenit chřipku se určitě nevyplatí. Tady je pár tipů, jak je od sebe rozeznat. Dozvíte se také, jak jednotlivé choroby léčit a kdy je na místě vydat se k lékaři.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Letošní podzimní počasí zdraví příliš nepřeje. V chladnějším a vlhkém klimatu a při kolísavých teplotách se dobře daří různým bakteriím a virům, a tak je kolem nás neustále někdo nemocný. Nejčastějšími chorobami jsou tradičně chřipka a nachlazení.

VIDEO: Teplota u dětí: Jak ji správně změřit a kdy je čas volat lékaře?

Chřipkou každoročně onemocní více než milion Čechů, na obyčejné nachlazení statistiky neexistují, protože s takovou „banalitou“ k lékařům nechodíme – průměrně však máme například rýmu nebo bolest v krku aspoň dvakrát ročně.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK z konce loňského roku, který si nechala vypracovat společnost AstraZeneca mezi 820 rodiči, se nejčastěji chřipkový virus přenáší  v dětských kolektivech. Škola či školka byly uvedeny jako pravděpodobný zdroj nákazy v 70 % případů. Průzkum dále ukázal, že děti  dokážou šířit nemoc celkem intenzivně dál i mezi příbuzné. Šest z 10 rodičů dětí, které marodily s chřipkou, totiž potvrdilo, že se od nemocného dítěte doma nakazil i další člen rodiny, většinou to byl rodič či sourozenec.

Chřipka versus nachlazení

Chřipku a nachlazení si hodně lidí plete, přitom každé onemocnění je trošku jiné a každé potřebuje trošku jinou léčbu.

Jde o nemoci dýchacích cest, jsou však způsobeny různými viry. Ty se šíří kapénkovou infekcí, kontaktem s hleny či prochladnutím. Viry napadnou sliznice, nejprve se projeví pálením v hrdle, které se poté rozvine do rýmy či kašle. Ucpání nosních a dalších přidružených dutin může způsobit bolest hlavy.

Obě nemoci mají podobné příznaky, tedy rýmu, bolesti hlavy a končetin. Příznaky nachlazení jsou sice obtěžující, ale pro lidský organismus nejsou nebezpečné. U chřipky bývají tyto příznaky daleko silnější a trvají déle, navíc chřipka může některé lidi s oslabeným organismem ohrozit i na životě.

Je každou chvíli nemocné? Tady je 7 osvědčených tipů, jak na podzim posilovat imunitu dětí

Jak poznáte, čím trpíte aneb rozdíl mezi chřipkou a nachlazením

  • Rychlost Hlavní rozdíl spočívá především v nástupu nemoci. Zatímco nachlazení přichází postupně a příznaky se pomalu zhoršují, chřipka většinou útočí rychle, její inkubační doba je 18–24 hodin. 
  • Horečka Dalším odlišujícím znakem je horečka. U nachlazení jde o spíše doprovodný příznak, a pokud se objeví, dosahuje nejvýše 38 stupňů Celsia. Častější jsou zvýšená teplota nebo zimomřivost. U chřipky je naopak horečka příznačná, objevuje se rychle a přesahuje 38 stupňů Celsia, spíš může vystoupat až ke 40 stupňům Celsia.
  • Kašel I podle kašle lze odlišit nachlazení od chřipky. U nachlazení se vyskytuje často, ale většinou teprve na konci nachlazení, když ostatní příznaky již skoro odezněly, pro chřipku je typický bolestivý suchý kašel od začátku.
  • Délka nemoci Liší se i délka trvání nemoci. Nachlazení trvá většinou 7 až 9 dnů, a pokud ho nemocný zaléčí, dopřeje si alespoň dva dny klidu a dostatek tekutin, obejde se bez následků. Chřipka trvá 7 až 14 dní, úplné zotavení může trvat i několik týdnů.


Další rozdíly: U nachlazení dochází jen výjimečně k úbytku sil, zatímco u chřipky je úbytek sil náhlý a velmi dobře citelný. Stejné je to s bolestí svalů a končetin, mohou se objevit i při nachlazení, ale nebývají tak silné jako u chřipky.

Víte, jak správně na Priessnitzův zábal? Pomáhá nejen při kašli a bolesti v krku

Léčba chřipky a nachlazení

Při obou nemocech je nejdůležitější klid a dostatek tekutin. Zatímco při nachlazení ale většinou stačí, když zůstanete v teple v posteli dva až tři dny, u chřipky byste si měli poležet déle.

Ani na jednu nemoc nejsou potřeba antibiotika, po lékaři je tedy nevyžadujte. Pokud se objeví horečka, sáhněte po volně prodejných lécích na teplotu. Na kašel pak jsou speciální sirupy a kapky stejně tak jako na rýmu.

Pamatujte, že pokud nebudete onemocnění věnovat dostatečnou pozornost, mohou se u nachlazení vyvinout komplikace v podobě zánětu vedlejších dutin nosních a zánětu středního ucha. Podcenění chřipky se však nevyplácí daleko víc, protože tato choroba se může rozvinout v zánět plic či zánět srdečního svalu, obě nemoci mohou ohrožovat život.

očkování dětí proti chřipce

  • Na základě doporučení odborníků je jedinou spolehlivou prevencí proti dětské chřipce očkování. I když má podle výsledků výše zmíněného průzkumu více než polovina dotázaných rodičů (55 %) k očkování kladný postoj, proti chřipce nechala své dítě očkovat nebo to plánuje pouze necelá pětina.
  • Nejčastějším důvodem, proč se rodiče pro očkování rozhodli, byla prevence (44 %), díky které mohou zabránit komplikovanému průběhu chřipky u svých dětí. 12 % rodičů přesvědčilo doporučení dětského lékaře.
  • Více než dvě třetiny rodičů by s očkováním dětí proti chřipce souhlasily, pokud by se vakcína aplikovala jinak než injekčně.

VIDEO: Chřipka bije, ale nezabije? Není to pravda, na chřipku se umírá i v Česku, říká lékař pro Blesk.cz

Poradíme vám, jak vybírat kvalitní podzimní oblečení a neutratit celou mateřskou
Jak posílit imunitu u dětí aneb posviťte si na bacily
Chřipka a nachlazení v těhotenství. Jaké léky můžete užívat?
Témata: Zdraví, Děti, Imunita, Praktické rady, Děti a nemoci, Rodiče, Nemoc, Očkování, Kašel, nachlazení, Suchý kašel, Příbram, Dostatečná pozornost, Hlavní rozdíl, Doprovodný příznak, Úbytek, Chřipka, Malé dítě, Inkubační doba, Letošní zima, Podobný příznak, Srdeční sval, Blesk, Astra, Zánět, Zdraví na Heureka.cz