Poznáváme zvířátka: Divočáci

Zdena Martinová 22.  1.  2021
Ještě před 100 lety u nás divoká prasata téměř nežila. No a dnes jich v Čechách podle odhadů máme hned několik stovek tisíc! Co zajímavého o nich víme?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 
Klepněte pro větší obrázek

Pracovití oráči

Původně lesní zvíře se zabydlelo i v těsné blízkosti lidí. Přesto se s ním nejspíš nesetkáš. Nanejvýš si všimneš výsledků jeho noční práce – rozrytého trávníku na louce, na hřišti nebo v zahradě. Nemysli si, nehledalo tu zakopaný poklad, ale potravu - červy, ponravy, hmyz, slimáky a drobné hlodavce.

Učenliví čuníci

Prasata patří mezi nejchytřejší savce – jsou chytřejší než psi. A protože jsou i rychlá a silná, nemají v naší přírodě přirozené nepřátele. Troufne si na ně jen smečka vlků, ale těch u nás žije jen pár. Jedinou výjimkou je člověk. Proti lovci s puškou nemá čuník šanci! A tak se divoká prasata naučila přes den skrývat a za potravou vyráží až v noci.

Klepněte pro větší obrázek

Bahenní lázeň

Divočáci jsou oproti domácím růžovým prasatům štíhlí a zarostlí šedohnědými až černými hrubými štětinami. Aby si kůži udrželi čistou a bez parazitů, dopřejí si čas od času bahenní lázeň. Zaschlé bláto pak i s nečistotami důkladně odrbou o kůru stromu.

Klepněte pro větší obrázek

Statečné mámy

Zatímco samci divokých prasat (kanci, nebo jinak kňouři) jsou samotáři, samice (bachyně) se sdružují do malých tlup a doprovázejí je různě staří potomci. Nově narozená selata se od starších sourozenců poznají snadno – mají pruhované pyžamo. Mámy je bedlivě střeží a při jejich obraně se nebojí nasadit vlastní život. Na vetřelce, a to i lovce s puškou, statečně útočí. Bachyně bránící mláďata je tak nebezpečnější než statný kňour.

 

Věděl jsi, že?

  • Prase divoké je předkem našeho prasete domácího – zdomácnělo před 9 – 11 tisíci lety!
  • Mezi nápadné znaky prasete divokého patří čtyři výrazné špičáky. Ty mu slouží jako zbraň při soubojích a jako obrana proti nepříteli.  
  • Dospělý samec prasete divokého může vážit 200 kg.

Foto: Istock.cz, Profimedia.cz

Témata: Mateřídouška, Samotář, Divočák, Trávník, Samec, Čechy, Pruh, Lázeň, Čuník, Zvířátka, Lovec, Souboj, Bláto, Samice, Potrava, Divoká

Video