Maminka.czMateřídouška

Poznáváme zvířátka: Hlemýžď s domkem na zádech

Zdena Martinová 15.  10.  2021
Šneka určitě znáte, ale víte o něm opravdu všechno? Třeba to, že se správně jmenuje hlemýžď zahradní? A že je to náš největší plž s ulitou, která může mít průměr až 5 cm?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


STRUHADLO NA JAZYKU

Hlemýžď se živí hlavně šťavnatými listy. Nemá ale zuby, kterými by potravu ukusoval. Má jazyk pokrytý jemnými zoubky, kterými svou potravu strouhá. V podobě kaše promísené se slinami ji pak může lehce spolknout.

Věděl jsi, že...

  • Hlemýžď nemá růžky, ale tykadla, která může ohýbat, zatahovat a vysunovat. Na konci těch delších má oči. Šnek moc dobře nevidí, zato se umí dívat i za roh.
  • Ulitu hlemýžď nemůže opustit, ven z ní vysunuje jen svalnatou nohu a hlavu. Když se cítí ohrožený, nebo je příliš horko a sucho, schová se do domečku celý. Na zimu, kterou prospí zahrabaný v zemi, si dokonce vyrobí „dvířka“, vápnitou destičku, kterou se v ulitě dokonale uzavře.
  • Krátká dolní tykadla slouží šnekovi místo nosu a konečků prstů – má v nich čich a hmat. Na rozdíl od zraku má tyto smysly vyvinuté skvěle.
  • Hlávku salátu hlemýžď ucítí na několik metrů.



SLIZOVÁ CESTIČKA

Nohu má hlemýžď jen jednu, a tak není divu, že je pomalý. Nemůže běhat ani skákat, jen se plazí. Aby ho to nedřelo, vylučuje kluzký sliz. Kudy se plazil, proto poznáš podle lesklé slizové cestičky, kterou za sebou zanechal.

Klepněte pro větší obrázek



TÁTA I MÁMA

Hlemýždi se rozmnožují vajíčky, která ukrývají do vlhka pod kameny, klády nebo je zahrabou do země. Samečka od samičky ale nepoznáš. Oni jsou totiž obojí – sameček i samička v jednom. Všichni produkují vajíčka, a když se dva potkají, navzájem si je oplodní.

Klepněte pro větší obrázek



OBŘÍ ŠNECI

Když se ti někdo pochlubí tím, že doma chová šneky, určitě nemyslí hlemýždě zahradního. Chovatelé si oblíbili oblovky – tito šnečí obři pocházejí z Afriky. Ulity těch největších mohou být až 30 cm dlouhé!

 

Sotva 5 metrů JEN TOLIK ULEZE HLEMÝŽĎ ZA CELOU HODINU.

 



Otestuj se! Jak znáš šneka?

Odpověz správně na našich pět otázek a poznač si písmena svých odpovědí. Přečtená za sebou ti odkryjí jméno zvířete, se kterým se šnek nekamarádí.

1. Šnek je:

V. býložravec

D. všežravec

C. masožravec

2. Šnek se vlastně správně jmenuje:

A. hlemýžď luční

R. hlemýžď zahradní

H. hlemýžď polní

3. Delší tykadla 3 používá šnek jako:

D. radar

Á. oči

P. Wi-Fi příjímač

4. Šnek přes zimu:

N. spí zahrabaný v zemi

K. věnuje se zimnímu úklidu

H. plete si ponožku

5. Šnečímu domečku se říká: 

B. vila

A. ulita

D. spirála spi



ŘEŠENÍ TAJENKY: VRÁNA

Foto autor: FOTO: ISTOCK, PROFIMEDIA

Poznáváme zvířátka: Nejohroženější živočichové na světě
Témata: Mateřídouška, šnek, Ulita, Zvířátka, Hlemýžď, Cestička, Vajíčko, Domek, Vrána, Profimedia, Wi-fi, STRUHADLO, Dom, Afrika, Masožravec, Plž