Poznáváme zvířátka: Jak žijí ježci?

Zdena Martinová 1.  2.  2021
Když děti dostanou za úkol nakreslit ježka, nejspíš mu na bodliny napíchnou jablíčko. Ale ježek se v přírodě živí hlavně hmyzem, ovoce ho nezajímá. Co o něm ještě víme?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Skutečného živého ježka potkáš málokdy. Probouzí se totiž v době, kdy ty jdeš spát. A když ráno vstáváš, zalézá do pelechu zase ježek. Po většinu noci šmejdil a hledal, na čem by si pochutnal. V jeho jídelníčku převládá hmyz, pochutná si na šnecích, slimácích a žížalách, uloví žábu či ještěrku, troufne si i na hada!

Klepněte pro větší obrázek

Čím tlustší, tím lepší

Na podzim mají ježci pořádnou honičku. Do začátku zimy se musí vykrmit, aby ji ve zdraví přečkali. Zimu totiž prospí v úkrytu, a po celou dobu nevycházejí na lov. Tukové zásoby, které si na konci léta a na podzim vytvořili, jim proto musí vystačit až do jara. Kdo se vykrmit nestačil, na jaře se už neprobudí.

 

8000! Tolik bodlin má na svém hřbetě ježek. Vznikly přeměnou chlupů.

 

 

Klepněte pro větší obrázek

Nebezpečné silnice

Když se ježek cítí ohrožený, svine se do klubíčka. Chrání tak měkké bříško a nepříteli nastaví ostré bodliny. Takto se ježci před útočníky úspěšně bránili 50 milionů let! Za tak dlouhou dobu mají toto chování důkladně zapsané v paměti. Dnes však ke své škodě. Když se vydají na lov na vyhřátou silnici a blíží se plechový „nepřítel“ na čtyřech kolech, nenapadne je utíkat. Jen se ze zvyku svinou do klubíčka. Pozorný řidič se jim vyhne, to ale bohužel neplatí vždy.

Klepněte pro větší obrázek

  

Ježek zahradní

Ježkům se dnes lépe než ve volné přírodě daří v parcích a zahradách. Jsou u nás chránění, přesto jim lidé často nevědomky škodí. Hlavně používáním chemických prostředků k ochraně úrody, ty jsou totiž pro ježky jedovaté.

Foto: Istock.cz, Profimedia.cz

Poznáváme zvířátka: Kdo všechno žije v ledovém království?

Témata: Mateřídouška, Silnice, Lov, Klubíčko, Jablíčko, Hmyz, Zvířátka, Ještěrka, Ovoce, Ježek, Příroda

Video