Maminka.czMateřídouška

Poznáváme zvířátka: Kdo uklízí v přírodě?

Zdena Martinová 5.  11.  2021
Ve městech po svém zvířecím mazlíčkovi uklízejí lidé, ale kdo se postará o trus a mrtvolky v divoké p přírodě? To je přece jasné! Zvířecí uklízeči.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Skutečnými uklízeči jsou supi. Pro lov živé kořisti nejsou vybaveni, ale mrtvolku objeví na několik kilometrů. Pomáhá jim při tom i čich, který většina jiných ptáků postrádá.
 
Klepněte pro větší obrázek

Šakal sice dovede ulovit drobnější kořist, ale pořádnou mršinu nic nenahradí.

Klepněte pro větší obrázek

Drobné zvířecí mrtvolky vyhledávají brouci, kteří právem nesou jméno hrobaříci. Oni je totiž skutečně „pohřbí“ do země a používají je jako zásobárnu potravy pro své larvy.
 
Klepněte pro větší obrázek

Krkavec je tradičně spojován s mrtvými. Ve skutečnosti je to schopný lovec drobných obratlovců. Nevynechá ale žádnou příležitost, aby se přiživil na zbytcích kořisti velkých šelem a uklidil po nich.

Klepněte pro větší obrázek

Koho by napadlo, že se čápi mohou živit mršinami? Marabuové jsou podobně jako supi specialisté – dokonce mají stejně jako oni holou hlavu a krk, aby si krví nezašpinili peří.
Foto popis: Možná mě znáš spíš jako tasmánského čerta.

Klepněte pro větší obrázek

Mršinám dává přednost i největší dravý vačnatec současnosti: ďábel medvědovitý. Hravě rozkouše a sežere i kosti.

Klepněte pro větší obrázek


Hyeny nepatří k typickým mrchožroutům, umí si ulovit i vlastní kořist. Ale když najdou nějaké zvíře mrtvé, proč by se namáhaly? A že zvíře ulovil někdo jiný? Nevadí, tak ho prostě zaženou.

Klepněte pro větší obrázek


Zvířecí trus uklízí početná skupina brouků chrobáků. Uhnětou z něj kuličku, tu odvalí na příhodné místo, zahrabou a nakladou do ní vajíčka. Jejich potomci tak mají o potravu postaráno.

Foto: Istock.cz

 
 
Témata: Mateřídouška, příroda, transparent, Brouk, Zvířátka, Divoká, Trus, Ďábel, Uklízeč, Kořist, Zvířecí mazlíček, KDO