Poznáváme zvířátka: Kdo všechno žije v ledovém království?

Zdena Martinová 18.  1.  2021
Ledová královna je pohádková postava, ale ledové království opravdu existuje. Leží daleko na severu, až tam, kde končí pevná zem. Dál už je jen moře, led a sníh. A bydlí tam spousta zajímavých živočichů...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Král Arktidy

To království se jmenuje Arktida a nevládne mu královna, ale král. Lední medvěd. Z pobřeží a arktických ostrovů se vydává na daleké cesty po ledě, plaví se na ledových krách a v moři dokáže uplavat stovky kilometrů.

V arktických vodách i v polární tundře našla domov také spousta dalších tvorů, kteří se mrazivým podmínkám přizpůsobili. Znáš je?

Liška polární

V mrazu i více než -50 oC ji hřeje hustý kožich. Letní šedivý vymění na zimu za bílý, takže se stane v ledové pustině téměř neviditelnou.

Pižmoň severní

Před nevlídným počasím je chrání nepromokavý „plášť“ srsti dlouhé téměř metr.

Vlk polární

Na rozdíl od svých jižněji žijících příbuzných je tenhle poddruh vlka téměř bílý. V tundře loví hlavně lumíky nebo polární zajíce.

Polární zajíc

Tento druh patří k největším zajícům vůbec. Narostl mu teplý kožíšek, a když je nejhůř, vyhrabe si pelíšek pod sněhem. 

Lumík norský

Tito příbuzní našich hrabošů žijí v bezpečí pod sněhem, kde si budují spleť chodbiček. A různé kořínky, jimiž se živí, tak mají hned u čenichu.

Mrož lední

Přes tunu vážící ploutvonožce hřeje silná vrstva tuku. Až metrovými kly prorážejí led a opírají se o ně při vylézání z vody. Jsou to i obávané zbraně – dospělým mrožům se vyhne i lední medvěd.

Běluha severní

Kolem pěti metrů dlouzí kytovci dostali jméno podle svého zbarvení. Obývají nejen oceán, ale vplouvají i do některých velkých řek.

Tuleň grónský

V ledovém království žije hned několik druhů tuleňů. Pod ledem, ve kterém si prorážejí dýchací otvory, loví ryby, na ledě a ledových krách odpočívají.

Poznáváme zvířátka: Havrani a jeho kamarádi

Foto: iStock, Profimedia

Témata: Mateřídouška, Král, Královna, Le království, Sníh, Zbraně, Liška, Živočichové, Hraboš, Led, Zajíc, Zvířátka, Profimedia, Ledové království, Lední medvěd, KDO, Království