Maminka.czMateřídouška

Poznáváme zvířátka: nejlepší zvířecí tátové

Zdena Martinová 13.  9.  2021
I když se u mnoha druhů zvířat stará o děti hlavně samice, existují výjimky. Který sameček je tedy ten NEJ?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 

Klepněte pro větší obrázek

KOLJUŠKA

Sameček koljušky na dně vyhloubí kryté hnízdo, naláká do něj samičku a nakladené jikry pak hlídá. Ploutvičkami k nim navíc přihání čerstvou okysličenou vodu.

Klepněte pro větší obrázek

MOŘSKÝ KONÍK

Samička této rybky naklade jikry, ale další starost o potomky přebírá jejich táta. Po oplodnění jikry nosí v břišním vaku, dokud z nich nejsou malí koníčci. Ty pak vypustí do světa.

Klepněte pro větší obrázek

TAMARÍN

Samečkové jihoamerických tamarínů hned po porodu samici mláďata odeberou, očistí je a nosí na hřbetě. Mámě je půjčují jen na krmení.

Klepněte pro větší obrázek

TABON

Samec tabona nejprve vyrobí hromadu z přírodního materiálu, ve které tlením vzniká teplo. Do hromady pak samice naklade vejce. Táta tabon celou dobu starostlivě hlídá teplotu. Má s tím spoustu práce, podle potřeby materiál na hromadu přidává nebo odebírá.

Klepněte pro větší obrázek

ROPUŠKA STAROSTLIVÁ

Malá žabka naklade vajíčka do vody, sameček si je nalepí na zadní nohy a hledá různé kaluže a tůňky, ve kterých je máčí. Do vody vypouští až vylíhlé pulce.

Klepněte pro větší obrázek

KASUÁR

Samec tohoto nelétavého ptáka příbuzného pštrosů postaví hnízdo, do kterého samice snese až 6 vajec. Taťka kasuár z nich vysedí mláďata, o která se dál i sám stará.

Klepněte pro větší obrázek

OSTNÁK

Když samci ostnáka převezmou od samice vejce, nosí je v teple pod křídly. Stejným způsobem zahřívají i vylíhlá mláďata. A co víc, ostnáci umí běhat po vodě!

Klepněte pro větší obrázek
 

TUČŇÁK CÍSAŘSKÝ

Jediné vejce položí samice pyšnému tátovi na nohy a odchází na lov. Aby vejce nezmrzlo, nesmí se dotknout země. Celé dva měsíce ho samec o hladu a v krutých antarktických mrazech drží a zahřívá. Máma se ke své rodině vrací, až když se mládě vylíhne z vejce.

Foto: Istock.cz, Profimedia.cz

Poznáváme zvířátka: Nejohroženější živočichové na světě

 
Témata: Mateřídouška, zvíře, mláďata, Kryt, Táta, Zvířátka, Sameček, Samice, Mládě, Hnízdo, Voda, Vejce, Samec, Hřbet