Maminka.czMateřídouška

Poznáváme zvířátka: Nejohroženější živočichové na světě

12.  7.  2021
Jen za loňský rok vyhynulo na světě 36 druhů rostlin a živočichů. A dalším až 36 tisícům druhů hrozí vyhynutí v blízké budoucnosti. Podívejte se, která zvířata jsou ta nejohroženější.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klepněte pro větší obrázek

Kožatka Swinhoeova

Největší sladkovodní želva světa váží přes 100 kg a má poslední šanci. Existují už totiž jen dvě: samec v čínské zoo a samice ve Vietnamu. Pokud se je nepodaří rozmnožit, druh vyhyne.

Klepněte pro větší obrázek

Sviňucha kalifornská

Nejmenší kytovec světa žije pouze v Kalifornském zálivu. Ohrožují ho hlavně rybářské sítě, do kterých se zaplétá. Dnes jich přežívá posledních 10 a vědci už nedoufají, že se druh podaří zachránit.

Klepněte pro větší obrázek

Nosorožec sumaterský

Vyhynutí hrozí všem pěti druhům nosorožců – jednou z příčin je lov pro jejich rohy a pomalé rozmnožování. Nosorožců sumaterských dnes žije méně než 80.

Klepněte pro větší obrázek

Levhart mandžuský

Je ze všech levhartů nejotužilejší: v sibiřské tajze, kde žije, panují drsné zimy. Lidé ho ale připravují o lesy i kořist, takže dnes v přírodě přežívá posledních asi 90 jedinců.

Poznáváme zvířátka: Kdo je nejbarevnější?
Klepněte pro větší obrázek

Kraska krátkoocasá

Posledních asi 50 příbuzných našich sojek žije v lesích Jávy, dalších 50 v několika zoo světa. Doplatily hlavně na nelegální obchod s exotickými ptáky. 

Klepněte pro větší obrázek

Kakapo soví

Na Novém Zélandu neměl nepřátele, čtyřkilový papoušek tak zapomněl létat. S lidmi ale přišli savci, kteří ho téměř vyhubili. Přežilo jen 100 až 200 jedinců, část jich vědci přestěhovali na ostrovy bez přistěhovalců. Vyhráno ale ještě nemá.

Klepněte pro větší obrázek

Leguán růžový

Pouhých 200 leguánů růžových žije na galapážském ostrově Isabela. Tak málo jedinců na jediném místě ohrožuje jakákoliv nenadálá příhoda – od zemětřesení až po nemoc.

Klepněte pro větší obrázek

Sifaka bílý

Kácení lesů přivedlo na pokraj vyhynutí tohoto madagaskarského lemura. Ve dvou rezervacích žije posledních asi 250 dospělých jedinců.

Klepněte pro větší obrázek

Králík říční

Žije podél říčních toků ve velmi malé oblasti jižní Afriky. Jeho domov ale zabírají farmáři, kteří je navíc i loví, proto dnes zbývá posledních asi 500 králíků říčních.

Foto: ISTOCK, PROFIMEDIA, OLSON/NOAA, VÁCLAV ŠILHA/ZOO PRAHA

Poznáváme zvířátka: Nosí pavouci štěstí?

Témata: Mateřídouška, papoušek, Noa, Vietnam, Jižní Afrika, Nosorožec, Živo, Rybář, Rostliny, Živočichové, Profimedia, Nový Zéland, Zemětřesení, Jáva, Krasko, Samice, Les, Vyhynutí, Želva, Tisíc druhů, ZOO Praha, Zvířátka, Druh, Zoo