Maminka.czMateřídouška

Poznáváme zvířátka: Srnky

Zdena Martinová 8.  9.  2021
I když jsou srnci původně samotáři žijící v lese, mnozí z nich dnes už dávají přednost životu na polích. Přes den se často skrývají v bezpečí a na pastvu vycházejí brzy ráno nebo před setměním.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

SRNKA, NEBO SRNEC?

Srnku od srnce poznáš snadno -na rozdíl od samce nemá na hlavě parůžky. Na konci května přivádí na svět obvykle jedno bíle skvrnité mládě. Uloží ho do stínu a přísně mu nakáže, že se za žádnou cenu nesmí ani hnout. Ještě totiž nemá svůj vlastní pach, a pokud se nehýbe, žádná šelma ho nevyčenichá.

 

250-300 tisíc srnců žije v naší republice.

 
 



VZORNÉ SRNČÍ MIMINKO

Začátkem června můžeš na okraji lesa a narazit na srnečka třeba právě ty. Jak mu máma přikázala, nepohne se, ani když ho budeš hodně zblízka pozorovat. Možná tě napadne, že je opuštěný a budeš ho chtít tít zachránit. Ale to by byla chyba! Máma je ve skutečnosti někde poblíž a svého srnečka přijde nakrmit, až když je všude klid.

Klepněte pro větší obrázek



V LESE JE PES?

Možná už se to přihodilo i tobě. Jsi v lese tobě: a najednou slyšíš štěkat psa. Ale ať se rozhlížíš, jak se rozhlížíš, žádného hafana nikde nevidíš. Pak v houští zapraskají větve, a najednou z něj dlouhými skoky prchá srnec. Ano, byl to on, kdo vydával ty štěkotu podobné zvuky. Dával jimi najevo, že se mu tvá přítomnost ani trochu nelíbí.

 

Srnec je takový bratříček jelena. Potkat ho ale můžeš i na okraji měst.

 



SRNČÍ PŘIKÁZÁNÍ

I když srnečka necháš na místě a jen na něj sáhneš, ublížíš mu tím. Máma z něj ucítí lidský pach a už se k němu nikdy nevrátí. Tvoje pohlazení ho tak odsoudí k smrti hladem. Všechna ta srnčátka, která člověk náhodou objeví, proto pěkně prosí: Nedotýkej se mě!


Foto autor: FOTO: ISTOCK, PROFIMEDIA

Poznáváme zvířátka: Kdo je nejsilnější?

Témata: Mateřídouška, Samotář, Bratříček, Pach, Zvířátka, Máma, Jelena, Setmění, Selma, Srnec, SRNKA, Pastva, Les, Profimedia