Poznáváme zvířátka: Sysel – nejvzácnější hlodavec

Zdena Martinová 5.  3.  2021
Syslové u nás žijí už jen na několika málo místech. A i když jejich kolonii náhodou objevíte, nepočítejte s tím, že se vám hned ukážou. Nejdříve vás upoutá jejich uličnické hvízdání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až když se lépe rozhlédneš, všimneš si hbitých zvířátek, která rychle mizejí v podzemních norách. Stačí chvilku klidně postát a brzy se dočkáš odměny – z některé z nor vykoukne roztomilá hlavička a po chvilce váhání před tebou zapanáčkuje zvíře o něco větší než křeček, ale menší než morče.  

Vzácný a ohrožený

Možná ti hned nedojde, na jakou vzácnost se díváš: při posledním průzkumu bylo v celé naší republice pouhých 34 syslích kolonií! Ochránci přírody těmto roztomilým hlodavcům pomáhají, co jim síly stačí. Nejen přísnou ochranou, ale na vhodná místa navíc vysazují sysly odchované v záchranných stanicích.

 

6500 – jen tolik syslů u nás podle odhadu zoologů žije

 

Ztráta domovů

Ještě v polovině minulého století byl přitom sysel považován za polního škůdce. Jenže pak různé travnaté meze, malá políčka a pastviny, kde měli syslové své domovy, nahradily každoročně rozorané lány ošetřované chemickými přípravky. Za necelých padesát let se tak syslové ocitli na pokraji vyhynutí.

Klepněte pro větší obrázek

Lépe u lidí

Naštěstí u nás syslíci nevymřeli úplně. Přežili ale na těch nejpodivnějších místech: na travnatých letištích, na golfových hřištích, tábořištích nebo mezi vinicemi. Proč právě tady? Syslové pocházejí ze suchých stepí a právě těm se tato místa podobají. Navíc tam, kde roste nízká, pravidelně kosená nebo spásaná tráva, mají rozhled, který potřebují, aby včas zpozorovali nepřítele. To je pro ně tak důležité, že se kvůli tomu přestali vyhýbat lidem.

Sysel si nesysluje!

Sysel se živí různými semeny trav, spořádá však i slušné množství hmyzu. Ale hlavně si nedělá žádné zásoby zrní na zimu, jak si dříve lidé z neznalosti mysleli. On totiž žádné zásoby nepotřebuje – celou zimu prospí.

Témata: Mateřídouška, Zajímavosti, příroda, Zvířata, Morče, Spása, Tráva, Golfový, Zvířátka, Zrní, Průzkum, Křeček, Škůdce, Kolonie, Hlodavci, Vyhynutí, Sysel