Poznáváme zvířátka:Vlk-šedý bratr indiánů

Zdena Martinová 25.  3.  2021
Už jen slovo vlk vyvolává mrazení v zádech. Kolik jen mezi lidmi koluje historek o smečkách vlků útočících na nebohé cestovatele. No a teď se vlci, kteří u nás byli před sto lety vyhubeni, do naší přírody vracejí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klepněte pro větší obrázek

HODNÝ, NEBO ZLÝ?

Málokteré zvíře vzbuzuje tolik emocí. Od strachu a nenávisti až po obdiv a uctívání. Vlk vystupuje v pohádkách, bájích a legendách. Někdy jako zlá bytost (chce sežrat Karkulku nebo kůzlátka), jindy jako kladný hrdina. Mnohé původní asijské národy považují vlky za předky lidí, severoameričtí indiáni je uctívají jako své bratry.

Klepněte pro větší obrázek

OD VLKA KE PSOVI

Vlci jsou skvělí lovci. Na kořist vyrážejí ve smečkách a při lovu spolupracují. Jsou rychlí, vytrvalí, silní a mají pěkně ostré zuby. Uloví proto mnohem větší kořist, než jsou oni sami. Toho si všimli už pravěcí lidé a začali s vlky spolupracovat. Po mnoha a mnoha letech se z toho vyvinulo přátelství a z vlků se stali domácí psi.

VELCÍ NEPŘÁTELÉ

Problém je v tom, že vlci loví stejnou zvěř jako člověk: divoká prasata, jeleny, soby, srnce. Navíc, když vlci zjistili, že mnohem snazší je ulovit si domácí ovci nebo kozu, začali je lidé pronásledovat. Leckde byli vlci zcela vyhubeni, naštěstí ale ne všude. Jsou totiž jednou z nejrozšířenějších šelem vůbec – jejich původní domov zahrnuje prakticky celou Evropu, Asii i Severní Ameriku.

Klepněte pro větší obrázek
Na celém světě vznikla řada poddruhů vlků, které se liší svou velikostí a barvou. Naši vlci jsou šedí, arktičtí zase největší a mají bílou srst.
 

42! Tolik zubů má vlk.  Vlčí špičák může být dlouhý dokonce až 6,5 centimetru. To už je pěkná zbraň.

 

Ochránci zdraví

Vlci jsou pro přírodu důležití, pečují o zdraví ostatních zvířat. I tak skvělí lovci šetří silami a loví zvířata stará a nemocná, klidně sežerou i mršinu. Není divu, že naši přírodovědci zajásali, když se k nám vlci začali zase vracet. Prozradily je hlavně fotopasti – fotoaparáty, které dělají snímky v okamžiku, kdy zaregistrují pohyb. Vlci jsou totiž nesmírně plaší a spatřit je v přírodě se podaří málokomu. Takže strach z vlků u nás není namístě, člověku se zdaleka vyhnou.

Klepněte pro větší obrázek

Láska až za hrob

Vůdčí pár vlků si je po celou dobu svého života věrný. Další členové smečky pomáhají při výchově jejich potomků.

Foto: Shutterstock.cz

Poznáváme zvířátka: Jeleni

Témata: Mateřídouška, příroda, bratr, Karkulka, Divoká, HODNÝ, Zvíře, Indiáni, Severní Amerika, Evropa, Smečka, Vlk, SHUTTERSTOCK, Asie, Lovec, Zvířátka, Fotoaparát, Kořist, Mrazení